Cum ar fi putut castiga PDL alegerile - reteta fondurilor europene

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 21:39
2583 citiri
Cum ar fi putut castiga PDL alegerile - reteta fondurilor europene
Foto: Arhiva

Anul trecut, in luna octombrie, Polonia a organizat alegeri legislative. Un guvern aflat in functie a reusit sa ramana la putere, pentru prima data in ultimii 20 de ani.

Partidul premierului liberal Donald Tusk, Platforma Civica, a obtinut 40 la suta din voturi si va continua sa conduca tara. Succesul se explica prin faptul ca Polonia e singura tara din Uniunea Europeana care nu a avut niciun an de scadere economica.

Una dintre cheile importante ale succesului ei consta in absorbtia fondurilor europene. Polonia a reusit sa "inghita" cea mai mare parte din cei 67 de miliarde de euro alocati pentru exercitiul bugetar european in curs.

Pretul pentru originalitate si imagine

Ceea ce au facut ei ar fi putut face si guvernantii nostri si i-ar fi condus probabil la un succes asemanator, daca inainte sa se apuce de lucru ar fi studiat mai bine experienta altor tari in domeniu.

Polonezii nu au revolutionat nimic in privinta absorbtiei fondurilor europene. Modelele din tari ca Spania, Franta sau Germania au fost preluate si adaptate, birocratia a fost treptat simplificata, iar timpul de asteptare pentru aprobarea unui proiect a scazut la 2-4 luni, numai in unele cazuri mai complexe atingand un an de zile.

Desi la noi absorbtia fondurilor este o prioritate, Guvernul nu prea a avut succes. Probabil una dintre cauzele de baza este delegarea responsabilitatilor la mai multe ministere, s-a vrut impartirea "feliei" la cat mai multi, dar s-au trezit toti cu o bucata mica, caci fiecare tragea de ea spre el, iar Ministerul Finantelor putea decide ce dorea.

In Polonia, gestionarea lor este realizata centralizat: "In situatia noastra, modelul adoptat - centralizarea absorbtiei fondurilor - s-a dovedit a fi foarte eficienta" - ambasadorul Marek, decembrie 2011.

Polonezii s-au aratat deschisi si dispusi sa ne impartaseasca din experienta lor, insa noi nu am fost prea receptivi. "Aplicarea modelului polonez de atragere a fondurilor europene in tara noastra ar insemna sinucidere curata", a fost de parere ministrul Anca Boagiu, cu aproximativ un an in urma.

Probabil ca era mult mai confortabil sa treaca si prin ministere banii, ca sa se poata capitaliza la imagine.

Cheile succesului polonez

Piotr Zuber, seful unitatii de dezvoltare regionala a UE (interviu la TVR, august 2011), a prezentat principalele elemente care au condus la succesul Poloniei, care, in comparatie cu abordarea noastra, au fost:

1. Munca foarte multa pentru o politica de coeziune si pentru fondurile structurale - la noi au fost date in grija ministerelor si au ramas oarecum uitate, neglijate, lipsite de viziune;

2. Un minister dedicat, numit al dezvoltarii regionale, stabil, care lucreaza cu fondurile, independent politic, cu un ministru competent si cu o pozitie cheie in guvern - adica exact opusul a ceea ce s-a intamplat la noi, diminuarea responsabilitatii prin impartirea sarcinilor;

3. Cel putin la fel de importanta, o politica de coeziune clara, se stie la nivel global ce se urmareste cu aceste fonduri - nu pe sectoare de activitate, dupa bunul plac al fiecarui ministru, ci pe zone de dezvoltare. Fara o politica clara, la noi au fost aprobate proiecte care fac acelasi lucru, deoarece unii aplicanti au depus si au contractat cu acelasi proiect, doar cu nume schimbat.

4. O evaluare permanenta a politicii de coeziune, cu un sistem cuprinzator de monitorizare, ministrul care raspunde de fonduri prezinta situatia saptamanal in guvern, propune solutii pentru depasirea problemelor. La noi, pe agenda Executivului, rezolvarea problemelor urgente, de alta natura si mai putin importante a ocupat cel mai mult timp.

5. O actiune hotarata a statului, la momentul interviului, desi suma rambursata de UE era 27%, angajamentele de plata erau de 95% din valoarea fondurilor alocate.

Polonia a facut pasi importanti si la asigurarea finantarilor proiectelor din surse bancare pentru ca o parte din firmele de consultanta care au redactat proiectele s-au asigurat ca vor primi si finantari din partea bancilor.

Schimbarile politice de la noi, alegerile din 2008, nu au rupt continuitatea, dar organizarea initiala nu era cea mai buna. Am evitat construirea unei viziuni, a instrumentelor si a mijloacelor de evaluare a realizarii acesteia cu speranta ca lucrurile merg de la sine, o abordare fara intentii clare si proiect, care va fi intotdeauna perdanta.

Ea ne-a dezavantajat si se poate dovedi fatala pentru guvernanti daca nu vor putea trece nici pe ultima suta de la interese locale, de moment, la o viziune globala, cu o coordonare si o analiza temeinica a proceselor si rezultatelor.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#fonduri europene Polonia, #PDL castiga alegeri, #absorbtie fonduri europene , #fonduri europene