Ziare.com

FMI da Romaniei 1,4 mld de dolari, lichiditati pentru rezervele valutare

Vineri, 28 August 2009, ora 22:43

   

FMI da Romaniei 1,4 mld de dolari, lichiditati pentru rezervele valutare
FMI a alocat Romaniei Drepturi Speciale de Tragere (DST) in valoare de 1,19 miliarde de dolari, urmand ca pe 9 septembrie sa puna la dispozitie alte 227 milioane de dolari printr-o alocare speciala, intr-un program menit sa furnizeze lichiditate pentru rezervele valutare.

"O alocare generala de DST-uri, in valoare de 250 miliarde dolari, a devenit efectiva vineri, 28 august. Alocarea este menita sa furnizeze lichiditate sistemului economic mondial prin suplimentarea rezervelor valutare ale statelor membre ale FMI", arata un anunt al Fondului Monetar International (FMI).

Alocarea generala de DST-uri a fost facuta pentru 186 de state membre ale FMI, proportional cu cotele lor actuale in cadrul Fondului, care sunt calculate in functie de ponderea tarilor in economia globala.

In cadrul acestei alocari generale, Romania poate dispune, de vineri, de 1,19 miliarde dolari (763,7 milioane DST).

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

"Separat, FMI mai pune la dispozitie o alocare unica de DST-uri, care a intrat in vigoare pe 10 august 2009 si care va intra in vigoare pe 9 septembrie 2009. Totalul in cadrul acestei alocari speciale se ridica la 21,5 miliarde DST, respectiv 33 miliarde dolari", se mai precizeaza in anuntul FMI.

Romania are in desfasurare un acord extern de finantare, in cadrul caruia FMI s-a angajat sa imprumute statul cu aproape 13 miliarde euro.

Statele pot folosi aceste alocari pentru rezervele valutare, prin operatiuni de tip swap.

DST reprezinta moneda virtuala a Fondului Monetar International, a carei valoare este calculata in raport cu un cos valutar format din dolar, yen, lira sterlina si euro. Tranzactiile in interiorul FMI sunt calculate in DST.

Sursa: rNews

Articol citit de 1530 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

foarte rau pentru romania

incet ,incet o sa ajungeti la opinca

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor