Ziare.com

Adevarul despre banii europeni: De ce ni-i dau? De ce nu-i luam? Cum vin comenzile politice, dezastrul din MFE si care sunt solutiile Interviu

de Camelia Badea
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 07:15

   

Adevarul despre banii europeni: De ce ni-i dau? De ce nu-i luam? Cum vin comenzile politice, dezastrul din MFE si care sunt solutiile Interviu
Romania ar fi putut sa se dezvolte foarte frumos dupa intrarea in Uniunea Europeana daca ar fi facut ceea ce s-a angajat sa faca, adica ar fi beneficiat de miliardele de euro puse la dispozitie pentru a recupera decalajele economice. Noi ne plangem de saracie si tot noi respingem ajutorul consistent acordat de partenerii europeni. De ce? Cine e de vina?

Actualii si fostii guvernanti isi lanseaza reciproc acuzatii, insa argumentele lor sunt de multe ori necredibile sau deseori pur tehnice si greu de digerat de cetateanul obisnuit. Iar contextul este unul complicat. Urmeaza sa se ia decizii cruciale privind bugetul european pentru anii viitori, precum si o noua runda de alegeri europarlamentare, la anul, cand subiectul va fi cu siguranta folosit in interes electoral, mai mult sau mai putin populist.

Cine este, de fapt, de vina ca romanii nu beneficiaza de miliardele la care au dreptul in calitate de cetateni europeni? Ce am fi putut face si nu am facut? Care au fost interesele de culise, unde se blocheaza mecanismul si care ar fi solutiile?

"La nivel de top management sunt oameni incompetenti, aserviti politic, cu o ascensiune total nemeritata si care i-au inlaturat pe profesionistii care aveau un cuvant de spus", explica intr-un interviu acordat Ziare.com Octavian Serban, doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Va invit sa pornim discutia noastra cu gandul la cetateanul obisnuit, care ar fi putut sa o duca mult mai bine la zece ani de la intrarea in UE daca s-ar fi intamplat ceea ce trebuia sa se intample. Spuneti-ne intr-o singura propozitie, pe intelesul tuturor: De ce ne pune la dispozitie Uniunea Europeana acesti bani?

Ca sa ne apropiem ritmul de dezvoltare la nivelul mediei UE. Se numeste obiectiv de convergenta in cadrul politicilor de coeziune la nivelul UE. Politica de coeziune asta face: ei incearca sa ne aduca la nivelul lor.

De ce? Va raspund printr-un exemplu: o masina oricat de performanta ar fi, chiar si de Formula 1, daca are trei roti umflate si una dezumflata, nu poate sa mearga, dar daca sunt aduse la acelasi nivel toate, evident ca masina poate scoate performanta maxima. Acesta este scopul: Totul sa fie la acelasi nivel pentru ca efectul de sinergie sa fie mai puternic.

Cum a fost conceput mecanismul de absorbtie a banilor europeni? "Noi va punem la dispozitie acesti bani, iar voi trebuie sa faceti..." ce?

Proiecte. S-au stabilit prioritatile din tara, s-a cazut de acord, s-a negociat acordul de parteneriat si s-a zis: Mergeti pe directiile acestea si va finantam cu acesti bani. Pentru educatie va dam atat, pentru locuri de munca atat si tot asa, la fiecare existand obiective, indicatori etc.

Deci a existat un acord. Statul roman a fost de acord sa primeasca acesti bani si s-a angajat sa ii foloseasca intr-un anumit fel.

Absolut! Si s-a creat un cadru formal. Asta si inseamna acordul de parteneriat: un contract semnat intre Comisia Europeana si Romania, prin care noi ne angajam sa folosim banii la ceea ce ne-am propus si la ceea ce le-am promis si lor.

Despre ce sume vorbim? Cat a avut Romania la dispozitie in toti acesti ani de dupa aderare?

In perioada 2007-2013 noi am beneficiat de o alocare de vreo 30 de miliarde de euro, iar in actualul cadru financiar multianual, 2014-2020, alocarea pentru Romania este de peste 40 de miliarde de euro.

E de mentionat faptul ca si in perioada anterioara a mers la fel de greu absorbtia. In schimb, in 2016 s-au facut eforturi supraomenesti si a existat un cadru propice, asa ca rata de absorbtie, care a fost preluata in noiembrie 2015 la 58%, a ajuns la 90% in decembrie 2016. Deci s-a putut face o imbunatatire pe ultima suta de metri. Sa speram ca se va repeta si in aceasta perioada.

Vreti sa spuneti ca Guvernul Ciolos nu a fost Guvernul "0", asa cum spune actuala Putere?

E o scorneala, e marketing electoral de genul "Las Fierbinti", asa cum se spune si despre Soros sau despre multinationale ca ne fura tara etc.

Revenind la intrebarile de fond de la care am pornit: De ce nu ne bucuram noi de banii europeni asa cum ar trebui? Ce ar trebui sa facem si nu facem?

Pur si simplu, trebuie sa treci la treaba si sa pregatesti proiecte. De exemplu, la Transporturi este nevoie de proiecte, dar daca nu exista o gandire coerenta despre prioritati si nu esti in stare sa pregatesti proiectele (desi exista un masterplan aprobat in 2016!), nu ai cum sa atragi fonduri doar pe vorbe sau pe bune intentii.

Dati-ne si alte exemple ca sa se inteleaga si mai bine la ce am putea folosi acesti bani.

Asa cum s-a stabilit in acordul de parteneriat aprobat de Comisia Europeana, banii pot fi folositi pentru 11 obiective tematice: cercetare, IT, IMM, locuri de munca, reducerea poluarii, prevenirea schimbarilor climatice, protejarea mediului, infrastructura de transport, combaterea saraciei, educatie, administratie publica.

Iar Romania are nevoie de acesti bani pentru ca exista o gramada de nevoi in teritoriu, asta este clar!

Problema care se pune este asigurarea unui management performant al mecanismului de atragere a fondurilor europene. Ceea ce se intampla acum la Ministerul Fondurilor Europene depaseste orice limita a imaginatiei.

Care ar fi rata de absorbtie maxima la care am putea ajunge?

