Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum sunt furati taranii de stat

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 07:49
2467 citiri
Cum sunt furati taranii de stat

Banii pentru subventiile destinate agricultorilor vin de la Uniunea Europeana in euro, insa statul roman le acorda sumele in lei, la un curs dezavantajos pentru fermieri. In acest fel, bugetul de stat va castiga aproximativ 100 de milioane de euro in doi ani.

In fiecare an, Romania primeste de la UE jumatate de miliard de euro pentru fermieri. Chiar daca banii ne sunt virati in euro, fermierii primesc echivalentul in lei, la cursul stabilit pentru ziua anterioara datei de 1 octombrie a anului anterior, informeaza Cotidianul.

Asa ca banii pentru 2009 sunt platiti la cursul din septembrie 2008.

Astfel statul castiga enorm doar din deprecierea leului.

De exemplu, subventiile pe 2008 au fost acordate fermierilor in lei, la cursul de 3,34 lei/euro. Intrucat cursul mediu stabilit de BNR pentru anul trecut a fost de 3,68 lei/euro, statul roman a ajuns sa castige sume importante in detrimentul agri-cultorilor.

Pentru cele 415 milioane de euro acordati de UE Romaniei in 2008, din aceasta diferenta de curs valutar statul a castigat 40,6 milioane de euro.

Pentru banii primiti de Romania anul acesta, statul va castiga si mai multi bani in defavoarea agricultorilor.

Problema este ca autoritatile romane nu stiu care va fi destinatia sumei obtinute din asa-numitul "curs favorabil". Reprezentantii Ministerului Agriculturii spun ca ei au pastrat banii intr-un cont de disponibil la Trezorerie si asteapta o decizie.

In luna aprilie este asteptat un audit al Curtii de Conturi a CE care va avea de stabilit care sunt penalitatile care vor fi aplicate Romaniei pentru ca nu a reusit sa plateasca subventiile pentru anul 2007 inainte de 30 iunie 2008, care cel mai probabil se vor ridica la aproximativ 11 milioane de euro, suma ce va fi oprita de CE din subventiile pe 2008.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#UE subventii fermieri, #curs favorabil euro, #bani agricultori , #fonduri europene