Fonduri europene, cu Octavian Serban: Vrei sa iei bani europeni? Sa o luam cu inceputul

Autor: Octavian Serban , presedinte KNOMACONS
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 11:06
5356 citiri
Fonduri europene, cu Octavian Serban: Vrei sa iei bani europeni? Sa o luam cu inceputul

Aceasta rubrica saptamanala este conceputa pentru a oferi informatii relevante solicitantilor, consultantilor si functionarilor implicati in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Scopul acestui demers este de a crea o punte intre finantarile nerambursabile alocate de Uniunea Europeana pentru Romania si acoperirea nevoilor la nivel local, regional si national.

In functie de interesul acordat pentru obtinerea de fonduri europene, gradul de implicare in implementarea proiectelor si necesitatea unei colaborari mai bune intre solicitanti, consultanti si autoritati, complexitatea informatiilor furnizate poate fi sporita.

Rubrica este structurata in trei parti: Management de proiect, Obtinere finantare, Termeni.

Management de proiect: Nevoia

Orice proiect trebuie sa inceapa cu identificarea nevoii. Daca acest proces de identificare este parcurs cu atentie, iar nevoia este clara si in concordanta cu perspectivele de dezvoltare pe termen mediu si lung, atunci putem spune ca exista o baza solida pentru un viitor proiect de succes.

Nu recomand nimanui sa speculeze existenta anumitor linii de finantare, dupa care sa deruleze procesul invers pana la stabilirea unei nevoi artificiale, total rupta de realitate si a carei acoperire nu serveste intereselor de dezvoltare in viitor.

Cuvantul de ordine in identificarea nevoii pleaca de la oportunitatea cu care o anumita finantare nerambursabila poate substitui o necesitate care oricum era in plan a fi acoperita din fonduri proprii sau imprumutate, dar intr-o perspectiva mai indelungata sau la o intensitate mai mica.

Practic, identificarea corecta a nevoii constituie piatra de temelie a unui proiect finantabil, robust, usor de implementat si ale carui rezultate se concretizeaza in ceea ce se numeste impact.

In viitoarele articole se va face o legatura logica intre nevoie, obiectiv general, obiective specifice, indicatori, rezultate, buget si impact.

Obtinere finantare: IMM-uri

In perioada 2014-2020, in functie de obiectivul propus, conditiile de eligibilitate si domeniul de activitate, IMM-urile pot fi finantate, in principal, in cadrul urmatoarelor programe:

 • Programul Operational Regional: Axa Prioritara 2 - Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii

 • Programul Operational Competitivitate: Axa Prioritara 1 - Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor

 • Promovarea investitiilor in C&I, dezvoltarea de legaturi si sinergii intre intreprinderi, centrele de cercetare si dezvoltare si invatamantul superior
 • Imbunatatirea infrastructurilor de cercetare si inovare (C&I) si a capacitatilor pentru a dezvolta excelenta in materie de C&I si promovarea centrelor de competenta
 • Axa Prioritara 2 - Tehnologia Informatiei si Comunicatiei (TIC) pentru o economie digitala competitiva
 • Sprijinirea utilizarii TIC pentru dezvoltarea afacerilor, in special a cadrului de derulare a comertului electronic
  • Programul Operational Capital Uman: Axa Prioritara 3 - Locuri de munca pentru toti

 • Sprijin acordat IMM-urilor deja infiintate (cu un istoric de functionare pana la un an) pentru a crea noi locuri de munca
 • Sprijin pentru participarea angajatilor la programe de formare profesionala
 • Sprijin pentru evaluare/validare si certificare pentru recunoasterea competentelor aferente cerintelor locurilor de munca din sectoarele economice cu potential competitiv
 • Coaching/formare profesionala pentru managerii si antreprenorii din intreprinderi pentru a-si imbunatati abilitatile antreprenoriale si manageriale
 • Sprijin pentru imbunatatirea activitatii de management al resurselor umane in companii
  • Programul National de Dezvoltare Rurala: Masura 4 - Investitii in active fizice

 • Investitii pentru procesarea/marketingul produselor agricole
 • Masura 6 - Dezvoltarea exploatatiilor/intreprinderilor
 • Sprijin pentru infiinatarea de activitati neagricole in zonele rurale (inclusiv pensiuni)
 • Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole
  • Programul Operational de Pescuit si Afaceri Maritime

  Saptamana viitoare vom discuta despre finantarea pensiunilor agroturistice.

  Termeni: Fondul European de Dezvoltare Regionala

  Are ca scop intarirea coeziunii economice si sociale prin corectarea dezechilibrelor de dezvoltare intre regiunile Uniunii Europene si este folosit ca sprijin investitional pentru: inovare si cercetare, societatea informationala, IMM-uri, energie, mediu si economia cu emisii reduse de carbon, transport, turism si altele.

  Alocarile financiare prin FEDR pe Programe Operationale in Romania, sunt:

  • Infrastructura Mare: 2.483.527.507 euro
  • Competitivitate: 1.329.787.234 euro
  • Asistenta Tehnica: 212.765.960 euro
  • Dezvoltare Regionala: 6.700.000.000 euro

  In total sunt cinci fonduri structurale si de investitii europene (fonduri ESI): Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR), Fondul de coeziune (FC), Fondul social european (FSE), Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR) si Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (EMFF).

  Octavian Serban - doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

  Citeste si:
  Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
  Un profesor de științe politice chestionează doctoratul generalului Ciucă: ”A văzut cineva teza savantului care abia știe să citească de pe o hârtie?”
  Fostul ambasador și consilier prezidențial Cătălin Avramescu, profesor universitar de Științe Politice, a postat pe Facebook mai multe întrebări legate de teza de doctorat a generalului...
  Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
  Cîțu, despre revenirea USR în Guvern: „Nimeni nu a propus asta în conducerea PNL; Nu voi susține intrarea PSD în Executiv”
  Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni, 25 octombrie, că USR și PSD ar trebui să susțină guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă dacă vor să arate că își doresc să...
  Sursa: Ziare.com