De la cititori: Gata cu joaca, punem mana la treaba! Partea I - muncim cu drag si spor, pentru-al tarii viitor!

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 10:48
3561 citiri
De la cititori: Gata cu joaca, punem mana la treaba! Partea I - muncim cu drag si spor, pentru-al tarii viitor!
Foto: Fundatia Caesar

Discutii interminabile, despre cum e mai bine, sa nu fie rau.

Ce politicieni mai trec pe la DNA (oare mai e vreunul care sa nu aiba drum pe-acolo?), ce masuri mai ia Guvernul Ciolos, ce mai face frau Merkel, cat mai e pretul petrolului, cu cine se mai iubeste Cristi Borcea.

Pareri peste pareri, opinii mai avizate sau mai putin avizate, ne dovedim cu brio un popor de analisti politici si fini observatori. In tot acest timp, de treaba se mai tine cineva?

Eu ma pricep la fonduri europene (pe langa politica si fotbal, ca tot romanul). Asa ca va voi vorbi despre cum crestem tara cu bani de la Uniune.

Fondurile europene nu mai sunt o oportunitate sau un instrument exotic de finantare destinat oamenilor cu pile pe la Guvern. Ele sunt o obligatie nationala, o datorie civica pe care fiecare cetatean ar trebui sa si-o asume, cel putin dintr-un calcul simplu: platim in fiecare an un miliard de euro cotizatie de stat membru UE.

Banii acestia vin, de unde altundeva, din buzunarul nostru, al fiecaruia in parte, din taxele si impozitele pe care le platim lunar, trimestrial, anual. In schimb ni se pun la dispozitie alte miliarde, pe care sa le absorbim prin proiecte. Asadar, suntem cu totii datori sa ne implicam, sa ne aducem contributia in aceasta absorbtie.

Cum facem asta? E simplu: daca esti antreprenor, cauti un consultant si afli tot ce poti despre fonduri - ce linii sunt deschise, cum le poti accesa, cu cat trebuie sa contribui, cum te pregatesti si asa mai departe.

Daca nu esti antreprenor, procesul de informare este cam acelasi, cu diferenta ca apoi iei aceste informatii si le duci catre "seful de unitate", oricare ar fi acea unitate. Exista si surse publice de informare, unde cu putin efort si atentie iti poti face o idee despre ce e disponibil - fonduri-ue.ro.

Acesta insa a fost doar un exercitiu, a fost modul prin care arat cum imi aduc eu contributia si cum ii pot ajuta si pe altii s-o faca. Romania poate creste prin oameni care pun mana la treaba. Parerile, opiniile virulente sau fundamentate, discutiile si talk-show-urile nu ne cresc PIB-ul, nici venitul mediu si nici soldul de pe card.

Munca, insa, poate face asta. De aceea, fiecare e dator sa-si asume rolul in societate, sa gaseasca acel mod prin care poate contribui la o tara mai buna si sa faca ce e de facut. Fiecare in dreptul sau, cu cunostintele si abilitatile sale. Doar astfel putem fi un model pentru o generatie de tineri cu putine repere pozitive si exemple de "asa da".

Caci nu putem influenta pretul petrolului (sau macar al benzinei la pompa) discutand despre asta, dar putem arata copiilor nostri ca facem ceva acum, ca sa ne permitem acea benzina.

In tot acest zgomot alb, fiecare in parte ar trebui sa ramana cu o chestie concreta pe care sa o poata face azi, un lucru clar care sa duca la o viata putin mai buna, la o societate mai buna, la o tara mai buna. Va provoc sa gasiti acel ceva si, facandu-l, sa dati copiilor vostri cea mai buna lectie, aceea a implicarii.

Cosmin Dragoi este expert in finantari cu o experienta de 11 ani in pietele financiare internationale si membru al Fundatiei CAESAR. Este absolvent al Facultatii de Cibernetica Bucuresti. Formarea in domeniul financiar si-a completat-o cu cursuri de stock trading la Londra, precum si cu un curs de manager de proiect, seminarii de dezvoltare personala, programare neurolingvistica, citire rapida, comunicare in afaceri, leadership, negociere, public speaking.

Expertiza profesionala si-a dezvoltat-o in domeniul finantarii proiectelor si companiilor, in special in sectorul Energie si IT. In portofoliul personal a adunat proiecte cu finantari prin capital privat, fonduri europene, finantari mixte, hibride, mezanine cu o valoare cumulata totala de peste 800 milioane euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat duminică după-amiază, 15 aprilie, că gradul de absorbţie a fondurilor europene în perioada 2014-2020 a ajuns la...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#fonduri europene Romania, #societate civila Romania , #fonduri europene
Comentarii