Fondurile europene raman un vis frumos pentru romani

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 11:51
2359 citiri
Fondurile europene raman un vis frumos pentru romani

Am intrat in UE de trei ani aproape si tot nu putem sa ne bucuram de banii europeni. Din cele 5,6 miliarde de euro, suma alocata Romaniei de Comisia Europeana, la beneficiarii finali au ajuns numai 435 de milioane de euro, adica mai putin de 8%.

Singurul program operational pe care au mai venit niste bani in tara este cel dedicat competitivitatii economice. Business Standard informeaza ca 16% din fondurile alocate pentru acest program au ajuns la beneficiari, care sunt mai ales IMM-uri.

In schimb, programele destinate autoritatilor locale au un grad de absorbtie aproape de zero, potrivit datelor centralizate de Autoritatea de Coordonare a Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului de Finante.

"Abia anul viitor putem face o statistica reala. Cred ca per total va fi ceva mai bine, avand in vedere ca pe Competitivitate si pe Resurse Umane au fost depuse multe proiecte bune. Dezastru este la Transport, unde nu s-a mai depus nimic. E mai usor sa faci greva si sa ceri bani de la stat decat sa faci un proiect bun si sa obtii bani europeni", spune Radu Limpede, consultant pe fonduri europene.

Potrivit Departamentului Afacerilor Europene, Romania a primit, de la data aderarii, aproximativ 5,6 miliarde de euro, incluzand fondurile de preaderare necheltuite pana in 2007. Contributia la bugetul Uniunii Europene pentru 2007-2009 se ridica la 3,6 miliarde de euro, arata datele Ministerului de Finante.

"Judecand exclusiv dupa sumele alocate, Romania poate fi considerata beneficiar net. Judecand insa din perspectiva sumelor transferate efectiv in economia reala si mai apoi din perspectiva impactului pe care acestea le-au avut asupra transformarii mediului economic si social, devine evident ca Romania suporta costuri de oportunitate", spunea recent fostul sef al DAE, Vasile Puscas.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#fonduri europene Romania, #atragere fonduri europene , #fonduri europene