Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum iei bani nerambursabili pentru reciclare

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 11:58
10076 citiri
Fonduri europene, cu Octavian Serban: Cum iei bani nerambursabili pentru reciclare

Aceasta rubrica saptamanala este conceputa pentru a oferi informatii relevante solicitantilor, consultantilor si functionarilor implicati in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Scopul acestui demers este de a crea o punte intre finantarile nerambursabile alocate de Uniunea Europeana pentru Romania, si acoperirea nevoilor la nivel local, regional si national.

In functie de interesul acordat pentru obtinerea de fonduri europene, gradul de implicare in implementarea proiectelor si necesitatea unei colaborari mai bune intre solicitanti, consultanti si autoritati, complexitatea informatiilor furnizate poate fi sporita.

Rubrica este structurata in trei parti: Management de proiect, Obtinere finantare, Termeni.

Management de proiect: Activitatile

In faza de planificare a proiectului, solicitantul trebuie sa realizeze o lista de activitati, sa le detalieze astfel incat, prin derularea lor, sa poata fi indeplinite obiectivele stabilite.

Este foarte important ca, inca din etapa scrierii proiectului, activitatile sa fie calibrate in asa fel incat sa permita exercitarea unui control riguros si eficient, diminuand astfel sansele de aparitie a unor dereglari semnificative in faza de implementare.

Cu alte cuvinte, stabilirea activitatilor trebuie realizata la nivelul unui grad de detaliere care sa permita monitorizarea si controlul facil al derularii fiecarei etape si a intregului proiect. Provocarea consta in faptul ca proiectul trebuie sa ramana robust, iar o detaliere prea mare poate complica implementarea acestuia.

Activitatile vor fi astfel dimensionate incat sa asigure drumul optim de la Obiectivele Specifice formulate la rezultatele scontate.

Fiecarei activitati ii va fi alocat un necesar de resurse - financiare, umane, timp - in asa fel incat sa se cunoasca cine are responsabilitatea pentru realizarea activitatii, care este durata de derulare si ce cheltuieli se fac pentru a sustine activitatea respectiva.

Pentru fiecare activitate se iau in considerare riscurile ce pot aparea pe toata perioada desfasurarii lor.

In decursul perioadei de implementare a activitatilor din fiecare etapa a proiectului, managerul de proiect vegheaza la monitorizarea si controlul activitatilor si rezultatelor obtinute in comparatie cu cele planificate, atat din punct de vedere al calitatii, cat si din punct de vedere al incadrarii in timp si al folosirii resurselor alocate pentru fiecare activitate.

In practica realizarii proiectelor cu finantare europeana, pentru reprezentarea cat mai clara a activitatilor, se foloseste graficul GANTT: un grafic cu bare care arata cand incepe si cand se termina fiecare activitate, perioada de realizare a activitatii in cadrul proiectului (a cata saptamana/luna?).

In acest grafic gasim raspuns la intrebarile:

  • Cate activitati sunt prevazute?
  • Cand incepe si cand se termina o activitate?
  • Cat dureaza fiecare activitate?
  • Cat de mult se suprapun activitatile?
  • Exista perioade neacoperite?

Obtinere finantare: Reciclarea deseurilor

Proiectele referitoare la reciclarea deseurilor sunt gestionate in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare, Axa Prioritara 3 "Dezvoltarea infrastructurii de mediu in conditii de management eficient al resurselor", Obiectivul Specific 3.1 "Reducerea numarului depozitelor neconforme si cresterea gradului de pregatire pentru reciclare a deseurilor in Romania".

Solicitanti de finantari in cadrul acestor proiecte sunt Consiliile Judetene/Municipiul Bucuresti ca reprezentante ale Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara.

Perioada de implementare a proiectului este 2014-2023, iar finantarile sunt de 5 milioane de euro pentru continuarea proiectelor incepute in perioada anterioara si minim 50 de milioane de euro pentru proiecte majore noi.

Activitatile eligibile sunt:

  • implementarea sistemelor de colectare selectiva
  • constructia de instalatii de transfer si valorificare/tratare, inclusiv platforme de compostare si unitati de compostare individuala
  • constructia de statii de sortare si de tratare mecano-biologica etc.
  • inchiderea si reabilitarea de depozite neconforme, inclusiv a sistemului de colectare a levigatului, a sistemului de extragere a biogazului
  • deschiderea/extinderea de noi depozite
  • asistenta pentru managementul proiectelor, supervizare si publicitate (inclusiv constientizarea publicului) etc;

Prin acest program se asigura finantarea integrala a cheltuielilor eligibile, dupa cum urmeaza: 85% din Fondul de Coeziune, 13% de la bugetul de stat si 2% de la bugetul local.

Saptamana viitoare vom discuta despre finantarea programelor pentru exploatatii agricole.

Termeni: Fondul de Coeziune

FC reprezinta instrumentul prin care se urmareste reducerea disparitatilor economice si sociale precum si promovarea dezvoltarii durabile.

Pentru a atinge acest obiectiv, FC este acordat Statelor Membre mai putin dezvoltate ale UE, cele care au un Venit National Brut pe cap de locuitor mai mic de 90% din media UE.

Prin FC se finanteaza activitati specifice, cum ar fi:

  • retelele de transport trans-europene si proiecte mari de infrastructura in domeniul transportului
  • proiecte de infrastructura de mediu, aici intrand si cele de eficienta energetica, energie regenerabila, dezvoltarea transportului feroviar, a transportului public, etc
  • Alocarea pentru Romania din FC este de aproape 7 miliarde de euro destinati Programului Operational Infrastructura Mare, pentru proiecte de mediu si de transport, astfel:
  • Sprijinirea trecerii la o economie cu emisii reduse de carbon in toate sectoarele - 160 mil. euro
  • Promovarea adaptarii la schimbarile climatice precum si a prevenirii riscurilor - 479 mil. euro
  • Conservarea si protejarea mediului, promovarea eficientei resurselor - 2.892 mil. euro
  • Promovarea unui transport durabil si eliminarea blocajelor - 3.404 mil. euro

Octavian Serban - doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
#fonduri europene reciclare, #proiect european deseuri, #reciclare fonduri UE , #fonduri europene