V-am spus, in 2016 s-a ajuns la 90%, o cifra neverosimila pentru modul in care mergeau anterior treburile. Dar a existat acel an 2016, in care s-a putut face cu totul altceva, adica s-a trecut la treaba. Daca se face acelasi lucru si acum, daca se lasa politica deoparte si sunt implicati tehnicienii care stiu ce au de facut, profesionistii, se poate ajunge la 100%!

Nu se pune problema ca nu se poate, important este sa se inlature incompetenta, amestecul politicului, comenzile si tot asa.

Ati spus mai devreme ca la MFE se intampla lucruri care "depasesc orice limita a imaginatiei". La ce va referiti?

Sa va dau ca exemplu programul competitivitate, care e foarte important pentru ca finanteaza doua axe prioritare - cercetare si IT&C, derulate prin Ministerul Cercetarii si Ministerul Comunicatiilor.

Programul a demarat foarte bine si mergea foarte bine la sfarsitul anului 2016, era pe primul loc, dar sa vedeti ce inseamna amestecul arbitrar.

Din motive politice, a fost schimbat directorul general de la competitivitate pentru ca nu dadea drumul la comenzile politice dictate de diversi lideri.

Ce se intampla acum? Au pus o marioneta, un "buton" pe care apesi si executa la fix, iar Autoritatea de Management este defectuos condusa. Nu are capacitatea sa iasa cu niste ghiduri performante si preia ghidurile elaborate de mecanismele intermediare, la presiunea celor doua ministere si a beneficiarilor acestora.

Fenomenul se numeste "absorbtia pe repede inainte", acesta fiind sloganul actualei guvernari. De ce spun asta? Pentru ca rata de absorbtie este o consecinta, nu un obiectiv! Obiectivul unei guvernari este un mecanism performant, bine reglat, nu rata de absorbtie. Ea este rezultatul bunei implementari a mecanismului!

Si asta nu se intelege, desi eu o spun de ani de zile: Rata de absorbtie nu este un obiectiv in sine, ci o consecinta a unui proces performant de folosire a banilor europeni!

In acest sens, atentia Guvernului trebuie sa cada pe asigurarea performantei sistemului si nu pe pocnirea din bici pentru a scoate din joben cifre umflate.

Ce vreti sa spuneti prin "se da drumul la comenzi"? Cine da comenzile? Care sunt interesele?

Este vorba despre o conducere total incompetenta, ignorarea tuturor avertismentelor venite de la Comisia Europeana, eliminarea sau reducerea la tacere a angajatilor care semnaleaza problemele grave din sistem, promovarea YESmen-ilor, imixtiunea fara precedent a politicului in problemele tehnice.

Va dau exemplu cu persoane si fapte reale: A fost o disputa extraordinara pe finantarea marilor infrastructuri de cercetare. Proiectele astea sunt finantate cu 20 de milioane de euro fiecare. Se pot face foarte multe cu banii astia. Noi ne vaitam ca nu avem bani de cercetare, UE prin CE ne da aceasta posibilitate, trimit ghidul la noi, la Autoritatea de Management, si acolo se scoate etapa de evaluare. Nu se mai face evaluarea proiectelor, ci ni se da o lista: "Astea sunt proiectele pe care le finantam". Asta e un fel de comanda!

Facem un grup de lucru cu ei si le explicam: Nu se poate acorda o finantare fara a trece prin etapa de evaluare a proiectelor. Si vine personal fostul ministru al Cercetarii Puiu Georgescu, actual secretar de stat, si zice: "Este comanda politica". O zice clar, cu subiect si predicat, intr-un grup de lucru, de fata cu toti. Am ramas toti masca.

Cand s-a intamplat asta?

S-a intamplat la jumatatea lunii aprilie, exact inainte de Comitetul Executiv al PSD. Puiu Georgescu a venit la grupul de lucru si a zis: "E comanda politica, dati-le drumul!" Eu am spus ca ma opun, nu putem sa le dam drumul, pentru ca nu respecta cadrul legal.

Le-am dat formula prin care se putea face si a zis: "O sa vedeti ca la CEx doamna ministru o sa fie trasa la raspundere pentru ca nu da drumul la proiectele astea".

Cum s-a incheiat episodul?

Eu mi-am pus pielea la saramura. Nu s-a dat drumul la proiecte, dar am si suportat consecintele venite de la ministrul Rovana Plumb. Va spun asta asa, ca idee...Nu vreau sa intru in detalii.

La ce se refereau concret proiectele respective?

Marile institute de cercetare de la noi sunt falimentare, iar o infuzie de 20 de milioane de euro la fiecare ar fi mana cereasca. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa le finantam fara sa munceasca, fara sa depuna proiecte, fara sa intre intr-o competitie.

Ei la Ministerul Cercetarii au facut o lista, nu stiu pe ce criterii, netransparente, si a venit ministrul cu ele: "Astea sunt proiectele pe care le finantati!" Ce vorbesti?! Normal ca nu e asa.

Acesta este modul de actiune. Practic, se pune presiune pe specialisti: "Daca nu dati drumul, aveti de suportat consecintele". Cine isi permite sa spuna nu? Dintr-o autoritate de management foarte putini oameni isi permit sa se opuna sau sa aduca argumente.

Sa trecem mai departe, la un domeniu de care ne lovim cu totii. De ce nu vrem sa primim bani pentru autostrazi?

La autostrazi trebuie facute proiectele, e simplu. Daca nu ai studiu de fezabilitate, proiect tehnic, impact de mediu si toate celelalte, nu poti sa depui cereri de finantare pentru bani europeni.

In schimb, poti alege sa faci si sa refaci drumuri, sa le tot carpesti, cu bani romanesti, care ni se scurg printre degete...

Pai, da. E o mare diferenta! Intr-adevar, se prefera bugetul de stat pentru ca acolo banii sunt directionati pe alte criterii.

Dar daca intri pe un proiect finantat din fonduri europene trebuie sa respecti la litera toate regulamentele europene, toata legislatia in vigoare si tot asa.

Mai mult, ai tot felul de controale, o gramada de verificari, de monitorizari etc.

Iar daca nu respecti conditiile?

Se iau banii inapoi. S-a intamplat asta!

