Romania, in pericol sa piarda bani europeni. Trebuie sa dormi in fata usii acum, trebuie sa te bati!- Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 07:50
25230 citiri
Romania, in pericol sa piarda bani europeni. Trebuie sa dormi in fata usii acum, trebuie sa te bati!- Interviu
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Romania ar putea sa piarda bani europeni nefolositi, dar in egala masura ar putea sa acceseze sume importante din fondul de solidaritate, strict in functie de felul in care Guvernul va reusi sa negocieze la Bruxelles cu CE. "In acest moment, trebuie sa dormi in fata usii locului unde se negociaza", afirma fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, prim-vicepresedinte PMP.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Cristian Diaconescu a explicat ca "pericolul major din punctul de vedere al europenilor este ca solidaritatea UE sa nu fie urmatoarea victima a COVID-19. La nivelul UE, exista acum doua directii majore: chestiunea inchiderii frontierelor, care poate fi argument al disolutiei Uniunii, si injectia de lichiditate in economie."

In aceste conditii, spune Cristian Diaconescu, e nevoie de o diplomatie dramatic activata pentru a negocia scheme de ajutor pentru sectoarele afectate. "Trebuie sa te bati, nu poti astepta sa vina de la sine ceva, candva".

La fel ca unii dintre cetatenii ei, nici UE nu pare sa se simta prea bine in aceasta teribila criza a coronavirus. Care sunt marile pericole la nivelul UE?

Da, pericolul major din punctul de vedere al europenilor este ca solidaritatea UE sa nu fie urmatoarea victima a COVID-19.

Ei spun ca o gestionare nationala, asa cum se prefigureaza, a acestei probleme, ar duce la discutia privind criza migratiei din 2015-2016. Si atunci UE, in ansamblu, a reactionat dezastruos, creand premisele pentru partidele populiste si miscarile antieuropene.

Avem o zona europeana in care PIB-ul e de aproape 15 trilioane de euro, unde locuiesc 450 de milioane de oameni si care nu a gasit pentru combaterea pandemiei decat masuri de blocare a cetatenilor, ceea ce e prea putin.

Si aceste masuri nu afecteaza chiar fundamentele UE?

Exact. Si un raspuns coordonat al liderilor europeni e cerut de toata lumea. Solidaritatea nu mai e numai o chestiune de principiu, ci si de litera a legii.

Exista art 1525 din Tratatele UE care asigura baza legala pentru cooperare interstatala. Si in acel articol scrie ca statele UE isi vor coordona politicile nationale privind imbunatatirea sistemului public de sanatate, prevenirea imbolnavirilor si eliminarea surselor de pericol la adresa sanatatii umane.

Avem Decizia 2013 privind amenintarile transfrontaliere privind sanatatea, prin care se stabilesc trei mecanisme de coordonare intre statele UE: sistem de alerta timpurie, comitet pentru sisteme de sanatate, reteaua europeana de comunicare privind securitatea in sanatate. Recent, CE a lansat echipa de raspuns la corona, alcatuita din 5 comisari.

Si ce au rezolvat pana acum?

Pana acum, s-au intalnit ministrii Finantelor si ai Sanatatii, au discutat sefii de stat si guvern. Ministrii Finantelor au spus: "contempla un raspuns calm coordonat".

Ce inseamna contempla?

Ca nu au ajuns la o solutie, dar sunt constienti ca trebuie sa adopte o decizie si cauta cu disperare o solutie. La nivel european se discuta ca la sfarsitul lunii martie s-ar prefigura aparitia deciziei privind pasii de urmat, dar semnalele din Germania si Franta nu sunt incurajatoare.

Eurogrupul nu a reusit sa convina un proiect european de raspuns financiar la impactul epidemiei.

Sunt semnale ca vom intra in recesiune.

In mai vom avea raspunsul, atunci se face evaluarea.

Care sunt marile directii europene in acest moment?

In acest moment, prima grija pe agenda pare inchiderea frontierelor care anuleaza piata unica, ca sa nu mai vorbim despre chestiunile de principiu. La nivelul CE nu a fost luata o decizie unitara. Pe acest subiect confuzia e enorma.

Si fiecare face cum il taie capul.

Ceea ce pentru UE poate fi argumentul de disolutie, motiv pentru care sunt extrem de speriati, pe de-o parte, de politicile nationale pe acest subiect, pe de alta parte, de semnalul de indecize pe care il dau statelor membre.

O alta prioritate e injectia de lichiditate pentru economia europeana. Este in discutie ca 1% din PIB-ul european sa fie destinat sectorului de sanatate si companiilor mici si mijlocii.

Doamna Von der Leyen a anuntat flexibilitate maxima privind ajutoarele de stat si aplicarea flexibila a pactului de crestere si stabilitate. Se prefigureaza ca 8 miliarde din fondurile europene necheltuite de state sa fie redirectionate pentru combaterea epidemiei.

Adica Romania ar putea pierde bani?

Da. In principiu, acesti bani ar trebui returnati pana in mai, tot pana atunci se returneaza fondurile de prefinantare. Vor exista propuneri de folosire a acestor bani pentru sistemele de sanatate si IMM-uri. Iar Romania trebuie sa fie cat se poate de atenta.

UE va considera ca gestionarea impactului pe coronavirus va fi eligibila pentru accesarea fondului de solidaritate.

E nevoie de anumite criterii, de o diplomatie dramatic activata. Ce am putea pierde pe o parte ar putea fi recuperat pentru masuri anticoronavirus, dar cu un efort urias, pentru ca miza financiara e uriasa. Ar putea exista cate un proiect de finantare separat pentru zona euro si pentru zona non-euro.

Europenii spun ca i-au mandatat pe comisarii pentru Competitie si Economie pentru negocierea cu statele membre a tot ce inseamna fondul de solidaritate si in ce priveste returnarea fondurilor.

Deci ce ar trebui sa negocieze concret Romania?

Niste scheme de ajutor pentru sectoarele afectate. Astfel incat subventiile sa fie aprobate urgent de institutiile europene.

Pana sa intre in modificarea cadrului legal, pana sa intre in Parlament, situatia poate evolua. E nevoie de timp ca sa modifici regulile din tratat privind deficitul, plafoanele etc.

Deci trebuie sa negociezi acum direct cheltuielile exceptionale. Ele vor fi excluse din estimarile privind deficitele si plafoanele de indatorare. Dar, repet, se negociaza, de la caz la caz, de la schema la schema. Pentru ca nu e timp nu se va gasi o formula uniforma.

Mai e ceva. In acest moment, toata lumea se gandeste sa ofere oamenilor o amanare a platii ratelor la creditele imobiliare si pentru afaceri.

Bancile din Europa sunt dispuse sa faca aceste derogari pe o perioada de trei luni, dar numai daca vor avea garantii de stat. Aceste garantii nu pot fi date decat daca statele negociaza la Bruxelles sa nu fie incluse in plafoanele de deficit.

Deci pachetele pe masa sunt: gasirea unei solutii, care se negociaza de la stat la stat, privind utilizarea fondurilor nefolosite, si gasirea unei solutii privind circulatia interna.

Si, de aceea, in acest moment trebuie sa dormi in fata usii locului unde se negociaza.

Cine are competenta din partea Romaniei, presedintele sau Guvernul?

La nivel de guvern. Se negociaza tehnic, functionareste, poate sa nici nu ajunga la nivel de presedinte. Premierul si ministerele de Finante si de Externe. Aici nu e vorba de fonduri europene in general, ci de folosirea unor fonduri in situatii exceptionale. Trebuie sa te bati, nu poti astepta sa vina de la sine ceva, candva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#UE criza coronavirus , #fonduri europene