Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce nu atrage Romania mai multe fonduri europene - TV Ziare.com

Joi, 02 Iunie 2011, ora 13:29
2163 citiri
De ce nu atrage Romania mai multe fonduri europene - TV Ziare.com
Foto: TV Ziare.com

Romania ar putea sa inregistreze o rata mai mare de absorbtie a fondurilor europene daca toate persoanele implicate in acest proces ar lucra "asa cum ar trebui", este de parere Marian Jean Marinescu, vicepresedintele Grupului PPE-DE din cadrul Parlamentului European.

"Eu cred ca nu exista un grad de absorbtie atat de mare pentru ca nu se lucreaza asa cum trebuie. Nu trebuie sa va ganditi ca ministrul sau secretarii de stat nu lucreaza. Toti care sunt implicati in aceasta activitate trebuie sa lucreze foarte mult pentru a ajunge la un grad de absorbtie foarte mare", a spus Marian Jean Marinescu, la TV Ziare.com.

"Exista multa birocratie si, poate nu incompetenta, dar necunoasterea in totalitate a ceea ce trebuie sa faci acolo unde esti asezat. Poate si interesul cu care lucrezi nu este la nivelul la care ar trebui", a completat parlamentarul european.

Potrivit spuselor sale, in acest moment, exista contracte semnate cu Uniunea Europeana pentru 15 miliarde de euro. "Asta inseamna ca depinde de noi sa grabim implementarea si absorbtia fondurilor. Implementarea inseamna organizarea licitatiilor, inceperea si derularea lucrarilor. Cei care sunt implicati - si functionarii si beneficiarii - trebuie sa-si faca treaba exact asa cum trebuie si am avea un rezultat mult mai bun decat pana acum", a precizat Marinescu.

El a adaugat ca Polonia este tara din regiune care a atras cele mai multe fonduri, iar media este de 18 - 19 la suta. In plus, europarlamentarul a avertizat ca, in cazul in care se gasesc nereguli, chiar si dupa derularea integrala a unui proiect din bani europeni, exista riscul ca banii sa fie returnati.

Reguli schimbate pentru bugetul Uniunii Europene

Parlamentarul european a vorbit si despre bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020, fiind pentru prima data cand Parlamentul European isi exprima opinia pe acest subiect inaintea Comisiei Europene.

Parlamentul European a propus o perioada de sapte ani, luandu-se in calcul strategia pentru 2020, unde exista atat tinte europene, cat si tinte nationale.

Potrivit lui Marinescu, fiecare stat membru ar urma sa contribuie cu 1,1 la suta din produsul intern brut la bugetul european, daca acesta se va aproba in forma discutata de Parlament.

"Bugetul UE este 95% pentru investitii. Doar 5% se utilizeaza pentru administratie. Restul se intoarce in statele membre sub forma de proiecte pentru investitii. Nu exista nici un astfel de buget intr-un stat membru, pentru ca acolo exista si cheltuielile curente", a explicat Marinescu.

"Cea mai mare parte a bugetului se duce spre politicile de coeziune si politica agricola comuna, in masura de 60%. E un avantaj pentru Romania, pentru ca are nevoie de fonduri pentru coeziune si agricultura", a adaugat el.

Parlamentarul a adaugat ca, in prezent, se discuta despre posibilitatea ca bugetul Uniunii Europene sa fie alcatuit in mare parte din resurse proprii. De altfel, Comisia Europeana a si prezentat cateva optiuni, cum ar fi introducerea unei taxe pe carbon, a unei taxe pe tranzactiile financiare sau pe biletele de avion. "Va fi o discutie destul de agitata si, pana la urma, se va ajunge la o solutie in acest sens", a explicat el.

Pentru politica agricola comuna, daca se aproba acest plan bugetar, va exista un sistem de plati prin care criteriile istorice de distribuire a banilor - prin care unele state primeau mult mai mult decat altele - nu se vor mai aplica. Astfel, ar urma sa existe un minim si un maxim, cei care au dezvoltare mai mica urmand a primi mai multi bani, iar cei cu dezvoltare mai mare, mai putini bani.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#fonduri europene Romania, #Marian Jean Marinescu, #bugetul Uniunii Europene , #fonduri europene
Comentarii
Poza srelu
srelu
rank 5
Nu atragem fonduri din cauza politicilor economice de stanga, pe care le-au promovat absolut toate guvernele din 1989 incoace