Inclusiv acum exista un mare pericol de dezangajare. In 2018, noi trebuie sa prezentam un raport intermediar pentru perioada 2014-2020. Iar daca noi nu respectam punctele asumate pana acum, in anul 2018 sunt prevazute dezangajari si, conform unei estimari, cam 2 miliarde de euro ni se vor lua, adica nu ni se mai dau pentru ca nu reusim sa depunem proiecte.

S-a tot vorbit despre cauze, au fost invocate, rand pe rand, coruptia, teroarea procurorilor, incompententa, interesele companiilor private etc. In opinia dvs, care sunt cauzele principale pentru care Romania nu beneficiaza de banii europeni?

Tehnic vorbind, adica mai putin emotional, principala cauza este slaba performanta a gestionarii mecanismului de absorbtie. Aici problema e la nivelul Ministerului Fondurilor Europene. La nivel de top management sunt oameni incompetenti, aserviti politic, cu o ascensiune total nemeritata si care au inlaturat oamenii de valoare doar pentru a-si savura in liniste salariile de sute de milioane de lei.

O alta cauza poate fi (si este, intr-adevar!) lipsa unui sistem informatic performant, acel celebru SMIS, care sa fie capabil sa gestioneze informatia sub forma structurata, interconectata la o retea, din care sa faca parte toate autoritatile competente, beneficiarii, institutiile implicate, astfel incat informatia sa fie obtinuta INSTANT. La fel si raportarile. Iar influenta nefasta a unui functionar sau a altuia sa fie eliminata.

E foarte important ca aceasta aplicatie informatica sa functioneze. De exemplu, daca ar functiona cum trebuie, ar putea elimina definitiv interactiunile directe intre ofiterii financiari si beneficiari. Asta este o mare vulnerabilitate a sistemului.

Sa ne oprim putin din enumerare pentru o explicatie. Suntem o tara de IT-isti, ne falim cu ei. De ce nu avem SMIS?

Aici e marea bomba. Ministerul si-a asumat prin anul 2014-2015 ca dezvolta el acest SMIS, "in house", neavand capacitatea sa faca asta, neavand oameni, neavand expertiza, neavand absolut nimic.

Cine era ministru atunci?

Eugen Teodorovici, urmat de Marius Nica. Ei si-au asumat ca fac SMIS.

Noi avem in tara marii jucatori pe piata IT - Oracle, Microsoft, Cisco etc. Toti sunt la noi. Iar Romania are un renume, s-au creat hub-uri de IT in tara. Este aberant sa nu externalizezi un astfel de sistem, sa-l scoti la licitatie publica in conditii total transparente si sa se intre in competitie ca sa se creeze o aplicatie perfomanta, ci sa te cramponezi tu sa il dezvolti intern.

Dar nu numai asta! Toata cheia sistemului a fost la un singur om.

La cine? Vorbim cumva despre deja celebrul Sebastian Ghita?

Toata cheia era la un om din minister. Aplicatia a fost dezvoltata in parteneriat cu STS si aici lucrurile se nuanteaza. Problema este ca mecanismul s-a strangulat, a ajuns la un singur om. Iar omul ala, in afara de faptul ca nu avea capacitatea, nici nu putea sa acopere si la un moment dat cred ca nici nu voia sa acopere toate necesitatile sistemului, dovada ca a si plecat din sistem, iar sistemul a ramas de izbeliste.

Cine este el? Despre cine vorbiti?

Un functionar public oarecare. Celebrul Jan. Pare ilar, dar chiar asa il cheama. Am inteles ca a plecat din sistem si s-a inchis circuitul.

Problema este ca in sistemul asta ideea fundamentala e sa bagi informatie structurata, informatie luata din baze de date si introdusa ca atare in sistem. Daca bagi documente de tip word sau PDF, ele sunt greu de controlat.

Ei bine, ministerul se cramponeaza sa faca el totul, dar e o sarcina mult prea mare pentru el.

Apoi, MFE tine 1.400 de oameni acolo, iar daca s-ar face un sistem informatic probabil ca jumatate ar trebui sa plece. Ca sa va faceti o idee, salariul mediu in minister e undeva intre 1.500 -3.000 de euro.

Pai, si atunci cum sa introduci SMIS?

Exact! Asta ar insemna voturi, influenta etc. Inseamna multe daca tii oamenii astia acolo.

Ai mai putea sa externalizezi din sarcina ministerului catre institutii competente sa rezolve anumite sectoare din acest mecanism (de exemplu, Academia Romana, ASE, Camera Auditorilor, CECCAR, alte institutii specializate) . Dar nu se vrea.

Chiar si in aceste conditii, de ce unii alesi locali pot sa se descurce si sa aduca in comunitate bani europeni, iar altii nu? Presedintele Senatului invoca drept cauza "teroarea indusa de procurori" in randurile alesilor.

Stiti cum e, omul sfinteste locul. Daca exista un primar cu viziune, care a intrat in politica dupa ce a avut o cariera profesionala performanta si care nu face din politica o meserie sau o sursa de imbogatire personala, atunci si abordarea respectivului ales local va fi pe masura.

Din experienta mea la Ministerul Economiei, cand am incercat sa promovez programe internationale guvernamentale cu Japonia si Statele Unite, responsabilii romani de atunci m-au intrebat la modul cel mai trivial: "Si noua ce ne iese?".

Multi dintre ei gandesc "de ce sa ma leg la cap daca nu ma doare" si evita implicarea in proiecte finantate din fonduri europene pentru a nu avea batai de cap cu rigurozitatea unor astfel de mecanisme. Acestia prefera sa foloseasca parghiile politice pentru a obtine alocari de la bugetul de stat pe care sa le foloseasca discretionar si pentru care sa nu fie obligati sa aduca atatea justificari.

Eu cred ca, daca esti de buna credinta si intri in administratie cu scopul de a face ceva pentru comunitate, nu are de ce sa-ti fie teama de procuratura sau justitie.

Sa tragem linie si sa revenim la cauze si solutii: Ce ar trebui facut ca sa ne bucuram de banii europeni?

Trebuie profesionalizat totul. Dar fiind butoiul cu miere acolo, toate pipitele de pe la toate primariile sau toti baietasii destepti aciuati pe la tot felul de institutii publice se transfera la Ministerul Fondurilor Europene. N-au studii, n-au nimic, unii sunt speologi, altii teologi, unii profesori de sport. Nu exista criterii: sa fie economist, sa fie jurist. Nu, doar sa aiba studii superioare.

