Agricultura romaneasca ar putea fi penalizata de Comisia Europeana

Marti, 02 Martie 2010, ora 11:48
990 citiri
Agricultura romaneasca ar putea fi penalizata de Comisia Europeana

Comisia Europeana vrea sa penalizeze Romania cu 42 milioane de euro, adica 10% din suma destinata subventiilor directe la hectar pentru 2007. Asta din cauza unei serii de nereguli descoperite in urma platilor efectuate pe suprafata in anul 2007, care tin in special de erori in declararea suprafetelor de teren agricol.

"Vom trimite CE o scrisoare de conciliere pentru reducerea corectiei de la 42 milioane de euro la putin peste 2 milioane de euro. Mai mult, dupa primul an in care s-au acordat plati directe la hectar, procentul de eroare s-a diminuat cu 50%, ceea ce inseamna ca si eventualele penalizari atat pentru nereguli, cat si pentru intarzierea platilor din 2008 pana in prezent vor fi mai mici", a declarat Florin Faur, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), pentru Ziarul Financiar.

Sanctiunea presupune nerambursarea acestei sume alocate de la bugetul de stat, acest lucru inseamnand ca o parte din bugetul ministerului se va indrepta catre plata subventiilor restante.

Vestea vine dupa ce comisarul european pe agricultura Dacian Ciolos a trimis o scrisoare prin care cerea remedierea deficientelor in functionarea sistemului prin care APIA acorda subventiile europene.

"Pentru a evita alte posibile penalitati, trebuie urgent sa actualizam baza cu imagini (ortofoplanuri), sa avem digitizati 100.000 de kilometri patrati, sa finalizam controalele prin teledetectie la cei 96.000 de fermieri si sa rezolvam problema resursei umane. Regulamentul european spune ca un functionar trebuie sa primeasca 250 de dosare, iar in unele oficii sunt si 900 de dosare pe om", explica Faur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#agricultura romaneasca, #penalizare agricultura, #bani agricultura , #fonduri europene