Incep negocierile pentru bugetul UE - care sunt cerintele?

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 14:09
2571 citiri
Incep negocierile pentru bugetul UE - care sunt cerintele?

Liderii europeni se intalnesc joi seara la Bruxelles pentru a discuta pe marginea bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, intalnirea urmand sa puna fata in fata tari cu opinii divergente privind cheltuielile UE din urmatorii sapte ani.

Summitul Consiliului European va incepe joi, la ora 22:00, si se va incheia vineri, asta daca negocierile nu sunt prelungite. In cursul zilei de joi, presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, vor avea intrevederi cu fiecare dintre sefii de state si de guverne prezenti.

Intrevederea celor doi oficiali UE cu presedintele Traian Basescu este a doua in ordinea intalnirilor pe care le vor avea cu liderii tarilor membre UE, anterior fiind programata numai intalnirea cu premierul britanic David Cameron, potrivit unor surse europene citate de Mediafax. Presedintele va prezenta pozitia Romaniei privind bugetul UE.

Bugetul UE: Noi pentru ce luptam?

Miza discutiilor consta in construirea unui compromis intre marii contributori si marii beneficiari pe marginea amendamentelor aduse propunerii de buget a Comisiei Europene. Executivul a propus un buget de 1.030 de miliarde de euro, insa mai multi oficiali europeni si state membre au cerut reducerea plafonului cu 50 de miliarde de euro pana la 200 de miliarde de euro.

Un scenariu avut in vedere este scaderea din buget a 75 de miliarde de euro, idee formulata de Rompuy, care ar urma sa afecteze in special nivelul fondurilor de coeziune si pentru agricultura. Intr-un astfel de scenariu, Romania ar pierde aproximativ 8 miliarde de euro fata de propunerea initiala a Comisiei Europene, de circa 47 de miliarde euro.

Fondurile europene, un tablou dezamagitor: Trebuie sa o luam de la 0?

Intr-un memorandum avizat de Guvern se sustine ca Romania ar trebui sa foloseasca dreptul de veto daca presedintele Consiliului European mentine o pozitie ferma legata de reducerea alocarilor, mizandu-se pe o renegociere in 2013.

Daca in actuala perioada de programare Romania a avut la dispozitie aproape 34 de miliarde de euro pentru coeziune si pentru agricultura, Romania ar putea primi din 2014 intre 40 de miliarde de euro si 45 de miliarde de euro, potrivit unei analize a Centrului Roman pentru Politici Europene.

Cati bani ar putea primi Romania de la UE din 2014 - analiza (Video)

Si alte state au amenintat direct sau indirect ca isi vor folosi dreptul de veto, printre ele aflandu-se Marea Britanie, Franta, Danemarca, Austria, Suedia si, recent, Italia.

Premierul britanic David Cameron a cerut mentinerea cheltuielilor europene la nivelul din 2011, estimate la 886 miliarde de euro, dar si a rabatului asupra contributiei Marii Britanii.

Oficialii de la Paris se opun reducerii resurselor Politicii Agricole Comune, Franta fiind cel mai mare beneficiar de fonduri UE destinate agriculturii. De asemenea, Italia doreste un sistem mai corect pentru rabaturile de la contributii de care beneficiaza Marea Britanie, Germania, Suedia si Olanda.

Toate cele 27 de tari trebuie sa ajunga la un acord in privinta cheltuielilor pentru ca bugetul sa fie aprobat.

De ce conteaza atat de mult negocierile pe bugetul UE?

Potrivit cancelarului german Angela Merkel, in cazul unui esec in aceasta saptamana, un nou summit asupra bugetului european pentru 2014-2020 ar putea avea loc la inceputul anului 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#summit Bruxelles buget UE, #Traian Basescu discutii buget UE, #negociere buget Uniunea Europeana , #fonduri europene