Nu se cer cine stie ce diplome de master, nu. Nu conteaza de unde vine si cum vine. Iar asta e o mare vulnerabilitate. Avem o gramada de specialisti in tara care nu muncesc nici pe jumatate din banii astia, pe la tot felul de firme private. In schimb, in minister ajung tot felul de pseudo-profesionisti.

E nevoie de profesionalizarea functionarilor care gestioneaza fondurile. Iar selectarea lor sa se faca pe baza de competente, experienta, performante si nu pe criterii politice, afinitati de grup sau apropiere de persoane influente.

Trebuie eliminate vulnerabilitatile din sistem. Oamenii vin si pleaca, conducerile se schimba, dar daca nu se creeaza un cadru legal transparent simplificat, atunci sistemul se blocheaza. Totul trebuie sa se desfasoare la lumina zilei, in conformitate cu legislatia nationala si regulamentele europene.

Mai e nevoie si de o buna conlucrare cu autoritatile de la Bruxelles, cu cei de la Comisia Europeana, astfel incat ei sa inteleaga mai bine contextul absorbtiei fondurilor in Romania, iar noi sa beneficiem mai bine de expertiza lor si de bunele practici la nivelul UE.

Nu trebuie sa inventam noi roata si sa cream sisteme noi, trebuie doar sa fim atenti la ceea ce se intampla in alte state membre, sa luam ceea ce e mai bun, sa adaptam la conditiile concrete si sa eliminam punctele slabe.

Romania are nevoie de banii europeni, cetatenii romani au dreptul de a trai mai bine, de a-si dori locuri de munca mai bine platite, educatie mai buna, servicii de sanatate aliniate la standardele internationale, sosele mai bune etc.

Toate aceste lucruri sunt realizabile daca Guvernul intelege ca folosirea fondurilor europene este o parghie de dezvoltare a tarii si nu un mecanism politic de atragere a voturilor prin finantari discretionare pentru proiecte nefundamentate si rupte de necesitatile reale ale populatiei.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17203 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
39 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In rezumat lucrurile stau intr-adevar asa cum sunt aici spuse:

fiind vorba de bani acesti politicieni mafioti alde psd au pus la conducerea distribuirii fondurilor europene doar hoti priceputi la furat, care sunt incompetenti in administrarea fondurilor. Deci alde psd au reusit sa dea o dubla lovitura Romaniei: pe de o parte sunt sumele uriase furate si pe de alta parte sunt banii pierduti din incompetenta crasa a unor absolventi de la "privata" !

 

Amintiti-va ca Germania post al Doilea Razboi Mondial, unde nu mai

...statea caramida pe caramida, a putut fi recosntruita doar cu vaduve, cu imigranti turci (nimeni sa nu le uite meritul azi !!!), cu adolescenti si chiar, nu asa, "Jungend Hitler" cu maretul si inalt marinimosul Plan Marshall (desi, fireste, au avut si americanii prinosul lor), ei bine, iata-na condusi de niste jivine sex-imbuiba-te-n plex, abzoult imonde, imbecile, impostoare si cu diplome date in universitati de garaj pe daiboje, ca ca BANII DE-A MOACA nu merg sa ne scoatem din ananghie.
Atuncilea, ma intreb si eu, iaca, bboul familiei, accidentul genetic, mai corect, bboul baltii :
Daca nici moca nu merge, cam ce miracol, ce minune a lui "Adauga, Doamne" ne-ar putea scoate din sherbie, iobagie si scalavagism, daca nu destuparea la minte, as zice.
Dar cand cretinismul indus asiduu la scoala si generatiile sunt scuipate precum cojile de seminte spre o abulie a conusmerismului cu alura de prostitutie adulta si nu tocmai gen "baga mare, ad1nc, sfasietor, dar davai dievucica cotizatia, recte cca leul, fata morgana conform careia "carte multa nu se cere" ci "da cu pzd-n-populatie, baga smen, da-o cotita, arde-l pe mocofan, cred sincer ca ori o iei taiacio, tataie, ori o iei ca Eminescu cu aruncatorul de flacari neinspirat pana atuncilea (pacat pentru poetul nostru).
Ochilor mei este de neandurat ca Firea, Dancila, oluguta, Dragnea, etc. dar asta nu inseamna ca in revolta mea de-mi frige matzele, as lua o tzapina de ZB-u ca Osvaldo, care dupa ce trage cu o cadenta la Dallas de nici nu mai ai timp sa faci vorba lui Ku-Kkux-Kan al lui Trump, adica onomatopeea Ku-Kkux-Klan a zgomotului de incarcator-chiulasa ce da nume chiar organiztiei cu tzugui de Schtroumf alb iar nu mov.
Caci dupa Mineriade, mi-am spus vesel precum Shakespeare:
"Cum va place".
Nu ma pot impiedica insa sa va si intreb, stimati concetateni :
- Cum va place ?!

 

Hotii din psd nu ii pot fura-doar draknea a reusit!

Orice guvern competent angaja specialisti europeni pe proiecte nationale.
Au aparut tot felul de firme care cereau jumatate din bani
Toti trogloditii psd au dorit aceste fonduri.
Personal am platt unei firme de talhari unguri din Tg Mures 3000 lei-CEPUse numeste-pentru nimik pentru ca legislatia era confuza si nu pot fi trasi la raspundere !
O jungla unde hienele umbla libere.

 

Nusual,Guvernul lui Dragnea este cel mai slab guvern de dupa

Revolutie.Acest Guvern nu a facut nici un km. de Autostrada, ca sa ne putem dezvolta si noi ca alte tari din UE. Acesti indivizi aflati la guvernare nu fac nimic pentru ca sa putem intra si noi in spatiul Schengen, sa circulam si noi fara restrictii in UE.Fara plecarea urgenta a acestui guvern din fruntea statului Romania se va prabusi. Shalom

Tehnocratie si Meritocratie

Iata din ce motive Ciuma Rosie uraste de moarte tehnocratii!!!
Din cauza "toate pipitele de pe la toate primariile sau toti baietasii destepti ... "
Tipic de tipic e "premierul" si sunt si ministrii lui .
Mari politruci!!!
Zi de zi cum depisteaza un specialist cum il inlocuiesc cu un ciumete rosu!!!
Comanda politica!!!
E in Programul de Guvernare cunoscut din scorta in scoarta doar de un puscarias la ff!!!

Au fost prioritare cresterile de pensii si salarii

Este imposibil sa fie facute toate, avand in vedere ca economia este inca destul de slaba si avem, in mod traditional - nu ne dezmintem, un mare grad de evaziune fiscala.
Chiar daca am avut anul trecut crestere de 7%. Sa ne gandim doar ce poate insemna 7% la nivelul economiei noastre, fata de numai 1% in cazul Germaniei. 7% al nostru este un mizilic care abia ajunge pentru marirea valorii punctului de pensie.

In ceea ce priveste plecarea urgenta a guvernului, cu ce va fi inlocuit (probabil la fel de urgent)?
Guvernul nu poate fi dat jos decat de Parlament, prin motiune de cenzura. Un nou cabinet trebuie sa obtina votul aceluiasi Parlament. In caz de criza majora parlamentara (prin care nu am trecut niciodata), se poate ajunge la alegeri anticipate (care nu sunt de dorit, este o solutie complicata si care ia mult timp). Deci, nu numai ca acest guvern nu poate sa plece imediat, dar in cazul unor alegeri anticipate tare ma tem ca majoritatea parlamentara va fi aceeasi, oamenii asteptand cu sufletul la gura continuarea programului de marire a pensiilor si a salariilor.
La autostrazi se gandesc cei cu vederi liberale, care au nevoie de o infrastuctura care sa ii ajute in companiile si activitatile lor private. Din pacate, acestia sunt o minoritate in Romania, majoritatea oamenilor nu au alte aspiratii decat sa le intre cat mai multi bani in buzunare, bani pe care sa ii primesca de la cel mai generos si sigur "patron": statul. Va dati seama, cu asemenea obsesii, evident ca autostrazile si investitiile in general trec pe plan secundar.

ma tem ca esti prea optimist marin123: RO e ingro-

-pata deja iar acest "minunat" guvern care nu a performat nimic este doar un indicator, nu neaparat vinovat, e un efect.
Hai sa lecturam in continuare printre randuri ca sa ajungem la cauza, caci de efecte suntem satui:
1. Dragnea conduce pesedeul si implicit RO, dar nu Dragnea este vinovatul principal, ci contextul in care am ajuns sa votam pesedeul pe banda rulanta si sa ne vaitam ca ne-a pacalit iarasi
2. Acest guvern de origine pesedista a taiat investitiile masiv pentru ca nu mai putea circula legal spaga, si a reorientat fluxul bugetar catre scheme mai putin verificabile de DNA si automat mai sarace dpdv productiv
3. In momentul in care statu de drept(uri) a decis sa controleze absolut totul, de fapt economia libera si competitiva!, nimeni nu i-a contestat dreptul de a decide deoarece suntem democrati si avem dreptul de a ne imbogati peste masura constitutionaliceste, iar statul va functiona corespunzator
4. In prezentul modern orice actiune de conducere implica un contract intre parti: ori la actiunea cinstita a statului, impregnat si mobilat cu pesede inca de la inceputuri, de a incasa fara nici o obligatie, noi ca platitori, asteptam, atat si continuam sa platim orbeste.. pai unde mai vezi asemenea nerozie care sa mai si functioneze cinstit, draga marin123 ?
Deci hai sa vedem lucrurile in profunzime si sa actionam! responsabil ca suntem maturi, adulti, nu ciumafai, cum ne surprinde, corect dealtfel, Ghilotina mai jos.

ce este de facut

Pana ce nu vor fi concediati din ministere, agentii, primarii angajatii prost pregatiti, incompetenti, prosti nu putem sa ne asteptam la evolutie foarte buna in terminarea proiectelor din tara.

in primul rand, draga razvanus, trebuie sa partici

-pam activ la actul de conducere democratizat dupa ureche si interesuri, adica sa iesim din letargia asta nationala in care noi ii alegem si ei isi fac de cap, dupa care asteptam urmatoarele alegeri ca sa votam pe altii, daca mai votam.
Asta inseamna reactie unitara si organizata la orice decizie politica care ne defavorizeaza, simplu. Dar foarte greu de convins opinia publica ca se poate si altfel. Asta implica in primul rand comunicare reala si transparenta. Dupa care urmeaza, sau nu, unitatea si organizarea.
Comunicarea reala inseamna recunoasterea realitatii: toti fura sau profita macar, deoarece in cazul in care rezista presiunii politice nimeni nu le recunoaste meritul, deci urmarea fireasca este absolut predictibila.
Spontaneitatea sociala declansata de celebrra OUG 13 a redirectionat politicul pe alta strategie: daca nu au reusit masiv si imediat, isi coordoneaza vointa fragmentat si cursiv in timp ce reactia sociala se stinge firesc: cine mai crede ca merita efortul de a iesi in strada in timp ce ei decid ca Pilonul II este al statului, nu al cetatenilor!
Deci reactie activa, spontana si solidara cu oricare patura sociala defavorizata, iar in scurt timp vor simti si politicienii ca chiar asa nu mai merge, se vor corecta pe ici si colo pana se va produce precedentul: adica initiativa politica chiar se va repercuta favorabil social, nu partinitor ca pana acum.
Medicii si cadrele medicale au fost pe punctul de a declansa reactia la nivel national: au fost singuri si usor de manipulat in sensul ca au renuntat sub auspiciul ca situatia lor se va corecta!, dar restul se scalda in aceeasi copaie nationala. Deci tot ei controleaza si impun chiar daca aparent au pierdut in fata medicilor, recupereaza din alta parte, si tot asa.

adica cand Ghinea, ministrul de resort, spune ca

hapsorptia e zero, se trezeste un destept sa-l contrazica ca e marketing elektoral! Badea, alba-neagra tine in parcare, nu pe ziare.com

Vreti sa spuneti ca Guvernul Ciolos nu a fost Guvernul "0", asa cum spune actuala Putere?

E o scorneala, e marketing electoral de genul "Las Fierbinti", asa cum se spune si despre Soros sau despre multinationale ca ne fura tara etc.

