Ziare.com

UE a deblocat POSDRU si a decis reluarea platilor catre Romania

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 19:45

   

UE a deblocat POSDRU si a decis reluarea platilor catre Romania
Reprezentantii Uniunii Europene au decis deblocarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si reluarea platilor catre Romania, in urma misiunii de audit organizate in perioada 29 ianuarie - 1 februarie 2013, informeaza Guvernul.

Platile aferente POSDRU au fost suspendate in vara anului trecut, pentru nereguli identificate in atribuirea anterioara si derularea unor proiecte.

"Ca urmare a rezultatelor pozitive inregistrate in urma misiunii de audit a Comisiei Europene, organizata in perioada 29 ianuarie - 1 februarie 2013, reprezentantii UE au decis deblocarea POS DRU si reluarea platilor catre Romania. In acest context, Comisia Europeana va relua platile catre Romania in urmatoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise in luna decembrie 2012, in valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corectiilor financiare temporare de 25%, asa cum a fost agreat cu partea romana", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Doua misiuni de verificare pentru POSDRU, in 2013

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

In acelasi timp, in cursul acestui an, auditorii Comisiei Europene vor efectua alte doua misiuni de verificare pentru POSDRU, in scopul ridicarii corectiilor financiare temporare de 25% aplicate cheltuielilor pe care Romania le va solicita Comisiei Europene pentru rambursare.

"Autoritatile romane vor informa direct beneficiarii proiectelor POS DRU cu privire la reluarea platilor, precum si cu privire la calendarul actiunilor din acest an", se mai arata in comunicat.

Legat de deblocarea POSDRU, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorivici a declarat miercuri: "Deblocarea acestui program este un prim pas vizibil pe care-l facem pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene. Aceasta decizie a Comisiei Europene confirma rezultatele masurilor pe care Ministerul Fondurilor Europene a inceput deja sa le implementeze cu Autoritatea de Management POS DRU.

Actiuni similare sunt derulate si cu celelate Autoritati de Management pentru a debloca si celelate trei programe presuspendate: Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In luna octombrie, reprezentantii Guvernului declarau ca platile pe programul POSDRU, aflat in presuspendare din august, ar putea fi reluate de catre Comisia Europeana in decembrie, insa cu conditia schimbarii regulilor de gestionare a banilor europeni. Ei au precizat totodata ca nivelul corectiilor financiare in procent de 25% propuse de Comisia Europeana pentru proiectele programului POSDRU se ridica la aproximativ 180 de milioane de euro.

Ulterior, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost partial deblocat, un nou audit fiind insa asteptat la sfarsitul lunii ianuarie 2013.

La sfarsitul lui octombrie 2012, premierul Victor Ponta declara ca Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) ar urma sa fie repornit incepand cu luna decembrie, dupa realizarea unui audit.

Ponta: Din decembrie putem reporni POSDRU (Video)

Cu cateva zile inainte, la 25 octombrie, Comisia Europeana trimisese o scrisoare autoritatilor romane, prin care informa ca s-a decis "presuspendarea", in mare parte, a trei programe confinantate prin fondurile structural.

Comisia Europeana ne-a oprit finantarea pe trei programe operationale

Programele vizate erau Transport, Regional si Cresterea Competitivitatii Economice, din cauza problemelor legate de achizitiile publice, gestiunea financiara, prevenirea si detectarea fraudelor si conflicte de interese.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3874 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In concluzie

UE joaca la doua capete.Dam imprumuturi/ajutoare financiare romaniei dar daca politicienii romani nu monitorizeaza bine investitia/rularea banilor,important e ca pentru noi(ue) Romania sa-si plateasca obligatiunile,cum? Daca nu fac bani romanii,obligatiunile romaniei vor fi preluate de o alta tara UE care va veni la Bucuresti si va spune:
-Nu poti sa platesti obligatiunile fata de UE,nu-i nimic,platesc eu,fie franta,fie anglia,fie germania fie italia dar cum? Tu(romania) imi dai rezervele naturale eu le exploatez si-ti platesc eu obligatiunile. Acum,o fi bine o fi rau nu stiu dar important e ca suntem in UE,nu conteaza cu ce politicieni.
http://www.exploziv-news.ro/special/847-victor-ponta-este-asasinul-procurorului-cristian-panait-dupa-9-ani-exploziv-news-redeschide-un-dosar-bine-ascuns-de-catre-complicii-psd-dosarul-117p2002-dosarul-crimei.html

http://www.youtube.com/watch?v=2VZzxJywShg&NR=1&feature=endscreen

http://www.youtube.com/watch?v=yroSQzYx5t4

 

 

deci cum l-au ascultat pe Basescu ,

cum UE a revenit la normal .

Dar tot nu-mi place ce a facut PDL anul trecut !

 

 

Păca' că-ti dă, dacă nu-ti bagă si-n traistă...

.

 

 

Good Job Ponta!

asta e inceputul.Sper ca nu va imbatati cu apa chiora-sant doar 148 milioane

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor