Aplicatia IT pentru solicitarea de fonduri europene, functionala din 8 martie

Duminica, 28 Februarie 2016, ora 22:24
7515 citiri
Aplicatia IT pentru solicitarea de fonduri europene, functionala din 8 martie
Foto: Facebook MFE

Incepand din 8 martie, doritorii de fonduri europene vor putea testa aplicatia IT de depunere a cererilor de finantare, a anuntat, duminica, Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Aplicatia este lansata cu peste doua luni mai tarziu fata de data de lansare initiala, 1 ianuarie 2015.

Sistemul informatic, numit MySMIS 2014, a fost realizat de catre MFE impreuna cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). Aplicatia va fi utilizata atat pentru depunerea slicitarilor de fonduri europene, cat si pentru comunicarea ulterioara intre aplicanti si autoritati.

Aplicatia trebuia sa fie lansata, partial, doar pentru fondurile destinate dezvoltarii capitalului uman, inca din noiembrie 2015, iar de la 1 ianuarie urma sa fie 100% functionala, ceea ce nu s-a intamplat.

Premierul Dacian Ciolos i-a cerut, miercuri, ministrului Fondurilor Europene, Aura Raducu (foto), sa urgenteze lansarea aplicatiei. "Va rog, cat de repede, sa dam drumul la sistemul informatic pentru depunerea proiectelor europene, acel faimos MySMIS. S-a inregistrat deja o intarziere, pentru ca am vrut sa avem finalizata aceasta platforma online, pentru ca oamenii sa poata sa isi depuna aplicatiile pentru proiecte europene direct pe internet si sa evitam din nou aceasta birocratie si plimbare pe la sediul diferitelor agentii", a declarat Ciolos, citat de news.ro.

Ministerul Fondurilor Europene a precizat, intr-un comunicat, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca reprezentantii firmelor interesate sa testeze aplicatia IT.

Astfel, acestia trebuie sa fie inregistrati in sistem de catre reprezentantul legal al companiei sau de catre un imputernicit al acestuia, prin utilizarea propriului Certificat digital calificat pentru semnarea electronica a documentelor.

"Certificatele digitale calificate sunt folosite si in alte situatii de interactiune cu autoritatile (ex. depunerea de declaratii fiscale la ANAF). Sunt acceptate in sistem toate certificatele digitale calificate emise in conditiile legii. In cadrul proiectelor ce urmeaza a fi finantate, costurile aferente procurarii certificatelor digitale calificate sunt eligibile", se precizeaza in comunicatul ministerului.

Ministerul Fondurilor Europene ii incurajeaza pe cei care vor testa sistemul sa sesizeze eventuale dificultati in accesarea sau in introducerea datelor solicitate pentru cererile de finantare, pentru a sprijini imbunatatirea sistemului.

Romania are la dispozitie, in perioada bugetara 2014-2020, fonduri europene in valoare de 43 miliarde de euro, dupa ce, din fondurile puse la dispozitie in 2007-2013, a inregistrat cea mai redusa rata de absorbtie din UE, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene.

Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
Economistul Mircea Coșea crede că din cauza instabilității politice specifice României, a impredictibilității fiscale, a taxelor și impozitelor din ce în ce mai mari, în actualul context...
Nintendo lansează Alarmo: Ceasul deșteptător inteligent. Ce știe să facă
Nintendo lansează Alarmo: Ceasul deșteptător inteligent. Ce știe să facă
Nintendo a anunțat recent un produs neobișnuit – un ceas deșteptător inteligent numit Alarmo, care îmbină funcții avansate cu tematici din cele mai populare jocuri ale companiei....
#fonduri europene aplicatie depune cereri, #fonduri europene sistem informatic , #fonduri europene
  1. Ce țări „fură" României investitorii străini și care sunt cauzele: „Nu văd de ce ar mai veni aici"
  2. Nintendo lansează Alarmo: Ceasul deșteptător inteligent. Ce știe să facă
  3. Ambasadorul Andrei Muraru spune că TAROM ar accepta o cursă directă România - SUA. De ce, totuși, nu se realizează
  4. Cum pierde Europa șansa de a concura cu China. Problemele din industria bateriilor pentru mașini electrice
  5. Schema „Nordis", explicată de un economist: „Nu se putea face fără complicitatea politicului". Sfaturi practice pentru investitori
  6. Google Maps primește o funcție pe care aplicațiile de navigație o aveau de mai bine de un an. Cum îi va ajuta pe utilizatori
  7. Strategia prin care România ar putea să evite creșterile de taxe din 2025. „A crescut riscul de recesiune”
  8. XTB, 16 ani de inovație și succes în România: De ce rămâne partenerul de încredere al investitorilor?
  9. Curățenia în spații de birouri: proceduri și standarde internaționale
  10. A treia lună de scădere drastică a înmatriculărilor de autoturisme noi. Ce mărci au preferat românii în luna septembrie