Aeroportul din Iasi are o noua pista - cat a costat proiectul (Galerie foto)

Vineri, 22 August 2014, ora 09:02
6066 citiri
Aeroportul din Iasi are o noua pista - cat a costat proiectul (Galerie foto)
Foto: Google Plus/IASIairport

Noua pista a Aeroportului International Iasi a fost inaugurata, joi, proiectul fiind estimat la 57 de milioane de euro.

La eveniment au participat, printre altii, si ministrul Transporturilor, Ioan Rus, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Pista a fost inaugurata de un avion Tarom care a venit de la Roma.

"Am inaugurat cel mai important proiect al Iasului: noua pista de aterizare-decolare a Aeroportului International Iasi. Vechea pista va ramane ca si cale de rulare, iar pista noua va deservi intreaga zona de Nord-Est a Romaniei, dar si Republica Moldova si Ucraina. Aceasta realizare este cea care va permite Iasului sa se deschida cu adevarat catre lume si sa redevina o adevarata Capitala.

Prin acest proiect vom aduce la Iasi noi investitii si, implicit, noi locuri de munca. Deschidem cu adevarat noi orizonturi pe care astazi nu ni le putem imagina. Toti banii pe care i-am cheltuit pana acum pentru constructia pistei se vor returna foarte rapid din bugetul Comisiei Europene, Consiliul Judetean Iasi castigand un proiect cu finantare nerambursabila in valoare totala de 56,7 milioane de euro", a declarat Cristian Adomnitie, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Iasi.

Istoricul proiectului

Lucrarile la noua pista (flexibila) de la Aeroportul Iasi au inceput pe data de 7 august 2013.

Asocierea Max Boegl Romania, SC Vega '93 SRL si SC UTI Grup SA a castigat licitatia privind executia lucrarilor pentru realizarea suprafetelor de miscare aferente unei piste noi cu lungimea de 2.400 metri, potrivit comunicatului.

Valoarea contractului este de aproximativ 139 milioane de lei, fara TVA. Termenul initial de finalizare era de 25 de luni, in acest termen inclusa si proiectarea. Lucrarile includ realizarea pistei de decolare - aterizare, caii de rulare, extinderii platformei si a drumului perimetral, instalatiei de balizaj, canalizarii pentru ape pluviale, precum si a serviciilor de proiectare pentru toate cele mentionate anterior.

In luna decembrie a anului 2013, Consiliul Judetean Iasi a depus o cerere de finantare europeana pentru dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi.

Proiectul are o valoare totala de 56,7 milioane de euro, obiectivele majore propuse a fi realizate fiind proiectarea si executia lucrarilor pentru realizarea suprafetelor de miscare aferente unei piste noi, cu lungimea de 2.400 metri (contract aflat in derulare), extinderea suplimentara a platformei parcare aeronave si constructia unui nou terminal de pasageri, de trei ori mai mare decat cel existent.

In luna feburarie a acestui an, proiectul a fost declarat eligibil de catre Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial - Transport (AM POS-T). La sfarsitul lunii mai, AM POS-T a trimis la Bruxelles aplicatia Aeroportului International Iasi.

La mai putin de 24 de ore dupa ce a fost transmisa de AM POS-T la Bruxelles, Comisia Europeana a comunicat admisibilitatea cererii de finantare depuse pentru dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Iasi.

Saptamana aceasta va fi depusa la AM POS-T prima cerere de rambursare a platilor deja efectuate.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#inaugurare pista Aeroport Iasi, #pista noua aeroport iasi, #pista aeroport iasi , #fonduri europene