Fonduri europene pentru Romania inghetate? Vezi reactia M.A.Eur

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 16:16
3527 citiri
Fonduri europene pentru Romania inghetate? Vezi reactia M.A.Eur

Ministerul Afacerilor Europene dezminte informatiile aparute, luni, in presa despre o presupusa "inghetare a finantarii europene pentru Romania".

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat public, inca din luna iulie, respectand principiul transparentei comunicationale, ca procesul de trimitere la Comisia Europeana spre decontare a cererilor de rambursare pentru platile efectuate de partea romana catre beneficiari este intrerupt de la inceputul lunii iulie 2012, asa cum s-a convenit cu Comisia Europeana in decembrie 2011, se arata intr-un comunicat al M.A.Eur, remis Ziare.com.

Sunt vizate patru programe operationale: Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu), explica sursa citata.

La acea data, Comisia Europeana a fost de acord sa deblocheze procesul de rambursare a cheltuielilor pentru toate programele finantate din fonduri structurale si de coeziune, care fusesera intrerupte in iulie 2011. Reluarea s-a facut cu conditia aplicarii unor corectii financiare preventive, precum si a indeplinirii unor masuri de imbunatatire a sistemului de gestionare a fondurilor.

S-a stabilit ca, dupa primul semestru al anului 2012, Comisia Europeana sa efectueze misiuni de un audit pentru a constata daca deficientele au fost remediate. Aceste misiuni s-au desfasurat in cursul lunii iulie 2012. In functie de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursarilor sau intreruperea/suspendarea platilor, potrivit reprezentantilor M.A.Eur.

"Totodata, in curand, urmeaza sa inceapa procesul de conciliere intre Comisie Europeana si partea romana cu privire la corectiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007 pana in octombrie 2011. Corectiile ar urma sa fie impuse din cauza prolemelor majore identificate in efectuarea achizitiilor publice in perioada mentionata", puncteaza comunicatul.

Legat de Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Comisia Europeana a efectuat un audit vizand intervalul 1 ianuarie 2007 - aprilie 2012, pe baza caruia considera ca sistemul de management si control a functionat necorespunzator.

"Din acest motiv, s-a declansat procedura de pre-suspendare a programului si s-a propus o corectie definitiva de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene catre bugetul national. Executivul intreprinde la ora actuala actiuni importante pentru implementarea masurilor necesare pentru a corecta disfunctionalitatile si a asigura functionarea optima a sistemului", adauga M.A.Eur.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Europene mentioneaza ca "Guvernul Romaniei are ca prioritate cresterea ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune si, in acest scop, a luat masuri vizand perfectionarea cadrului legislativ, cresterea capacitatii administrative si imbunatatirea procesului de achizitii publice (inclusiv prin identificarea si combaterea cazurilor de conflicte de interese si incompatibilitati)".

Aceste demersuri sustinute au ca scop inclusiv evitarea suspendarii procesului de rambursare a platilor de la Comisia Europeana sau, daca este lucru nu este posibil, limitarea la maximum a duratei suspendarilor, conchide sursa citata.

Fonduri europene pentru Romania, inghetate?

In presa a aparut, luni, informatia ca platile din partea Uniunii Europene pentru sase programe operationale sectoriale au fost blocate de la inceputul lunii august, potrivit datelor oficiale de pe site-ul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

Guvernul a confirmat aceasta situatie, dar sustine ca ea a fost convenita cu Comisia Europeana inca din decembrie 2011, scrie Evenimentul Zilei.

Astfel, trimiterea la Comisia Europeana a cererilor de rambursare pentru platile efectuate de partea romana catre beneficiari este intrerupta de la inceputul lunii iulie 2012, "asa cum s-a convenit cu Comisia Europeana in decembrie 2011", au spus reprezentantii Guvernului pentru Evenimentul Zilei.

CE urmeaza sa efectueze, dupa primul semestru al anului 2012, un audit pentru a constata daca deficientele au fost remediate. "In functie de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursarilor sau intreruperea/suspendarea platilor", sustine Executivul.

Citeste si:
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care l-a susținut pe liderul AUR George Simion la alegerile europarlamentare din 2019, și-a schimbat opinia despre acesta. Chirica a declarat...
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Sursa: Ziare.com