Expertii CE cearta autoritatile romane: Fara viziune, cu lectii neinvatate

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 16:44
3085 citiri
Expertii CE cearta autoritatile romane: Fara viziune, cu lectii neinvatate

Autoritatile romane au fost informate de expertii Comisiei Europene ca prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor europene in anii 2014-2020 este una lipsita de viziune strategica si prea vaga.

De asemenea, Acordul de Parteneriat nu arata ca lectia data de esecul cheltuirii banilor din fondurile UE a fost valorificata, informeaza Mediafax.

Precizarile au fost facute de expertii Comisiei Europene la sfarsitul lunii decembrie, dupa evaluarea primei versiuni a Acordului de Parteneriat, care a fost finalizata la sfarsitul lunii octombrie.

Miza fondurilor UE: Cat de pregatiti suntem sa cheltuim 40 de miliarde de euro?

Potrivit expertilor, definitia prioritatilor de finantare este de multe ori prea vaga ori generica pentru a se intelege scopul efectiv al actiunii, in timp cel lipsa prioritatilor este prea larga. De asemenea, se arata ca lectiile invatate in perioada 2007-2013, cand Romania nu a putut atrage fondurile europene avute la dispozitie, ar trebui mai bine valorificate.

"Global, documentul demonstreaza insuficienta orientare spre rezultat. Rezultatele propuse sunt descrise intr-o maniera prea vaga, nu sunt suficient de concrete si ar trebui reconsiderate, impreuna cu obiectivele propuse. Realizarile asteptate trebuie sa fie mai concrete, stabilind legaturi mai bune intre zonele de finantare identificate si rezultatele asteptate.

(...) In ce priveste mecanismele de parteneriat pe parcursul implementarii, textul este mai degraba vag si generic. El trebuie completat pentru a se intelege, printre altele, cum lectiile invatate din perioada actuala au fost luate in considerare, avand in vedere in mod special functionarea foarte ineficienta a comitetelor de monitorizare", se arata in observatiile expertilor CE.

Acestia mai arata ca documentul detaliaza prea mult descrierea realizarilor din sistemul de sanatate si reforma educatiei, in loc sa descrie problemele existente si sa afle cauzele acestora.

In plus, din prima versiune a Acordului de Parteneriat nu rezulta o viziune clara a autoritatilor romane legat de dezvoltarea pe viitor a Acordului, iar necesatatile sunt prezentate superficial si nu sunt indicate investitiile in inovatie sau in sectorul bio.

De asemenea, expertii mai recomanda Guvernului sa prezinte mai bine potentialul porturilor si atrag atentia si asupra nivelului scazut de alfabetizare digitala.

Acordul de Parteneriat, trimis la Bruxelles in luna octombrie

In luna decembrie, Ministerul Fondurilor Europene a anuntat ca reprezentantii Comisiei Europene au transmis informal o serie de comentarii, iar autoritatile romane si cele europene vor discuta pe marginea observatiilor inainte de aprobarea Acordului, la sfarsitul lunii ianuarie.

Acordul de Parteneriat arata modul in care autoritatile romane intentioneaza sa atraga fondurile europene intre anii 2014-2020. Versiunea a fost prezentata pe 8 octombrie parlamentarilor din Camera Deputatilor si prim-ministrului Victor Ponta, dar si ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ministerul Fondurilor Europene a transmis, pe 11 octombrie, serviciilor Comisiei Europene prima versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020.

Documentul care ne va putea aduce banii europeni pentru 2014 - 2020, trimis la Bruxelles

Prima versiune a Acordului de Parteneriat a fost discutata in cadrul celei de-a cincea reuniuni a Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat, din 7 octombrie, iar, suplimentar, documentul a fost realizat pe baza contributiilor ministerelor de linie si a partenerilor de dialog implicati in procesul de programare.

Concret, prima versiune a Acordului de Parteneriat detaliaza cadrul institutional - Autoritatile de Management si Organismele Intermediare, respectiv prezinta principiile implementarii efective a fondurilor in conformitate cu prevederile pachetului legislativ al Uniunii Europene.

In vara, Teodorovici spunea despre prima versiune a Acordului de Parteneriat reperzinta "un document de buna calitate".

Prima forma a documentului, insa, din vara, a atras critici din partea Comisiei Europene, ce l-a catalogat "incoerent si fara prioritati clare", iar Acordul trebuia sa fie refacut pana in luna septembrie.

Citeste si:
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că refacerea coaliţiei şi un guvern condus de Ludovic Orban este singura soluţie realistă şi decentă pentru gestionarea crizei...
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Sursa: Ziare.com