Adevarul

Degeaba dam din gura, degeaba ne certam, degeaba d-am apa la moara postacilor platiti si neplatiti, adevarul este ca pana nu incep sa se tripleze pedepsele pentru politicienii si acolitii lor prin puscarie pe viata, comfiscarea averilor extins nimic nu se va schimba in tara noastra .Asta e singura salvare a romaniei .Nimeni si nimic nu mai poate schimba tara asta daca in doi , trei ani nu facem legile cat mai aspre si nemiloase .

Cred ca Romania - prin poporul actual = este o cauza pierduta.

Trebuie sa tinerii de azi sa imbatraneasca si mai apoi sa se reia din nou startul.
Sau - o noua revolutie.

 

Sincer imi pare rau,dar tinerii de astazi,nu vor imbatrani sau

daca totusi o vor face,vor imbatrani urat !...iar de revolutie ce sa mai zic.....o tot fac unii ai lui Soros,de 2 ani dar se vede ca pana la urma seamana tot mai mult,cu o clisma....

Iliescu este al kgb NU al lui Soros !

vor face tinerii revolutie, daca o vor lasa-o confiscata

de fite-cine.

Sa auzim si de bine !

Nu este o cauza pierduta

Sansa exista, si ea se numeste sistemul educational. Renasterea sistemului educational este catalizatorul care poate redestepta o natiune.
Educatia in Romania este in acest moment groggy dupa toate loviturile primite. In acest moment avem de-a face cu primele rebuturi 100% generate de legea 1/2011, o lege plina de bune intentii (vezi insa si prima parte a proverbului), insa cu o finalitate dezastruoasa pentru nivelul elevului roman.

fara o resetare reala a sistemului educational nici macar o viitoare generatie nu va putea face nimic in aceasta tara. cu o resetare reala a acestui sistem, sunt necesari doar 8 ani pentru a putea redescoperi adevaratul potential al romanului.

 

 

:))) Perfeeeect ! dar de Dacian,nimica ???

....

Tu ai citit articolul?

Genul de comentarii psd. In articol se spune :"Vreti sa spuneti ca Guvernul Ciolos nu a fost Guvernul "0", asa cum spune actuala Putere?

E o scorneala, e marketing electoral de genul "Las Fierbinti", asa cum se spune si despre Soros sau despre multinationale ca ne fura tara etc."
Comentariile astea sunt toxice, atata timp cat psd le va emana țara va sta in inapoiere.

Sigur ca da!

Absorbtie de fonduri europene de 90%

Solutia nu poate fi decat una singura

Sa lucram in executiv cu specialisti, profesionisti, oameni corecti, cinstiti, care au in crez respectul pentru profesiune si activitatea pe care o desfasoara. Nu vom realiza nimic solid si stabil pe termen lung, atat timp cat lucram cu politicieni (in proportie de peste 90% politruci) care nu numai ca sunt schimbati la comanda politica (mai nou se pare ca s-a inventat Guvernul de 6 luni), dar care sunt nevoiti sa tina cont in primul rand de interesele colegilor de partid care i-au promovat. Vom asista la o permanenta rotire de cadre ridicate si numite pe criterii politice, cu pozitii efemere din cauza multiplelor interese de partid si de grup, lucru care creaza o instabilitate functionala a institutiilor.
Aceasta este si cauza principala pentru care proprietatea si productia de stat functioneaza prost, ineficient (lucru demonstrat de istorie prin fostele regimuri comuniste). Pentru ca cei care ajung la putere prin mecanisme politice, promoveaza, la randul lor, pe criterii politice ("e de-al nostru..."). In acest fel, profesionalismul, competitivitatea si stabilitatea executiei se diminueaza, pana la disparitie.

 

Daaaa,ca Dacian ! Destept,dar mai ales Cinstit,nu s-a atins de

1 franc ,din fondurile UE....!...0 (ZERO) absolut....nu ca hotzii astia,care cica ar fi luat v'o 32 de melearde,da sta cucuru pa iei,nu vrea sa dea la nimenea din ei...

M-am referit anterior la calitatea functionarilor, politrucilor,etc.

Respect Dragi Forumisti!

Dar care e UNICA SOLUTIE de iesire din abis ,pentru Romania ? Or setul de solutii ?
O modesta insiruire imi permit sa postez aici. O data am dat o lista cu 23 puncte, nu o mai reiau, aceasta-i una scurta.
1.LEGEA
2.EDUCATIA
3.MEDIU ECONOMIC CONCURENTIAL
4.Mediu Legislativ clar , transparent , incoruptibil si care sa prevada pedepse punctuale pentru faptele penale (Aici Iordache & Co. lucreaza impotriva prin modificarile lor, ce sunt destinate FAVORIZARII INFRACTORILOR si favorizarii desfasurarii actiunilor mafioto-criminal-economice).

5. PROFESIONSITII ! THE SUPREME REQUIREMENT !
Obligatoriu Onoarea!

Nu mai detaliez ,de nenumarate ori eu si altii am explicat de ce sunt critic de importanti. Dar Ciuma Rosie EXACT PE EI II EXCLUDE ! Stim de ce...A se vedea si interventia de azi a user-ului info @08.09, pe care-l salut si ii spun ca a dat un comentariu excelent. Si el explica de ce sunt necesari pentru ABSORBTIA FONDURILOR UE.
6.Infrastructura
7.Bugetul
8.Absorbtia fondurilor UE. Stiti cand Al Capone a fost capturat FBI/ USA a numit o echipa speciala care numai cu asta s-a ocupat. Asa trebuie sa facem noi vizavi de fondurile UE si din care sa lipseasca complet repet complet POLITRUCII !
9.UltraProfesionisti in DNA +Complete Judecata. A se vedea rolul nociv al CCR. CCR NU trebuie sa fie format din politicieni ,acesta-i un alt factor distrugator al Romaniei !
10. TEHNOCRATIE, MERITOCRATIE ,disparem fara ele.
11. REINDUSTRIALIZAREA ROMANIEI
Pana la urma aici e cheia de bolta. Si mai presus de toate simt gospodaresc in cheltuirea banului public, respectul fata de tara, cetatean, etc. si PEDEPSIREA TRADATORILOR SI VANZATORILOR DE TARA ,plus recuperarea prejudiciului.MODIFICAREA CONSTITUTIEI.
12.Etc. Liber la completare de catre oricine...

Respect,
gg

 

ce spui matale aici,e mai ceva ca in USA,se e cam ca Gradina

aia pazita de Sfantul Petru....!

Ai umor copile ! Sa traiti!

Hai sa ai o zi buna!

pss, pss copchile: vezi ca-ti scapara comentariile

de mai jos, aport la slujba tovarase, pai ce servici faci matale aici.. sau vanezi pisici ?
O tara retrogada intreaga, aceea pesede stii matale, asteapta de la ciumafaile sale sa intervina vartos si tovaraseste peste imperilalismu occidental cremenal: auzi domle aberatie democrata, sa fii stapan peste butoaiele cu miere si sa nu te scalzi, impreuna cu famelia si acolitii, in miere, macar pe ici si colo..Doamne ce-am ajuns....

Nicolae Ceausescu se imprumuta sa dezvolte Romania.Noi primim gratis

SI NU II LUAM !
Aici e absurdul tarii numite Romania ,un adevarat ABSURDISTAN!

Nu cred ca se poate da o explicatie mai clara decat aceasta cu privire la cretyinismul absolut si escrocheria maxima ce domina politica romaneasca.
Gasiti dvs. dragilor forumisti altceva pertinent si ma inclin respectuos.
gg

 

draga ggPushy ai fost penalizat pentru ca nu ai respectat con-

venienta damboviteana: ei sunt asa cum sunt pentru ca noi ii acceptam asa, pe langa imensa lor dorinta de a fi numai asa, intelegi ?
Parteneriatul etern dintre vanzator si cumparator in care vanzatorul iti poate vinde orice iar cumparatorul plateste si constinua, tot etern din pacate.. pacat!

Penalizări

Sunt date de un admin propsd. Sa observați ca penalizările pt articole antipsd intra imediat in vigoare pe cand penalizările comentariilor propsd trec cateva zile bune inainte de a deveni active. Și in timpul asta comentarii nocive exista pe lista. E ceva putred aici! Sau postacii psd au control la penalizări, le dau cand vor ei.

Asa succint ce am inteles eu din acest articol:

-La MFE sunt angajati multi si ne pregatiti angajati pe ori ce alte criterii decat profesional; PCR ( plile, cunostinte, relatii)!
-Rovana plumb, marea si lata sefa de la acest minister, e o priceputa dar nu la Fonduri Europene, ci la dat din gura, amenintat si coafuri post decembriste 1989, model ileana lui ceasca!
-Anul 2016 a fost anul cel mai bun, cel mai performant in absorbtia de fonduri, binenteles sub guvernarea lui Ciolos ( si iaca-ta cum iese minciuna ordinara la suprafata)! Guvernele psdiste sunt zero absolut, sa se stie de catre toata lumea!
-In acest minister nu exista preocuparea de-a informatiza, externaliza -- ---Serviciul IT din motive obscure, egoism, si alte interese proprii si de grup la salarii ,,babane ,,!
-Pentru absorbtia de fonduri sunt necesare proiecte, multe documente ce nu se pot face cu habarnisti!
-Iar in final, gurile rele spun ca ,,nu se poate mangli,, din acesti bani, de unde rezulta ca interesul pentru absorbtia banilor, e ZERO!! Despre ce vorbim ?

 

tot succint, Anarita1, hai sa generalizam tabloul de la MFE pe

intreg aparatul statului de drepturi.. pai despre ce mai vorbim noi aicea ?
In sinea lucrului bine facut, in interes personal si de gashka se intelege, e vorba de responsabilitatea factorului politic si realizarea cat mai rapida si megalomana, daca se poate si daca nimeni nu zice NU argumentat si organizat.
Care lucru bine facut este atent protejat de camarilla pesedista decisa sa reinventeze o justitie blajina cu hotul recunoscut si o alta justitie intransigenta cu omul nemultumit; pentru ca se poate, pentru ca constitutia prezuma licita acumularea personala si pentru ca romanul generic inca nu a depasit conduita obedientei supravietuitoare.
In linii mari desigur, caci specific fiecare trage pentru el deoarece e perfect posibil si chiar democratic iar unitatea moral sociala a RO este la nivel de interpretare, inca; iar asta se intampla deoarece elita credibila a cedat foarte usor in fata implinirii imediate comparativ cu efortul de viata de a restabili ordinea universala a valorilor intr-o societate supravietuitoare aproape fara discernamant.
PS Ceea ce ma surprinde e faptul ca a fost necesar sa citesti acest articol ca sa surprinzi realitatea institutionala a partidului stat pesede, si implicit explicatia succesurilor statului in detrimentul tarii, sorry!

Padrone

Chiar nu vreau sa-ti fac un repros, eu am spicuit din articol una alta si am scos in evidenta minciuna perorata de mincinosi, incompetenta si interesele de grup.
Nu-ti fac un repros ca la modul general nu cunosti ceea ce postez eu, pozitia mea legat de guvernarile de la Revolutie -Mineriada smd, insa sa tragi concluzii pripite despre mine fix in urma acestui comentariu, sincer mi se pare superficialitate!
Este adevarat ca nu sunt ,,vedeta,, la postari, eu mai ma si alte obligatii fata de postacii psdisi ce sunt pe metereze 24/24-7/7 insa vreau sa te asigur ca stiu exact cum stau lucrurile in tara asta, fac tot ce pot pe bucatica mea, sunt cu ochii lar deschisi si tind sa cred ca sunt obiectiva neavand preferinte politice!
Ps. Eu am fost pe meterezele democratiei de fiecare data si asa cum am spus si spun mereu ca, pana criminalul iliescu si toata camarila nu vor fi condamnati, nu poate exista un nou inceput!
O zi buna!

Povestea anului 2016

este cu dublu inteles: "absorbtia" nu inseamna decat ca. intr-un final, Comisia Europeana a acceptat sa realizeze rambursarile aferente exercitiului anterior. iar 2016 era cam capat de linie, astfel incat s-au depus niste eforturi pentru a obtine banii de la Comisia Europeana. dar acesti bani au fost "angajati" partial in perioada de implementare a programului, partial pe ultima suta de metri (de exemplu, au fost pseudo-apeluri la sfarsit de an 2015 pentru proiecte de maxim 6 luni doar pentru a putea creste ulterior rata de absorbtie).
nu este in niciun fel meritul guvernarii din 2016 pentru aceasta, oricare ar fi fost guvernarea eram cam obligati sa crestem (oarecum artificial) gradul de absorbtie.

este, in schimb, meritul guvernului Ciolos faptul ca a reusit sa lanseze multe apeluri aferente programului curent, desi eram intr-o intarziere de 2 ani. daca ar fi fost respectat graficul de lansari, in 2017 si 2018 s-ar fi contractat mai mult de 50% din fondurile alocate pentru perioada 2014-2020. dar cum contractele nu s-ar fi dus catre cei preferati de actuala putere, a aparut o incetinire exagerata a intregului proces. astfel incat in 2018 vedem ca o parte foarte mica dintre apelurile lansate in 2016 (si 2015) au fost finalizate, multe apeluri inchise in 2016 sau 2017 fiind in intarziere de 12 luni sau mai mult!

in concluzie, guvernul Ciolos a oferit mijloacele prin care programul 2014-2020 sa fie in grafic, bazandu-se insa si pe informatii initiate in vara lui 2015. cu putin cap, actuala guvernare se putea lauda cu realizari bazate pe munca din 2016. insa au preferat sa repete proastele obiceiuri din perioada 2009-2011...

Gura pacatosului

"Cand s-a intamplat asta?

S-a intamplat la jumatatea lunii aprilie, exact inainte de Comitetul Executiv al PSD. Puiu Georgescu a venit la grupul de lucru si a zis: "E comanda politica, dati-le drumul!" Eu am spus ca ma opun, nu putem sa le dam drumul, pentru ca nu respecta cadrul legal.

Le-am dat formula prin care se putea face si a zis: "O sa vedeti ca la CEx doamna ministru o sa fie trasa la raspundere pentru ca nu da drumul la proiectele astea".

Cum s-a incheiat episodul?

Eu mi-am pus pielea la saramura. Nu s-a dat drumul la proiecte, dar am si suportat consecintele venite de la ministrul Rovana Plumb. Va spun asta asa, ca idee...Nu vreau sa intru in detalii.

La ce se refereau concret proiectele respective?

Marile institute de cercetare de la noi sunt falimentare, iar o infuzie de 20 de milioane de euro la fiecare ar fi mana cereasca. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa le finantam fara sa munceasca, fara sa depuna proiecte, fara sa intre intr-o competitie.

Ei la Ministerul Cercetarii au facut o lista, nu stiu pe ce criterii, netransparente, si a venit ministrul cu ele: "Astea sunt proiectele pe care le finantati!" Ce vorbesti?! Normal ca nu e asa.

Acesta este modul de actiune. Practic, se pune presiune pe specialisti: "Daca nu dati drumul, aveti de suportat consecintele". Cine isi permite sa spuna nu? Dintr-o autoritate de management foarte putini oameni isi permit sa se opuna sau sa aduca argumente."

 

@Anarita1 :In mod clar postam cand avem timp. Oricum Felicitari !

E-adevarat ca PSD-istii turuie cu postari nenumarate ,dar ele sunt in zona "mult si prost". Cam atat...
Cat despre comentariile dvs. ,daca imi permiteti ,sunteti obiectiva si civilizata! Si e cu adevarat ceva...Uitati-va in jur, cate doamne posteaza ? Dvs., Lia, Ina, Pacifistul, si alte cateva, prea putin...
Respect si Consideratie!

gg

 

Asa cum v-am intuit,

Un adevarat domn si un intelectual veritabil. Oricum multumesc!

Adevarul

Sunt satul de intelectualii de Rromanika , domni si doamne de Rromanika.Niste hoti, ipocriti, oameni fara scrupule.Sunt satul de tot ce inseamna educatie in Rromanika. Sunt satul de tot ce inseamna statul de drept in Rromanika. Sunt satul de vrajeala de doi lei a romanilor din tara.Niste ordinari pusi pe capatuiala necinstita .Nu stiu cati din alesii si nealesii intelectuali, domnii si doamnele din tara au vreo treaba cu competenta in ceea ce fac .

Este nevoie de cel putin un ciclu electoral, or mai degraba doua,

si de bani, ca sa reformezi administratia publica din Romania cit de cit. Este nevoie de un guvern Ciolos pe termen lung si de un presedinte Johanis la Cotroceni pe aceeasi perioada. Atunci si numai atunci va putea Romania sa se desprinda de politica clientelara a psd.

 

De ce ?

Ca sa disparem …
Restul sunt explicatii pentru narozi

 

Articol manipulator, fara o baza reala in tot ceea ce spune

Acest asa-zis doctor in problemele lui Soros pentru Romania, nici macar nu s-a deranjat sa se informeze corect despre aceasta situatie a fondurilor europene, precum si jaful facut de multinationale la noi in tara. Cititi domnilor ca nu doare si nu va mai mirati aiurea de ce se intampla in Romania privind miscarile financiare. Desigur PSD, este un partid. la fel ca celelalte, antinational, ce de cand a venit la guvernare face doar legi pentru a scapa coruptii, infractorii, de puscarie, atat de la ei cat si din celelalte grupari politice. Ati vazut cum pentru extradare e nevoie de luni de zile de asteptare, dar pentru a scapa hotii din inchisoare e deajuns cateva ore, chiar daca e in Costa Rica. Cititi acest material si daca sunteti cu adevarat romani si nu alogeni, vedi descoperi adevarul si vi-l veti insusi. https://www.ziardecluj.ro/ancheta-bomba-top-100-firme-din-romania-minte-dragnea-sau-nu-cand-zice-ca-multinationalele-declara-profit-prea-mic-am-verificat-eu-asta-ca-sa-nu-mai-pierzi-tu-vremea-citeste-aceasta-analiza-la-sange-si-pe-cifre-si-trage-tu-concluziile?fbclid=IwAR0mst1un0ZghACHNd7fmb1_nTohcAhjha0m3_NxNXGmTWkB7cEhsOJ3zlM

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor