Barometru GE: Cultura europeana descurajeaza inovatia

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 16:50
2288 citiri
Barometru GE: Cultura europeana descurajeaza inovatia

Inovatia este descurajata de cultura europeana, iar reducerea birocratiei in cazul companiilor care acceseaza fonduri europene pentru inovatie ar trebui sa fie o prioritate pentru UE, considera respondentii "Barometrului GE privind inovatia in UE", lansat miercuri la Bruxelles.

Exista in continuare bariere care trebuie depasite, iar Barometrul GE arata ca 64% dintre respondenti considera ca reducerea birocratiei in cazul companiilor care incearca sa acceseze fondurile europene pentru inovatiei ar trebui sa fie o prioritate pe care sa se concentreze politica UE in acest domeniu din anii urmatori.

Respondentii s-au aratat ingrijorati de problema accesarii mecanismelor de finantare pentru inovatie, 92% dintre acestia considerand ca suplimentarea finantarii pentru cercetare si inovatie in UE este esentiala pentru sustinerea inovatiei.

Folosirea fondurilor structurale pentru accelerarea adoptarii produselor si serviciilor inovatoare este considerata un aspect important pentru sustinerea inovatiei in UE de 90% dintre participantii la studiu.

Totodata, 91% dintre cei chestionati au apreciat ca incurajarea investitorilor privati si a fondurilor private de investitii care sustin proiecte inovatoare este o prioritate inalta spre medie pentru politica UE in domeniu, iar 85% considera ca incurajarea stimulentelor fiscale pentru companiile inovatoare ar trebui sa fie un aspect important pe care sa se bazeze politica europeana.

Pentru 91% dintre cei intervievati incurajarea colaborarii transnationale in proiecte inovatoare este un aspect important pe care ar trebui sa se axeze politica privind inovatiile, iar 92% dintre respondenti - cu 7% mai mult fata de 2010 - au apreciat ca UE ar trebui sa incurajeze o cooperare mai stransa intre sectorul public si cel privat. Totodata, 83% dintre cei intervievati au spus ca promovarea parteneriatelor public-privat este esentiala. Incurajarea colaborarii dintre companiile mari si IMM-uri este perceputa ca un aspect cheie de catre 84% dintre cei intervievati.

Respondentii au semnalat necesitatea unor eforturi sustinute pentru a stimula si favoriza inovatiile. Acestia au formulat sugestii legate de modul in care pot fi depasite astfel de bariere, in special prin dezvoltarea unui cadru comun pentru comercializarea inovatiilor (82%); consolidarea protectiei si aplicarii legislatiei privind proprietatea intelectuala (76%); o utilizare mai eficienta a fondurilor existente, incurajarea antreprenoriatului si creativitatii in randul studentilor si promovarea unei cooperari stranse intre actorii publici si privati.

Respondentii percep cultura europeana ca fiind un element de descurajare a inovatiei, mentionand in mod repetat cultura si educatia atunci cand vorbesc despre problemele care trebuie abordate in vederea deblocarii potentialului de inovatie al Europei. Cei intervievati au spus ca asteapta un angajament clar din partea UE privind contributia sa la promovarea valorii inovatiei in randul studentilor din Uniune.

Pe de alta parte, 45% dintre respondenti au declarat ca promovarea apetitului pentru inovatie si antreprenoriat in randul studentilor ar trebui sa fie un aspect important pe care sa se axeze politica UE privind inovatia in anul urmator.

Pe teritoriul Europei, unele state membre, in special Germania, Suedia si Finlanda, sunt percepute ca fiind mai eficiente in ceea ce priveste crearea unui cadru care incurajeaza inovatia. Aceasta evaluare pozitiva realizata de formatorii de opinie din Bruxelles poate fi explicata partial de o mai mare capacitate de a introduce inovatiile pe piata, sume mai mari alocate de catre stat si companii private pentru cheltuielile de cercetare si dezvoltare, precum si de o colaborare buna intre mediile academice si industrie.

Studiul independent a fost realizat in randul a 260 de formatori de opinie din Bruxelles si a fost completat cu interviuri si o recenzie a prezentei in mass-media si a rapoartelor publice privind inovatia in UE. Studiul a fost prezentat in cadrul unui eveniment care a avut loc la sediul Parlamentului European din Bruxelles, gazduit de Sean Kelly (Irlanda), membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din cadrul Parlamentului European.

Inovatia poate fi catalizatorul reinnoirii economice a Europei

Inovatia poate fi catalizatorul reinnoirii economice a Europei, a declarat miercuri Hendrik Bourgeois, vicepresedinte pentru afaceri europene in cadrul General Electric (GE), la lansarea rezultatelor celei de-a doua editii a "Barometrului GE privind inovatia in UE".

Studiul independent realizat in randul a 260 de formatori de opinie din Bruxelles, completat cu interviuri si o recenzie a prezentei in mass-media si a rapoartelor publice privind inovatia in UE. Studiul a fost prezentat in cadrul unui eveniment care a avut loc la sediul Parlamentului European din Bruxelles, gazduit de Sean Kelly (Irlanda), membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala din cadrul Parlamentului European.

"Europa traverseaza in continuare o mare criza. Desi, in mod evident, trebuie sa ne concentram pe redobandirea stabilitatii si pe gasirea unei solutii, trebuie sa ne axam si pe viitoarea crestere, reinnoire si competitivitate a Uniunii Europene. Comisia Europeana a desemnat inovatia drept una dintre platformele cheie ale Strategiei 2020 si, in opinia mea, acesta poate fi catalizatorul care va stimula cresterea durabila si ocuparea fortei de munca. Scaderea brusca inregistrata de sectoarele aflate pana acum pe primele locuri evidentiaza nevoia de diversificare a surselor alternative de prosperitate", a declarat Sean Kelly, cu ocazia prezentarii studiului.

Kelly considera ca baza viitoarei cresteri economice - energie verde, agricultura si alimentatie, stiinte ecologice, biotehnologie, sanatate - se va baza pe inovatie.

Activitatea de teren a celei de-a doua editii a Barometrului inovatiei s-a desfasurat in perioada noiembrie - decembrie 2011 si a fost realizata de catre StrategyOne, o firma independenta de cercetare si consultanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#birocratie fonduri europene, #inovatie barometru GE , #fonduri europene