Expertii avertizeaza: Guvernul vrea sa modifice procedurile pe fonduri europene. Va fi un blocaj imens. Vor sa centralizeze spaga?

Joi, 29 Martie 2018, ora 10:27
10737 citiri
Expertii avertizeaza: Guvernul vrea sa modifice procedurile pe fonduri europene. Va fi un blocaj imens. Vor sa centralizeze spaga?
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul ar putea adopta in sedinta de joi un act normativ prin care urmeaza sa fie retrasa personalitatea juridica a celor opt Organisme Intermediare Regionale (OIR) responsabile de implementarea Programului Operational Capital Uman (POCU), avertizeaza expertii in fonduri europene.

Astfel, solicitantii de finantare nu vor mai lua legatura cu Ministerul Fondurilor Europene prin intermediul OIR, ci direct.

"M-au sunat colegi din Ministerul Fondurilor Europene si mi-au spus ca este proiect de hotarare propus pentru sedinta de guvern si ca toata lumea din Organismele Intermediare este speriata pentru ca isi pierde obiectul muncii.

Sunt cateva sute de oameni care nu stiu ce o sa faca, plus sute de beneficiari care vor trebui sa stea cu mana intinsa la minister sa li se aproba orice hartiuta. Noi vom merge in instanta si vom incerca sa blocam actul normativ", a declarat pentru Ziare.com Valentin Dimon, presedintele Corpului Expertilor in Accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune Europene din Romania.

Valentin Dimon mai spune ca, daca actul normativ va fi adoptat, va exista o presiune de frauda in Ministerul Fondurilor Europene.

Mai exact, daca va fi retrasa personalitatea juridica a celor opt Organisme Intermediare Regionale, orice aprobare pentru un proiect va trebui sa fie decisa de un singur om din Ministerul Fondurilor Europene, a precizat acesta.

"La acest moment, un act aditional este aprobat de un director de Organism Intermediar, care a ocupat postul prin concurs. Propunerea de modificare presupune ca un act aditional sa fie aprobat de un director din Ministerul Fondurilor Europene, delegat pe post de secretarul de stat X sau de ministrul Y.

Ei vor sa centralizeze in mana unui singur director din Ministerul Fondurilor Europene toate proiectele pe capital uman din Romania.

Orice aprobare de care ai nevoie pentru un proiect va trebui sa fie decisa de un singur om din Ministerul Fondurilor. Va avea pe mana peste 4 miliarde de euro. Va fi o surpriza pentru toata lumea, pentru ca intentia lor banuiesc ca este de a centraliza spaga. Altceva nu inteleg. Va fi un blocaj imens", a subliniat Valentin Dimon.

Presedintele Corpului Expertilor in Accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune Europene din Romania mai spune ca Executivul invoca "lipsa abordarii unitare" pentru a justifica decizia luata si precizeaza ca motivul este cel putin dubios.

"Consideram ca un management performant nu urmareste centralizarea, ci creaza conditiile necesare ca abordarile sa fie unitare. Singurul argument credibil este dorinta de control al deciziilor din fiecare proiect si o eventuala fortare a beneficiarilor sa ofere mita decidentilor din Ministerul Fondurilor Europene, prin crearea unor proceduri anevoioase.

Pana acum, OIR au functionat foarte bine, nu au fost probleme. Problemele de blocaje au venit de la Ministerul Fondurilor, pentru ca ei nu au lansat apelurile de proiecte. Iar acum incearca sa spuna ca organismele au fost de vina. Pai daca nu le-ai dat de lucru, cum puteau ele sa fie de vina? Iar argumentul lor forte este ca nu exista o practica unitara. Pai nu va exista, daca nu iei masuri sa existe practica unitara. Si lasi pe fiecare in parte sa decida cum gandeste el institutional ca este mai bine", a precizat Valentin Dimon.

Rata de absorbtie de doar 0,09% prin POCU. Romania risca sanctiuni

Programul Operational Capital Uman (POCU) se desfasoara in perioada 2014-2020, iar UE ne-a alocat 4,326 miliarde de euro.

Pana in acest moment, datele sunt ingrijoratoare: in februarie, rata de absorbtie prin acest program era de doar 0,09%. Din aceasta cauza, Romania risca sa fie sanctionata, ne-a mai declarat presedintele Corpului Expertilor in Accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune Europene din Romania.

"Avem o rata de absorbtie de 0,09% in februarie. Pentru ca nu s-a facut absorbtie aproape deloc, Romania este propusa pentru a i se dezangaja niste sume, ca sanctiune. Suntem in pericol sa pierdem aproximativ 500 de milioane de euro pe acest program POCU din cele peste 4 miliarde.

Si deja la gradul de absorbtie 0,09 la cat este pe POCU se mai adauga si aceasta ineptie de a lua dreptul Organismelor Intermediare de a semna orice act in relatia cu proiectele", a subliniat Valentin Dimon.

Programul Operational Capital Uman stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, continuand astfel investitiile realizate prin Fondul Social European in perioada 2007-2013 si contribuind la reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale UE.

Organismele Intermediare Regionale (OIR) sunt: Regiunea Nord-Est, Regiunea Sud-Est, Regiunea Sud-Muntenia, Regiunea Sud-Vest Oltenia, Regiunea Vest, Regiunea Nord-Vest, Regiunea Centru si Regiunea Bucuresti-Ilfov.

Ziare.com a solicitat, in mod repetat, un punct de vedere din partea oficialilor Ministerului Fondurilor Europene, insa pana la momentul publicarii articolului, nu am primit niciun raspuns.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#organisme intermediare regionale POCU, #program fonduri europene POCU , #fonduri europene