Fondurile europene si programul rabla

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Sambata, 16 Iulie 2016, ora 07:45
7956 citiri

In primele luni de mandat ale actualului executiv, s-au adus in Romania aproximativ 2 miliarde de euro, fonduri nerambursabile. Asta inseamna un ritm mediu de aproape 7% pe semestru, iar prin extrapolare, 14% pe an, avand in vedere ca alocarea pe cadrul financiar multianual 2007 - 20013 a fost in jur de 30 de miliarde de euro.

Calculand mai departe, daca lucrurile mergeau la fel in cei 7 ani, ar fi fost absorbiti aproape 100%, iar prin regula n+3, adica inca 3 ani peste 2013, chiar se depasea valoarea de disponibil pentru dezvoltarea Romaniei din bugetul Uniunii Europene.

Practic, daca asemanam cu o masina "cadoul" facut Romaniei, guvernul a primit pentru intervalul 2007 - 2013, o masina, sa zicem Logan, de care sa se foloseasca pentru a ajunge acolo unde si-a propus.

In loc sa se profite de ocazie, in lipsa unui pilot autentic, s-a apelat la un copilot care a condus masina cu volan pe stanga, dar de pe locul din dreapta. Ce a urmat... o traiectorie sinuoasa, din sant in gard!

Desi timpul s-a scurs, masina a ajuns doar pe la jumatatea drumului (putin peste 50% absorbtie), motorul ars (programe blocate, finantari suspendate, dezangajari), iar copilotul a fost aruncat din masina si a abandonat cursa.

Ajunsi in 2014, guvernul a primit o noua masina, de data asta un Duster, sa zicem, considerand ca alocarea este de aproximativ 40 de miliarde de euro pentru perioada 2014 - 2020. Evident ca acelasi copilot ratacit nu si-a putut da copy-paste sie insusi ca sa poata conduce si noua masina. In fata evidentei, a demisionat.

Asta se intampla cand guvernarile imbacsite de politicianism sunt obligate sa achite note de plata catre "sponsori" hrapareti, sa faca sluj in fata intereselor personalizate si sa polarizeze toata puterea de decizie in mana unor emanati din urne de vot umplute prin SMS-uri si chemari mobilizatoare.

Intorcandu-ne la exemplul masinii, aceasta a ajuns o rabla, esuata pe miriste, fara combustibil si fara directie. In extremis, s-a apelat la profesionisti, o echipa noua care si-a asumat starea de fapt, au repus masina pe circuit, au reparat-o din mers si incearca sa o duca cat mai aproape de destinatie.

Intre timp, s-au apucat sa pregateasca si noua masina pentru competitie, dar ce sa vezi... copilotul a plecat cu cheia (procedurile pe 2014 - 2020 nu au fost acreditate timp de doi ani), motorul nu avea toate piesele (nu au fost elaborate ghidurile), comenzile erau greoaie (proceduri nesimplificate), masina nu avea navigatie si se folosea tot harta de hartie (aplicatia electronica SMIS era nefunctionala).

Profesionistii de acum muncesc asiduu la finalizarea perioadei 2007-2013 avand ca target o cifra de absorbtie de peste 75%, fac operationala perioada de programare 2014-2020, astfel incat sa se recupereze perioada de doi ani pierduta de guvernul anterior.

In acest timp, autorii esecului de pana la sfarsitul lui 2015 chibiteaza pe la diverse microfoane propria contraperformanta, incercand sa o paseze cu nerusinare pe umerii profesionistilor.

Oamenii trebuie sa inteleaga ce se petrece, cat a costat incompetenta si ce travaliu trebuie depus pentru ca banii romanilor sa fie recuperati.

Peste toate astea, pastrand metafora cu "programul rabla", profesionistii au reusit sa cada la intelegere cu cei de la Comisia Europeana si sa foloseasca parti importante din vechea masina Logan (proiectele fazate) pentru a completa lipsurile de la noul Duster (finantarea lor din actuala perioada de programare).

Pana la sfarsitul anului, lucrurile vor sta cu totul altfel, vom intra in normalitate!

Romania va putea recupera startul pierdut pentru absorbtia fondurilor europene, iar pana in 2020 va avea toate sansele sa ajunga la destinatie, adica o absorbtie sanatoasa de 100%... asta daca va sti sa faca diferenta intre copiloti si profesionisti!

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Ciolos fonduri europene, #absorbtie fonduri europene , #fonduri europene