Ziare.com

Boghicevici: POSDRU nu va mai fi "Cenusareasa" fondurilor europene

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 16:10

   

Boghicevici: POSDRU nu va mai fi "Cenusareasa" fondurilor europene
POSDRU nu va mai fi "Cenusareasa" fondurilor europene, regulile si conditiile de eligibilitate din cadrul programului urmand sa fie modificate, a anuntat, miercuri, ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.

"De asemenea, urmarim rezonabilitatea cost-eficienta, limitarea cheltuielilor cu managementul proiectului si clarificarea modului in care se vor acorda platile catre grupul tinta. Aceste modificari sunt valabile pentru proiectele viitoare.Vreau sa nu mai planeze niciun fel de suspiciuni asupra Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU", a declarat Boghicevici.

Demnitarul a precizat ca, pana in iunie, se va finaliza analiza proiectelor critice, a celor cu intarzieri mari de implementare si, in functie de rezultate, se vor lua masuri imediate de reziliere a sumelor pentru noi proiecte.

"Nu ne mai putem permite sa facem formare profesionala doar sa spunem ca am atras fonduri europene. De acum incolo, formarea profesionala din bani europeni trebuie sa ajute la cresterea gradului de ocupare. Pentru asta modificam criteriile de evaluare si urmarim mult mai atent cresterea capacitatii tehnice si financiare a organizatiei, calitatea managementului tehnic si financiar, soliditatea cadrului logic, fezabilitatea implementarii proiectului", a adaugat Claudia Boghicevici.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Ministrul Muncii a spus ca vrea ca tot mai multi bani sa ajunga la grupurile tinta si mai putini in salariile echipelor de management.

Comisia Europeana va relua platile pe POSDRU de indata ce autoritatile de la Bucuresti vor indeplini "pe baza voluntara" mai multe conditii, inclusiv "retransmiterea cererilor de plata cu o valoare diminuata de 10% din valoarea cheltuielilor certificate", a anuntat marti Executivul.

Actiuni pe baza voluntara

Punerea in aplicare a acestei masuri este conditionata de realizarea mai multor actiuni de catre Autoritatea de certificare si plata, din cadrul ministerului de Finante.

Potrivit Executivului, actiunile avute in vedere sunt "pe baza voluntara". Astfel, CE solicita "retragerea celor doua cereri de plata ajunse la CE pe 31 decembrie 2011, respectiv pe 6 februarie 2012", iar apoi "retransmiterea acestor cereri de plata cu o valoare diminuata de 10% din valoarea cheltuielilor certificate".

De asemenea, Comisia solicita "o confirmare a angajamentelor Romaniei de a utiliza aceasta corectie preventiva de 10% pe tot parcursul anului 2012 si, daca se dovedeste a fi necesara, permisiunea de audit din lunile aprilie-mai, inclusiv de aplicarea unor corectii sistemice daca va fi cazul", a mai explicat reprezentantul Executivului.

Comisia Europeana a intrerupt, in luna februarie, platile pe POSDRU dupa ce Autoritatea romana de audit a identificat, in Raportul anual de control 2011, unele deficiente majore ale sistemului de management si control al programului, deficiente care nu au fost corectate. Aceste deficiente se refera la procedurile de selectie a proiectelor si la cele de verificare de prim nivel.

Sursa: rNews

Articol citit de 1075 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fiti cu ochii pe Centrele Regionale!

Mafia este (a fost!) concentrata in centrele regionale. Ei aveau fondurile si manipulau totul la nivel de judete. Centrul din Dolj ajunsese pana in nordul tarii si lucrau cu firme locale fara sa controleze eficienta cursurilor. Totul se facea de mantuiala, doar pentru a cheltui banii europeni pe deplasari, diurne, afaceri necurate si nedescoperite, iar lectorii erau platiti cu un salariu amarat de profesoras provincial! Rupeti mafia si la nivel de judete d-na Ministru!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor