Ziare.com

Cu ochii la vecini: Ce au facut ei cu banii europeni?

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 07:02

   

Cu ochii la vecini: Ce au facut ei cu banii europeni?
In timp ce Romania "a ratat sansa", Polonia este laudata in presa externa pentru folosirea eficienta a fondurilor europene in scopul modernizarii si reducerii decalajului fata de tarile dezvoltate din Uniunea Europeana, ratiunea fundamentala a Politicii de coeziune.

Cea mai mare economie din Europa Centrala, Polonia, a fost si principalul beneficiar al fondurilor structurale si de coeziune disponibile in perioada 2007-2013, cu o alocare de 67,3 miliarde de euro din totalul disponibil de 336 miliarde de euro.

Fondurile au fost folosite cu precadere pentru proiecte in infrastructura si investitii. Din banii europeni, Polonia a construit 1.300 de kilometri de autostrada. Autostrada care leaga Varsovia de Berlin, finalizata la timp pentru Campionatul European de Fotbal, este unul dintre cele mai elocvente exemple de bani intelept cheltuiti.

Constructia a atras la randul sau noi investitii, finantate tot din fonduri UE, in regiune urmand sa fie ridicat primul parc tematic de distratii din Europa Centrala, in localitatea Grodzisk. Potrivit estimarilor, proiectul, a carui valoare se ridica la 620 de milioane de euro si care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va genera pana la 3.000 de locuri de munca directe si o crestere a personalului din hoteluri, restaurante si serviciile de transport cu pana la 10.000 de angajati.

"Impactul economic este urias. Autostrada si acest nou proiect vor ridica mult standardele de viata in regiune", anticipeaza primarul orasului Grodzisk, citat de
AFP.

Exemple sub ochii nostri

Nu trebuie sa privim departe pentru a vedea exemple pozitive la absorbtia si utilizarea fondurilor. Comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, ne indica exemplul Bulgariei.

Vecinei noastre de la sud i-au fost alocate pentru exercitiul financiar curent fonduri in valoare de 6,9 miliarde de euro. Nu au lipsit nici aici cazuri de frauda si abuzuri.

In 2008, fondurile pentru Bulgaria au fost blocate, Guvernul de la Sofia fiind acuzat de ineficienta in lupta impotriva abuzurilor, iar tara lipsita de sute de milioane de euro.

In consecinta, autoritatile au lansat o campanie generalizata impotriva coruptiei si crimei organizate. Au fost infiintate unitati speciale ale Parchetului si au fost adoptate o serie de amendamente pentru imbunatatirea eficientei Ministerului de Interne. In 2010 a fost creat un minister al fondurilor europene.

In prezent, Bulgaria absoarbe fonduri in special pentru infrastructura si capacitate administrativa, rata de absorbtie ridicandu-se la 19%. De asemenea, nivelul indicelui de eroare, care a cauzat suspendarea programelor in mai multe state membre, se afla sub nivelul maxim impus de 2%.

In momentul aderarii, Romaniei i-au fost puse la dispozitie fonduri structurale si de coeziune in valoare de 19,21 miliarde de euro, pentru urmatorii cinci ani. Pana la data de 30 septembrie 2012, rata de absorbtie a acestora a fost de 9,7%, adica 1,8 miliarde de euro.

In cazul Romaniei, indicele de eroare estimat pentru anul 2011 a fost de 3,9%, in crestere usoara fata de 2010. Un audit al Curtii de Conturi a relevat erori precum controale insuficient riguroase pentru a preveni riscul declararii de cheltuieli neeligibile, incalcari grave ale normelor privind achizitiile publice sau supradeclararea costurilor pentru cercetare.

La sfarsitul lunii octombrie, Guvernul a fost notificat de intrarea in procedura de "presuspendare" a mai multor axe prioritare ale programelor operationale sectoriale pentru Transport, Competitivitate Economica si ale Programului Operational Regional, Comisia Europeana identificand neregului legate de achizitii publice si gestionare financiara, dar si deficiente ale sistemului de prevenire a fraudelor.

Inca din iulie, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost blocat.

Metode diferite de lucru

Autostroda Tracia, care conecteaza capitala Sofia de Burgas si Marea Neagra prin Plovdiv, al doilea oras ca marime, este unul dintre cele mai importante proiecte in infrastructura finantate in Bulgaria cu bani europeni. Lucrarile la autostrada de 360 de kilometri au inceput pe 3 septembrie 2010 si se estimeaza ca aceasta va fi inaugurata in primavara lui 2013. Pana in prezent au fost construiti 328 de kilometri.

Valoarea proiectului este de 362,5 milioane de euro, din care 286,2 milioane de euro sunt asigurate de Bruxelles.

Autostrada Nadlac-Arad, de aproape 39 de kilometri, este de asemenea un proiect finantat cu bani europeni. Autostrada a fost impartita in doua loturi, primul, in valoare de 115,8 milioane de euro, a fost acordat asocierii romano-portugheze Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, iar al doilea, de 124,45 milioane de euro, companiei germane Alpine Bau. Finantarea prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene este de peste 213 de milioane de euro.

Lucrarile au demarat in toamna anului 2011, iar termenul de finalizare a ambelor tronsoane este 2013.

In prezent, stadiul lucrarilor este de 20%, de la o tinta de 70%, mai avansate, totusi, in cadrul proiectului lotului doi. Lucrarile sunt sistate in conditiile in care muncitorii nu si-au mai primit salariile din luna iunie.

In septembrie, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a anuntat ca platile din fondurile europene au fost intrerupte catre CNADNR pe toate contractele, inclusiv pentru autostrada Nadlac-Arad. In plus, Comisia Europeana a denuntat conditiile in care a fost licitat contractul de constructie si a cerut rezilierea acestuia.

Ministrul Orban sustine ca nu doar coruptia este cauza contraperformantelor din domeniu, ci si nestiinta. O solutie identificata de oficiali este externalizarea administrarii proiectelor finantate din bani europeni, pentru ca "trebuie sa invatam din experienta altor tari", dupa cum afirma premierul Victor Ponta. Eficienta urmeaza sa fie masurata dupa 2014 incolo, in prezent principala preocupare a reprezentantilor statului fiind de a lupta pentru mai multi bani din viitorul buget al Uniunii Europene.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3308 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rectificare: cu ochii pe paznic si daca nu intoarce capul ii dam la

gioale; cam asa se exprima off-ul nostru raportat la banii europeni. Cauza reala, pe care a exprimat-o Orban este in primul rand nestiinta, apoi coruptia care se infrateste cu prima si la final troneaza suveran calitatea umana; care calitate a fost determinata plenar de mmumia ssovietic si adoptata la foc automat de toti cei care aveau cheia de la cascaval. In tara in care pm-ul in exercitiu indoaie tot ce misca, productiv supt dansul inclusiv tovarasii de partid - care nu l-au iertat niciodata, prin dijmuiala de claca ordinara ce pretentii mai poti emite la amarasteanu care lucreaza pe un salar vai da mama lui si ala acordat la zile mari !!!
Dragi romani si oameni, care mai sunteti, de bine: furtul este o plaga a societatii indiferent de interpretare, daca se vrea eliminarea lui se umbla la masura si se penalizeaza de sus in jos; logica lui maxi care-l scoate vinovat pe Basescu si pdl-u este exact ce a facut psd-u lu Aditza cand l-a dat pe mana justitiei: a scapat de unul ca sa nu-i molipseasca pe altii.

 

Basescu a scos firmele franceze din Romania!

...cu scopul unic ca banii sa ajunga la firmele PDL! Polonia a organizat licitatzii corecte, a castigat prin realizarea investitziilor nu prin sifonarea fondurilor europene, au fost mai intzelepti!

 

Faptul ca noi nu am reusit,

din 2007 incoace (6 ani aproape incheiati), indiferent de guvernare (Tariceanu sau Boc) sa tragem fonduri europene si sa terminam macar autostrada Bucuresti - Arad si Centura Bucurestiului spune totul. Daca banii acestia se pot specula si fura mai greu, nu intereseaza pe nimeni, indiferent cine este la putere.
Traiasca clasa noastra politica, in totalitatea ei, pe care o vom vota, din nou, cu entuziasm, la 9 Decembrie!

 

Polonia...

Nu stiu in ce masura te consoleaza, dar este reconfortant de imaginat ce s-ar fi ales de Polonia daca la cirma tarii ar fi fost clica noastra politica, adica romani. Tara lor s-ar fi intors la nivelul lasat de Ioan al III-lea Sobieski.

Daca

n-am fi hoti si lenesi.... am fiputut si noi cheltui banii alocati. Dar daca nu-i putem fura.... veto !

 

am gresit cand...

am dat banii la alde udrea et Company. De ce chioru o apara si acum cand ne spune ca nu a fost frauda cu banii europeni. Da ce aia sunt prosti ca noi ??? de aia tin cu dintii de putere ca le suna ceasul in curand. Si apropo ieri la mine in oras ard facea campanie cu un staff de 3 oameni, vai si-amar de capul lor. Bineinteles ca i-am scuipat, va invit si pe voi sa faceti la fel.....

 

Amaratele alea de 10% Udrea si Boc le-au absorbit!

Nu Ponta, nici Nastase, nici Tariceanu! Ca eram si acum pe 0,0 si ceva la suta!
Dar, a propos, Ponta ce-a facut intr-o juma' de an? Ca se falea ca face si desface, dar mai mult a desfacut, decat a facut!

Intrebati pe cei care lucreaza cu fonduri europene!

Dar pe cei reali, nu cei care abereaza pe la tv - analistii pwlii.
Va tot agitati cu fondurile europene: s-a stabilit clar, fondurile au fost fraudate in perioada 2009 - 2011 !!!! Care guvernare era atunci, cine se lauda cu "marile" realizari in atragerea de fonduri si proiecte?!?? Ah, liniste totala!!!
Cum poate Basescu & PDL sa ridice ochii din pamant la asa subiect?!?
Chiar nu le este pic de rusine???? Cum pot sa spuna ca fondurile sunt suspendate din cauza actualei guvernari, cand fraudele s-au dovedit in guvernarea PDL ????????????
Bai cat de prosti ne poate lua Basescu & Udrea & PDL???
V-a furat Udrea de v-a rupt, pana si fondurile UE le-a fraudat, si acum s-a retras in liniste la Pinalti, om de baza, care si-a tras si el bani multi.
Udrea trebuia sa mearga la puscarie! Pentru fraudele si hotiile cu fondurile UE.
Guvernul boc, un guvern frauda! Dovedita de autoritatile europene! Ca la noi justitia este inexistenta.
Si mai terminati cu Bogdan Chireac, analistul lu peste prajit, un combinator dovedit chiar de el insusi, cum poate aparea asta in continuare?!??? Si sa dea lectii de moralitate?!??
Sa fim seriosi, suntem furati, prostiti, mintiti.. vedem asta, dar intoarcem spatele. Un popor de lasi si latrai, atat.
Basecu' & Udrea & PDL trebuiau scosi cu furcile si trasi pe roata! ce au facut nemernicii astia se numeste Inalta Tradare!!!!

 

Da, au fost fraudate in perioada 2009-2011, normal,...

...pentru ca numai atunci s-a mai facut cate ceva, adica alea 9 si ceva la suta.
Insa fraudele au fost la persoane fizice, gen Dragnea de la Teldrum. Adica cam tot pe la hotomanii US-Lasi! De ce nu lasa US-Lasii justitia sa lucreze si o blocheaza cu tot felul de chichite? Fraudele facute de PDL se ancheteaza in pas alergator, nu se opinteste nimeni, precum observi, numa' ca alea-s putine, vezi cazul Trasculescu...

la noi s-a furat și se fură, de aceea e greu cu banii europeni

citiți ce făceau in 2009 cei care pregăteau autostrăzile in Romania
dădeau nașilor să le facă
acum au fost repuși in funcții cu girul guvernelor boc ultim, mru și ponta să vă fie de bine

 

Ca la noi la nimeni

Problema absorbtiei fondurilor europene ne apartine. Ea este insotita insa de o birocratie fenomenala creata tot de noi.Si cel mai mic proiectel genereaza un minim de 10000 de pagini de documente,care analizate vor da interpretari diferite.ANRMAP-ul va aviza una si AM va interpreta acelasi lucru altfel,creandu-se cadrul aplicarii unor corectii absurde.S-a creat astfel o adevarata competitie de aplicare de corectii,nascute din balbaiala institutiilor statului si in care victime sunt aplicantii.Sunt convins ca la nivel macro sunt in joc interese mari si lasand la o parte autostrazile sau alte investitii de acest nivel,ori programul POSDRU care este o mare smecherie,la nivelul autoritatilor locale sau a micilor aplicanti,s-a reusit inducerea unei atitudini de lehamite in a mai accesa astfel de fonduri.Un exemplu elocvent la ce am spus este urmatorul:Citeam acum cateva zile ca un raport al curtii de conturi semnala intocmirea unor studii de fezabilitate care nu au avut aplicabilitate.Pe de alta parte, pentru a obtine finantare ai nevoie de astfel de studii,dar nu toate se vor finaliza din diferite motive si astfel ramaii in situatia de ati fi imputate.O situatie tipic romaneasca in care nu stii ce sa faci.Cel mai bine este sa nu faci nimic.Ce nu inteleg e cum de in Olanda o cerere de finantare contine 30 de pagini,iar la noi trei sute este un minim discutabil.Altfel spus,nu suntem ta-mpiti?

 

multa spaga si coruptie

pai din articolul asta reies urmatoarele...bulgarii construiesc 360km cu 362mil => ~1 mil/km iar noi construim 39km cu 115+124 adica 240mil => 6.15mil/km...cam mare diferenta. multa spaga si coruptie in tara asta

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor