CE a gasit nereguli si ne taie banii pentru infrastructura regionala - vezi cat pierdem

Luni, 20 Iunie 2011, ora 20:07
4173 citiri
CE a gasit nereguli si ne taie banii pentru infrastructura regionala - vezi cat pierdem

Comisia Europeana a decis sa intrerupa platile intermediare pe Axa 2 a Programului Operational Regional (POR) pentru o perioada de doua luni.

Prin Axa 2 a POR se finanteaza proiecte de imbunatatire a infrastructurii regionale si locale de transport, de la drumuri judetene si strazi urbane, pana la sosele de centura, informeaza The Money Channel.

Decizia CE vine in urma unui audit efectuat de oficialii UE in trei judete: Buzau, Ialomita si Ilfov in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011.

Dupa efectuarea auditului s-au descoperit probleme la licitatiile publice de atribuire a lucrarilor la proiectele de reabilitare a DJ 701 ( de la limita jud. Dambovita-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolanesti-Zambreasca-Dobrotesti, beneficiar CJ Teleorman), DJ 506 (Cervenia-Vitanesti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman), DJ 101B, DN 1 (Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov) si la proiectul de modernizare a infrastructurii de acces la zonele turistice cu potential demonstrat ale judetului Buzau (beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau-UAT Comuna Mereni).

Comisia Europeana a propus autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2. Ministerul Dezvoltarii va verifica in perioada imediat urmatoare toate cele 124 de contracte de lucrari semnate din 2000 si pana in prezent.

Potrivit lui Razvan Murgeanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, autoritatea de management a Programului Operational Regional, suma blocata de CE se ridica la 35 milioane de euro.

Suma reprezinta contravaloarea platilor pe care CE trebuia sa le mai faca pentru un numar de 124 de contracte.

"Noi avem practic oprita aceasta axa inca din 2009. A fost un audit pe trei judete, Buzau, Ialomita si Teleorman. Am primit o scrisoare de la CE prin care am fost informati ca se intrerupe finantarea pe doua luni (...)

Vom trimite la cele trei Consilii Judetene rapoartele de audit ca sa raspunda la ce au scris cei de la CE acolo, vom verifica cele 124 contracte si acolo unde va fi cazul vom aplica si corectii financiare care vor varia intre 2% si pana la 100%", a declarat Razvan Murgeanu.

Pana la reluarea platilor de catre CE, finantarea contracte de pe Axa 2 a POR se va face de catre Ministerul Dezvoltarii, care isi va recupera banii de la Comisia Europeana dupa deblocarea finantarii, a mai spus Murgeanu.

Potrivit lui Razvan Murgeanu, Ministerul Dezvoltarii va putea disponibiliza pana la 300 milioane euro, bani pe care institutia ii va lua de la alte proiecte.

Udrea: Stiam sa se va ajunge la suspendarea platilor

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a precizat intr-un interviu acordat TVR ca stia ca Executivul UNiunii Europene urma sa suspende platile pe Axa 2 a Programului Operational Regional.

"Stiam sa se va ajunge la suspendarea platilor, vestea buna este ca e undeva la doua luni, noi ne asteptam la sase luni (...). Noi acum trebuie sa facem un lucru care ne-a fost cerut de Comisia Europeana (CE), anume sa verificam noi, ministerul, toate cele 124 de contracte de lucrari de drumuri finantate prin Axa 2, ne-am propus sa terminam la mijlocul lunii august. Noi ne bucuram ca suspendarea este data doar pentru doua luni", a declarat Elena Udrea.

Potrivit acesteia, in general, procedurile de achizitii intr-un procent foarte mare sunt viciate de cei care organizeaza licitatiile.

"In ceea ce priveste Axa 2, ceea ce spun se confirma de raportul CE. Printre problemele semnalate au fost lipsa de transparenta in stabilirea criteriilor la licitatii, adica au trecut in caietele de sarcini niste criterii care duceau directionat catre o singura firma (...). Au mai fost si situatii in care nu procedura de achizitii a fost in discutie, ci faptul ca, pe timpul derularii proiectului, s-a marit valoarea contractului pentru lucrari asa-zis similare (...). Licitatiile verificate sunt derulate de consiliile judetene in 2008-2009, inainte sa vin eu ministru", a afirmat ministrul Elena Udrea.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut sâmbătă, 23 octombrie, o discuţie telefonică cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă. În cadrul discuției, şeful social-democraţilor a...
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Sursa: Ziare.com