Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Castelul si cetatea Karolyi - reintegrate in circuitul turistic, prin Regio

Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 08:00
5900 citiri
Castelul si cetatea Karolyi - reintegrate in circuitul turistic, prin Regio

Pelesul Transilvaniei, Castelul Karolyi din Carei, are o istorie de peste 500 de ani si reprezinta unul din principalele puncte de atractie turistica din zona.

Prin Regio, castelul si cetatea cu acelasi nume au fost integrate intr-un circuit turistic al targurilor medievale, care a adus, in 18 luni de la lansare, peste 75.000 de turisti din toata lumea.

Castelul din Carei a fost construit in secolul al XV-lea, ca o casa cu elemente de fortificatie, pentru familia nobiliara Karolyi. Constructia a suferit, de-a lungul timpului, numeroase transformari, adaptandu-si in permanenta stilul arhitectonic tendintelor epocii: baroc (in secolul al XVIII-lea), romantic si neogotic un secol mai tarziu si eclectic, dupa modelul castelelor de pe Valea Loarei, la sfarsitul secolului al XIX-lea - stil pe care l-a pastrat pana astazi.

Restaurarea istoriei

In Carei, Castelul reprezinta centrul vietii culturale si sociale. In secolul al XIV-lea, localitatea era o asezare mica, cu cateva stradute si locuinte din chirpici, dezvoltate in jurul domeniului familiei nobiliare Karolyi, format din castel si o gradina englezeasca de peste 10 hectare. In 1982, gradina a fost transformata in parc dendrologic, pentru speciile rare de arbusti si arbori.

Lucrarile de restaurare-reabilitare au durat 24 de luni, pregatirea proiectului a durat aproape 2 ani iar implementarea propriu-zisa, care a inclus lucrari de constructii si activitati de marketing, s-a desfasurat timp de 41 de luni, in perioada 2007-2012.

Pentru renovare au fost folosite materiale traditionale, cele noi fiind alese ca sa fie compatibile cu structurile existente. La Castel, din structurile originale si cele istorice, au fost schimbate sau indepartate numai elementele deteriorate, care nu corespundeau tehnic sau estetic. S-au facut interventii la structura de rezistenta, pentru reducerea umiditatii si salubrizarea subsolurilor, au fost refacute tencuielile interioare si exterioare, au fost restaurate acoperisul, elementele decorative si tamplaria.

In paralel, la Ardud, cetatea a beneficiat de lucrari de decapare si amenajari exterioare, restaurarea turnului de sud-vest si a ruinelor, instalarea unui acoperis de protectie si instalatii electrice interioare si exterioare.

Primaria Carei a reusit sa obtina, in anul 2012, o finantare suplimentara de 1.300.000 euro, prin intermediul unui proiect diferit, finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013. Aceasta noua finantare a permis continuarea lucrarilor de modernizare la Castelul Karolyi, prin reabilitarea gradinii castelului si a fostei herghelii, situata in parcul dendrologic.

Conform planurilor, urmeaza amenajarea unui hotel si a unui restaurant in fostele case ale personalului de serviciu, in imediata apropiere a castelului, amenajarea unei crame la subsol, pentru promovarea vinurilor din zona, si includerea castelului in circuitul turistic international.

Regio pune bazele cresterii economice in Carei

Restaurarea celor doua cladiri-monument a dus la extinderea sezonului turistic cu 5 luni, cresterea numarului de turisti si un flux constant de participanti la evenimentele organizate periodic. Daca vizitarea Cetatii este conditionata de vreme, la Castel au loc in permanenta ateliere tematice, concerte, expozitii, lansari de carte sau festivaluri pentru diverse categorii de public (Festivalul medieval Villa Karul, Festivalul Gastronomic Villa Karul, Festivalul de muzica veche Magno Karolyinum, Tabara de cavaleri pentru copii, Legendele Castelelor - evenimente culturale care vor reinvia legende locale) si multe altele.

Cresterea numarului de vizitatori a atras si o serie de investitii in infrastructura turistica: un nou hotel si-a deschis de curand portile, doua cladiri istorice au intrat in proces de renovare pentru a fi transformate in unitati de cazare, au aparut noi restaurante si magazine cu suveniruri.

Proiectul "Circuitul targurilor medievale din Transilvania de Nord - Castelul Karolyi din Carei, Castelul (Cetatea) Karolyi din Ardud" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013 si implementat in Regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 5 - Dezvoltarea durabila si promovarea turismului si are o valoare totala de 23.179.393 lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 15.959.278 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#restaurare Castel Karoly, #fonduri Regio Castel Karoly , #fonduri europene