Baia Mare primeste 2,6 milioane de euro de la Comisia Europeana pentru proiecte inovatoare

Joi, 08 August 2019, ora 13:09
8974 citiri
Baia Mare primeste 2,6 milioane de euro de la Comisia Europeana pentru proiecte inovatoare
Foto: Facebook/ Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) va finanta 20 de proiecte urbane cu 82 de milioane de euro, iar Baia Mare este unul dintre orasele beneficiare si va primi peste 2,6 milioane de euro, a informat joi Comisia Europeana.

Aceste proiecte au fost propuse de orase in cadrul celei de a patra cereri de propuneri pentru initiativa "Actiuni urbane inovatoare".

In special, Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda) si Torino (Italia) vor primi granturi pentru proiecte care vor proteja spatiile publice si vor reduce vulnerabilitatea acestora, in conformitate cu Planul de actiune din 2017 elaborat in cadrul uniunii securitatii.

De asemenea, finantarea din partea UE va sprijini, in 17 alte orase, solutii inovatoare privind tranzitia digitala, utilizarea responsabila a terenurilor urbane si combaterea saraciei.

"Orasele sunt cele mai bine plasate pentru a concepe solutiile care vor transforma viata in zonele urbane. Acesta este motivul pentru care Comisia a acordat finantare UE in mod direct oraselor, astfel incat acestea sa poata testa ideile care le vor permite sa devina locuri ideale pentru a trai, a lucra si a inova", a declarat comisarul pentru politica europeana de vecinatate si negocieri privind extinderea, responsabil si de politica regionala, Johannes Hahn.

Proiectele castigatoare se incadreaza in patru categorii.

Prima este securitatea urbana - Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda), Torino (Italia).

De exemplu, Pireu va institui un consiliu local pentru prevenirea criminalitatii si va crea un ghiseu unic pentru victimele infractiunilor.

A doua este tranzitia digitala: Gava (Spania), Heerlen (Tarile de Jos), Lisabona (Portugalia), Ravenna (Italia), Rennes (Franta), Vaxjo (Suedia), Viena (Austria).

De exemplu, la Lisabona, societatea VoxPop va facilita obtinerea de feedback din partea utilizatorilor, pentru a imbunatati sistemul de mobilitate a orasului.

A treia categorie este utilizarea durabila a terenurilor, solutii bazate pe natura: Baia Mare (Romania), Breda (Tarile de Jos), Latina (Italia), Prato (Italia), Plymouth (Regatul Unit).

De exemplu, obiectivul proiectului GreenQuays este renaturarea unei zone urbane de 7.500 metri patrati din Breda si partajarea tehnologiei inovatoare proprii de regenerare a ecosistemelor cu alte orase din Europa.

A patra categorie este saracia urbana: Bergamo (Italia), Getafe (Spania), Milano (Italia), Seraing (Belgia), Landshut (Germania).

De exemplu, in Landshut, proiectul "Home and Care" va oferi servicii speciale medicale si de ingrijire a copiilor pentru familiile monoparentale.

Cea de-a cincea si ultima cerere de propuneri in cadrul initiativei "Actiuni urbane inovatoare" va fi lansata in septembrie 2019. Aceasta va fi ultima oportunitate pentru orase de a solicita finantare, in cadrul bugetului actual al UE pentru perioada 2014-2020, pentru actiuni inovatoare in domeniul culturii si al patrimoniului cultural, al economiei circulare, al calitatii aerului si al schimbarilor demografice. Orasele castigatoare vor fi anuntate in al doilea trimestru al anului 2020.

Initiativa "Actiuni urbane inovatoare" ofera oraselor din UE fonduri pentru finantarea proiectelor inovatoare, avand un buget total de 372 de milioane de euro furnizat de FEDR. Comisia colaboreaza cu regiunea franceza Hauts-de-France la punerea in aplicare a programului.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#Baia mare finantare Comisia Europeana , #fonduri europene