Comisia Europeana intrerupe iar platile pentru POSDRU (Video)

Marti, 01 Martie 2016, ora 20:25
4893 citiri
Comisia Europeana intrerupe iar platile pentru POSDRU (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a primit de la Comisia Europeana o notificare cu privire la intreruperea termenului de plata pentru cererea intermediara transmisa in 31 decembrie 2015, care contine cheltuieli efectuate de catre beneficiari dupa luna august 2012, a anuntat, marti, ministerul.

Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost unul dintre cele mai importante programe cu fonduri europene din perioada 2007-2013, cu sume disponibile pentru Romania in valoare de de 3,4 miliarde de euro, potrivit News.ro.

Proiecte POSDRU: 400 milioane euro platite de la buget, dar nedecontate de CE

"Motivele intreruperii vizeaza deficiente in functionarea sistemului de management si control al POSDRU, mai precis legate de procedurile de selectie a proiectelor si verificarile de prim nivel realizate de Autoritatea de Management si Organismele Intermediare aflate in subordinea Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, respectiv Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice. Aceste deficiente au fost constatate in cursul misiunii de audit a DG Ocupare din perioada 21 octombrie - 10 noiembrie 2015", precizeaza Ministerul Fondurilor Europene.

Platile pe POSDRU au fost intrerupte sau suspendate de catre Comisia Europeana de mai multe ori, pe fondul spuspiciunilor de frauda. In martie 2015, rambursarile pe POSDRU au fost intrerupte temporar, iar proiectele au fost reverificate. In septembrie 2015, decizia de intrerupere a platilor a fost ridicata dupa un audit al Comisiei Europene.

In acest moment, autoritatile de la Bucuresti incearca sa limiteze pagubele dupa noua intrerupere a platilor.

"Analizam aceasta situatie si suntem in legatura cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a identifica si lua masurile necesare pentru ameliorarea functionarii sistemelor de gestionare si control aferente POSDRU si pentru verificarea cheltuielilor efectuate de beneficiari. Aceasta experienta ne confirma ca schimbarea radicala a modului de abordare cu privire la finantarile 2014-2020 este necesara", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, citata in comunicat.

Ministerul Fondurilor Europene precizeaza ca autoritatea de management pentru POSDRU va continua sa verifice cererile de rambursare ale beneficiarilor si sa efectueze plati pentru cheltuielile eligibile aferente proiectelor aprobate. totusi, in cazul in care cheltuielile sunt considerate neeligibile de catre Comisia de la Bruxelles, sumele nu vor fi rambursate.

Noua intrerupere a platilor ar putea da o lovitura planurilor ministrului Fondurilor Europene, care a declarat, luni, ca "speranta" autoritatilor in privind absorbtiei fondurilor structurale este de 75% in acest moment, cu posibilitatea de a creste chiar la 80%, prin programele retrospectiv.

Guvernul ia in calcul sa nu poata recupera toti banii folositi ilegal in POSDRU

La finalul anului trecut, rata efectiva de absorbtie a Romaniei pentru perioada bugetara 2007 si 2013 a fost Absorbtia fondurilor de 63,3 % pentru fondurile structurale si de coeziune fost, cel mai redus nivel din Uniunea Europeana, in timp ce, din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, rata de absorbtie a fost de 82,3%, a preciat Comisia Europeana, in ultimul raport de tara.

Totusi, autoritatile romane sperau sa mareasca gradul de absorbtie prin facturile emise pana la 31 decembrie 2015 si trimise la Bruxelles, dar nedecontate inca, asa cum este si cazul celor intrerupte la plata, marti, pe programele derulate prin POSDRU.

viewscnt

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Comisia Europeana plati POSDRU, #Comisia Europeana bani POSDRU, #Comisia Europeana POSDRU , #fonduri europene