De ce nu atrage Romania fonduri europene?

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 12:35
4288 citiri
De ce nu atrage Romania fonduri europene?
Foto: ArhivaFoto.ro

Coruptia si lipsa personalului calificat si dedicat reprezinta principalele obstacole in calea unei rate mai ridicate de absorbtie a fondurilor europene, in opinia specialistilor in domeniu.

Seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, s-a aratat foarte ingrijorat cu privire la absorbtia fondurilor europene, aducand aminte ca, daca banii acestia nu sunt folositi pana la termenul limita, nu vor mai fi disponibili.

De asemenea, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca absorbtia banilor europeni este una din prioritatile ministerului pe care il conduce.

De ce ne aflam, atunci, pe ultimele locuri pe plan european in acest domeniu?

"Eu cred ca ar trebui sa intelegem ca anumite dificultati pe care le tot scoatem in evidenta nu mai sunt reale, ele au fost indeplinite. Am tot vorbit de incapacitatea romanilor de a elabora programe, de a scrie proiecte. Nu mai e asa. Noi avem foarte multe proiecte care sunt aprobate, dar dificultatea a inceput sa apara de la finantare", a declarat, pentru Ziare.com, economistul Mircea Cosea.

Potrivit explicatiilor sale, nu exista capacitatea de a oferi banii coletarali, contributia beneficiarului, din cauza lipsei de lichiditate pe care o au beneficiarii, in special cei mici si mijlocii. O mare parte din vina pentru acest lucru o poarta si bancile, care nu ofera imprumuturi in acest sens.

"Ofera foarte, foarte greu, aproape niciodata imprumuturi pentru acest lucru, din cauza ca - si trebuie sa spunem foarte clar - exista o coruptie extraordinara la nivelul aprobarii programelor, o coruptie care pretinde un procent din valoarea contractului de program, ori beneficiarii nu au acesti bani, pe care trebuie sa-i dea inainte de inceperea programului. Si exista o intarziere de 4 - 5 luni la rambursare, adica beneficiarul face cheltuielile, dar rambursarea vine foarte tarziu", ne-a spus Cosea.

Cum am putea atrage mai multe fonduri?

O solutie ar putea fi, dupa cum s-a vehiculat deja, ca o parte din urmatoarea transa de la Fondul Monetar International sa fie utilizata pentru finantarea si garantarea acestor programe.

"In al doilea rand, simplificarea foarte serioasa a acestor trepte de aprobare, pentru eliminarea coruptiei, a tuturor aspectelor care tin de birocratie. Simplificarea procedurilor, in sens de institutionalitate. La noi, procedurile trec prin prea multe etape, prea multe trepte, ajung de la un functionar la altul, de la un birou la altul, au nevoie de sapte stampile, toate lucrurile astea inseamna timp, inseamna coruptie, inseamna intarziere", a spus Cosea.

"Si mai e ceva, care, probabil, este impotriva viziunii guvernamentale actuale: reducerea numarului de functionari publici nu trebuie facuta in sectorul programelor comunitare. Din contra, in aceste sectoare ar trebui sa se mareasca numarul de functionari publici. Sunt ministere, sunt directii, care au o lipsa cronica de personal in studierea si evaluarea programelor, de aceea au intarzieri foarte mari", a adaugat economistul.

Nu exista personal dedicat?

Problema personalului este invocata si de Dan Barna, consultant in domeniul fondurilor structurale in cadrul Structural Consulting Group.

"Imbunatatirea absorbtiei tine de asumarea la nivelul deciziilor, directorilor autoritatilor de management, in speta ministerele care au aceste autoritati de management in subordine, sa accelereze procesul, numind sau delegand persoane care sa rezolve aceste probleme nu in 30 de zile, ci in 2-3 zile, pentru ca foarte multe elemente care blocheaza acest mecanism tin de asumare si de a face mecanismul sa functioneze", a spus Barna, pentru Ziare.com.

"Practic, avem proiecte care au depus cerere de rambursare in martie si, iata, suntem aproape in august, si inca nu s-au primit banii, desi in contract termenul e de 45 de zile. Vorbim de intarzieri duble sau triple fata de termenul contractual", a adaugat consultantul.

In opinia sa, problema nu o reprezinta atat lipsa personalului specializat, cat lipsa dedicatiei acestora, avand in vedere ca pozitiile pe care le ocupa nu confera stabilitate.

"Exista si o deficienta de personal specializat sau motivat, in egala masura, pentru ca exista si persoane care au specializarea necesara, au dobandit-o in acesti 2-3 ani, dar, daca mesajul este 'lasa-ma sa te las', normal ca se propaga", a spus Barna.

Una din principalele probleme este respectarea termenelor in cazul rambursarilor pentru contractele deja semnate, care duce la un indice de absorbtie scazut.

"Pe de alta parte, problema achizitiilor. Foarte multe proiecte de asistenta tehnica, de contractare a evaluatorilor au fost lansate, anulate prin contestatie, din nou lansate si, in ultima perioada, foarte multe contracte de asistenta tehnica nu au fost semnate, desi ar fi trebuit sa se intample lucru acesta", ne-a explicat consultantul.

De asemenea, ar trebui sa existe un grad mai mare de asumare la nivel politic. "Se declara la posturile de radio si televiziune ca absorbtia este o prioritate, dar, in fapt, lucrurile merg foarte greu si semnarea fiecarui act dureaza enorm. Sunt organisme intermediare care nu au primit proiecte si nu au drept de semnatura. Faptul ca pentru acordarea unui drept de semnatura care ar trebui sa dureze 2-3 zile dureaza 45 de zile, evident ca asta arata ca prioritatea este doar declarativa si nu faptica", a incheiat consultantul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#absorbtie fonduri europene, #fonduri europene, #atragere fonduri europene , #fonduri europene