Romania poate absorbi cel mult trei sferturi din fondurile europene - ACRAFE

Vineri, 18 Mai 2012, ora 08:21
2158 citiri
Romania poate absorbi cel mult trei sferturi din fondurile europene - ACRAFE
Foto: Romania Libera

Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) avertizeaza Guvernul ca fara adoptarea unor masuri radicale de reforma a actualului sistem de absorbtie putem pierde peste zece miliarde de euro pana la finele lui 2015, cand expira termenul de cheltuire a banilor.

"In scenariul favorabil, Romania poate ajunge la o absorbtie efectiva de 80%, deci din 20 de miliarde euro pe fonduri structurale sa avem 16 miliarde euro atrase, aceasta in privinta fondurilor structurale. Aceasta cu conditia implementarii programului propus de ACRAFE. Sa credem ca e posibila o absorbtie de 100% e o fantezie. Atragerea integrala a banilor e posibila doar in cazul fondurilor pentru agricultura", a declarat presedintele ACRAFE, Marian Dobrila, potrivit Romania Libera.

"Scenariul negativ e cel in care lucrurile continua ca pana acum, caz in care am putea avea 35-40% absorbtie fonduri structurale, in conditiile in care rata e acum 7%", a continuat acesta.

ACRAFE considera ca legea achizitiilor publice reprezinta cea mai mare problema, majoritatea suspendarilor de proiecte fiind cauzate de acest act normativ, care permite foarte usor tergiversarea procedurilor.

De asemenea, nemultumiri exista si in privinta legislatiei fiscale, potrivit Asociatiei.

De exemplu, sunt cazuri cand inspectorii au cerut beneficiarilor sa plateasca impozit pe profit pe grantul obtinut. Beneficiarul nu are siguranta tratamentului fiscal aplicat, din cauza necunoasterii modului de functionare a acestor granturi de catre inspectorii fiscali.

"Sunt multe situatii cand exista modificari rapide si imprevizibile ce schimba planul de afaceri al beneficiarului. Se schimba cheltuielile deductibile, azi beneficiarului i se accepta sa plateasca oamenii pe PFA, maine nu", a mai spus Dobrila.

El propune, pentru solutionarea problemelor, crearea Corpului functionarilor specializati, externalizarea completa a managementului fondurilor europene.

"Mai mult, este necesara o transparenta. Spre exemplu, rapoartele de audit nu sunt publice, nu avem acces la ele, nu stim care sunt riscurile, nu cunoastem daca am primit de la CE cartonasul galben sau cel portocaliu, care ar semnifica faptul ca in iunie vom intra in procedura de supendare de plati. Societatea civila poate veni cu solutii, cu idei, insa doar daca cunoaste aceste lucruri", a conchis acesta.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#absorbite fonduri europene Romania, #absorbtie maxima fonduri europene, #absorbtie fonduri europene , #fonduri europene