Ce putem face sa nu pierdem banii europeni - analiza "Golden Mind & Spirit"

Sambata, 18 Februarie 2012, ora 16:34
2972 citiri
Ce putem face sa nu pierdem banii europeni - analiza "Golden Mind & Spirit"

Diminuarea birocratiei si transparentizarea etapelor sunt doua dintre solutiile propuse de expertii Golden Mind & Spirit pentru ca Romania sa nu piarda banii europeni din cadrul Programului POSDRU.

"Comisia Europeana va emite in cateva zile o decizie de intrerupere a platilor pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), din cauza unor deficiente majore ale sistemului de management si control. POSDRU reprezinta a doua axa ca marime in Romania, riscul de sistare a fondurilor pe acest program putand priva Romania de 3,7 miliarde de euro", se subliniaza intr-un comunicat remis sambata Ziare.com.

In opinia expertilor Golden Mind & Spirit, intreruperea platilor reprezinta un semnal foarte grav pentru Romania, pentru ca se poate ajunge la sistarea lor definitiva.

"Este momentul ca autoritatile de management sa treaca de indata la diminuarea birocratiei accesarii fondurilor europene, daca nu vrem sa pierdem o sursa uriasa de finantare nerambursabila. Modelul Poloniei de absorbtie a fondurilor europene, al unei autoritati unice sub umbrela careia activeaza toate programele operationale, ar trebui sa fie luat in serios in Romania pentru ca reprezinta un succes la nivelul Uniunii Europene", se arata in analiza remisa Ziare.com, in care se propune centralizarea tuturor institutiilor care se ocupa de absorbtia fondurilor europene la Ministerul Afacerilor Europene "pentru a obtine corelarea, simplificarea si unificarea metodologiilor de implementare".

De asemenea, expertii recomanda termene fixe si rapide in lansarea apelurilor, dar si in evaluarea proiectelor depuse si, ulterior, in raspunsurile oferite solicitantilor pe perioada implementarii. Astfel, ar trebui respectat cu strictete termenul de 30 de zile pentru evaluare, rambursare si raspunsurile la notificarile beneficiarilor, termen care in prezent nu este respectat.

Alte recomandari de ordin general in privinta absorbtiei de fonduri europene sunt legate de reflectarea sumelor de bani ramase disponibile prin rezilierea de contracte de finantare si a economiilor in urma licitatiilor publice, publicarea periodica a stadiului proiectelor majore aflate in implementare (cu accent pe proiectele mari de infrastructura POS TRANSPORT, POS MEDIU) si evidentierea problemelor si intarzierilor in gestionarea proiectelor, precum si a solutiilor adoptate.

In ceea ce priveste POSDRU, expertii Golden Mind & Spirit recomanda obligativitatea institutiilor publice de a solicita spre rambursare cheltuielile efectuate la intervale de maxim 3 luni, cresterea capacitatii de verificare a proiectelor sau unificarea modului de abordare a problemelor la nivel regional.

C.B.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#intrerupere POSDRU, #absorbtie fonduri europene romania , #fonduri europene