Crucea Eroilor Neamului sau Crucea de pe Caraiman, cum mai este cunoscuta, va intra in reabilitate, la circa 90 de ani de la constructie.
Am vrut sa vedem cum arata in prezent vestitul monument, care a intrat in Cartea Recordurilor ca fiind cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan.
Aflata la o altitudine de 2.291 de metri, crucea este vizitata de mii de turisti in fiecare an, fiind usor accesibila de la Babele, unde se poate ajunge cu telecabina.
Intregul monument are o inaltime de 40 de metri, dintre care doar crucea metalica are 28. Insa constructia este intr-o stare avansata de degradare, iar la acest lucru au contribuit si oamenii.
Multi dintre cei ajunsi aici au decis sa lase o urma a prezentei lor, astfel ca usa de intrare in monument a fost scrijelita cu diferite inscriptii, asemenea altor locuri de pe soclu, la randul lor devenite suport de scriere sau de desen.
Bucati din monument sunt cazute, mai ales la colturi, cimentul platoului este crapat, iar pe alocuri a rasarit iarba. De asemenea, si cateva dintre trepte sunt distruse, iar crucea prezinta urme de rugina.
Afectat este si sistemul de alimentare cu enegie electrica, crucea fiind faimoasa pentru ca noaptea era vizibila de la mare distanta. In plus, monumentul este innegrit in multe locuri, in urma precipitatiilor.
Frapeaza si geamurile termopan montate, insa fara a fi indepartata folia cu inscriptii de pe margini.
Refacut cu peste 4 milioane de euro
Monumentul va intra insa in curand in reabilitare, dupa ce, la sfarsitul lunii trecute, a fost semnat proiectul de finantare in acest sens. 19 milioane de lei va costa reabilitarea, dintre care 16 milioane vor fi asigurate din fonduri europene, iar restul din bugetul Ministerului Apararii.
"Este de datoria generatiei noastre ca in preajma Centenarului Marii Uniri sa gasim sursele si resursele pentru ca simbolul puternic al Crucii de pe Caraiman sa ramana sa lumineze si destinele generatiilor care vor urma", a spus ministrul Adrian Tutuianu, astfel ca este de asteptat ca, anul viitor, reabilitarea sa fie incheiata.
Construita intre anii 1926-1928, crucea este ridicata in memoria celor cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial. In anul 1939 a fost racordata la sistemul de energie electrica, avand 120 de becuri pe conturul metalic.
- o sa faca o reabilitare care-o sa... Vezi tot
Imi este scarba sa mai comentez asemenea... Vezi tot