Bani de la UE pentru dezvoltarea companiilor mari

Marti, 15 Iulie 2008, ora 22:51
1208 citiri
Bani de la UE pentru dezvoltarea companiilor mari

Companiile mari pot beneficia de fonduri de la Uniunea Europeana (UE) prin intermediul Programului Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice.

Operatiunea "Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile" face parte din Axa Prioritara 1 - Un sistem inovativ si ecoeficient de productie.

Activitati eligibile

In cadrul acestei operatiunii se finanteaza urmatoarele activitati:

- Crearea unei noi unitati de productie (fabrica/sectie/instalatie).

Nu se finanteaza delocalizarea unor activitati similare sau transferul unei capacitati de productie dintr-un stat membru UE.

- Extinderea unei unitati existente pentru cresterea capacitatii de productie.

- Diversificarea productiei unei unitati existente, prin lansarea de noi produse.

- Modernizarea intreprinderii, inclusiv schimbari in procesul de productie a unei unitati existente (ex: modernizare instalatii, dotari cu echipamente si instalatii inalt tehnologizate, automatizarea procesului de fabricatie, introducerea de noi tehnologii de productie).

Echipamentele pentru protectia mediului, reciclarea deseurilor, tratarea apelor reziduale se finanteaza numai in legatura cu investitiile mentionate anterior.

Nu este considerata activitate eligibila achizitionarea de noi echipamente pentru inlocuirea celor uzate din cadrul unor linii de fabricatie existente, cu exceptia cazului in care achizitia de noi echipamente duce la completarea, modernizarea si imbunatatirea procesului tehnologic aferent liniei respective.

Vor fi finantate numai acele proiecte care solicita sprijin financiar pentru activitati cuprinse intrun singur cod CAEN. Exceptie fac proiectele care implica achizitionarea de echipamente/utilaje pentru un intreg flux tehnologic, continind subansamble/elemente care pot corespunde mai multor coduri CAEN.

Eligibilitatea unei activitati nu este echivalenta cu eligibilitatea cheltuielilor efectuate pentru realizarea acelei activitati.

In cadrul proiectelor pentru care se solicita finantare trebuie sa existe cel putin o activitate eligibila. Nu se finanteaza achizitia de terenuri sau constructia de cladiri fara achizitia de echipamente.

Solicitantii pot fi:

- operatorii economici inregistrati legal in Romania care corespund definitiei intreprinderilor mari asa cum este mentionata in glosarul Ghidului, sunt infiintati in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale (republicata, cu modificarile si completarile ulterioare) si isi desfasoara activitatea in Romania.

Modul de finantare a proiectelor:

Valoarea maxima a finantarii acordate pentru un proiect este de 18,5 milioane lei (dar nu mai mult de 5 milioane euro, echivalent in lei la cursul din data depunerii cererii de finantare).

Data limita pentru depunerea cererii de finantare este 14.10.2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#dezvoltare, #UE, #bani, #fonduri europene, #intreprinderi mari , #fonduri europene