CFR are proiecte de 1,65 miliarde de euro, bani europeni

Joi, 19 August 2010, ora 23:14
2071 citiri
CFR are proiecte de 1,65 miliarde de euro, bani europeni

CFR SA va demara, in acest an, licitatii cu finantare europeana, in valoare de 1,65 miliarde euro, pentru lucrari pe Coridorul IV de Transport Pan-European, a declarat, joi, directorul general al companiei, Emil Sabo.

Acesta a precizat ca, daca la inceputul anului, nivelul proiectelor cu finantare europeana prin Programul Operational Sectorial Transporturi ce urmau sa fie demarate era de 160 - 180 milioane euro, acum nivelul a ajuns la 1,65 miliarde euro, din cele 3,6 miliarde alocate acestui coridor feroviar.

Lucrarile vizeaza sectoare precum Radna - Curtici, proiect in valoare de 350 milioane de euro ce va fi licitat in luna septembrie, iar in octombrie-noiembrie, CFR va licita sectorul Simeria - Coslariu, lucrare de 550 milioane de euro. Primul tronson are o lungime de 52 de kilometri, iar al doilea de 68 kilometri.

"De asemenea, saptamana aceasta alegem consultantul pentru proiectul ERTMS, Nivel 2, pe linia Chitila - Crivina, iar saptamana viitoare vom demara licitatia pentru alegerea constructorului pentru acest proiect, care are tot finantare europeana, valoarea proiectului fiind de 62 milioane euro", a spus oficialul CFR.

Pe lista proiectelor ce vor fi scoase la licitatie sunt si Simeria - Gurasada (39 km, 720 milioane de euro) si Coslariu - Sighisoara (98 km, 1,08 miliarde de euro), iar proiectele ar trebui sa fie finalizate in intervalul 2013 - 2014. Totodata, directorul CFR SA a anuntat ca CFR va continua programul de modernizare a garilor, fiind incluse 15 gari, iar valoarea investitiilor este de 150 milioane de euro.

"Este foarte important sa utilizam fondurile europene pentru ca daca ne raportam strict la buget, si daca bugetul companiei se majoreaza la anul cu 500 la suta tot ce vom putea face este sa intram intr-o normalitate in ceea ce priveste starea caii ferate", a spus Emil Sabo. "Noi vom reabilita Coridorul IV, dar mai ne raman peste 10.000 de kilometri de cale ferata care au nevoie de reparatii, reabilitari etc, ori pentru asta sunt necesare alocari bugetare pe masura, pentru ca in toata Europa calea ferata este sustinuta de stat", a adaugat oficialul CFR SA.

Sabo a anuntat ca lucrarile la cale aferta Campina - Predeal, situate pe Coridorul IV au avansat pana la 60 la suta din volumul total, comparativ cu 30 la suta la inceputul anului, urmand ca pana la sfarsitul anului un fir de circulatie sa fie reabilitat complet, iar in 2011 lucrarea sa fie predata in totalitate companiei.

Calea ferata din Romania se afla intr-o situatie de sub-finantare din 1990, ceea ce a dus la o stare precara a infrastructurii, in conditiile in care peste 38 la suta din calea ferata are nevoie urgenta de reparatii, situatie similara pentru 95 la suta dintre statii, 86 la suta din linia de alimentare electrica si 60 la suta dintre tunelurile si podurile feroviare.

Citeste si:
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Cum s-au schimbat declarațiile oficialilor în funcție de cum a bătut valul 4 al pandemiei. De la ”am oprit pandemia”, la ”vorbim de o catastrofă”
Valul patru al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, iar politicienii au fost surprinși și luați pe nepregătite. Au trecut în decurs de numai câteva luni de la afirmații precum...
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Sursa: AGERPRES
Comentarii