Ziare.com

Interesele din jurul fondurilor POSDRU (Opinii)

Duminica, 27 Mai 2012, ora 23:07

   

Interesele din jurul fondurilor POSDRU (Opinii)
Discutiile despre fondurile europene si, in special, despre POSDRU sunt adesea la un nivel redus de analiza, si, de obicei, tributare unor generalizari simplificatoare.

Aceasta este insa o schema de gandire paguboasa, taxata de gandirea populara cu expresia "a aruncat copilul cu apa din copaie". Motivele abordarii simpliste pot fi mai multe.

Criza artificiala

In primul rand, unii se folosesc de probleme pentru a crea o criza, deseori artificiala, pe baza carora sa poata interveni discretionar si a rezolva anumite interese de grup. Spre exemplu se vorbea in presa de o solicitare din partea Romaniei ca fondurile de pe POSDRU sa treaca pe alte programe, mai vizibile de electorat, gen dezvoltare regionala etc.

Sustinerea acestei cereri se putea face usor, scotand in fata problemele si ascunzand ceea ce se face bun. Comisia Europeana nu a intrat insa in acest joc si a refuzat realocarea banilor. Nici nu ar fi fost firesc sa isi asume ea anularea tuturor contractelor de finantare de pe acest program. Eventuala noastra incapacitate de a gestiona acesti bani nu trebuie aruncata spre solutionare in curtea UE, cum se incearca inca.

Sunt comentatori si politicieni care accentueaza criza din interesul de a intra in schemele de absorbtie. Unele firme de consultanta de la noi vor doar externalizare de servicii catre ele, pe sume mari, nu si munca, de exemplu aceea de a atrage finantare din partea bancilor, cum au facut cele din Polonia.

Vizati sunt in special beneficiarii de la stat, unde o limitare a cheltuielilor cu resursele umane i-ar fi obligat sa apeleze la consultanti pentru a utiliza sumele alocate. Cine lucreaza in sistem stie exemplele concrete, au fost si mentiuni in presa despre astfel de tentative, unele chiar reusite.

Alti autori se folosesc de prilej pentru a da curs propriilor nemultumiri legate de participarea/neparticiparea la absorbtia lor sau a invidiei pentru unii participanti. Salariile mai apropiate de salariile europene (ghidurile au fost scrise inainte de criza), unele chiar scapate de sub control, sunt invidiate de cei care aud de ele. Dar si aici se exagereaza, prezentandu-se exceptia ca si regula.

De vina este autoritatea de management, care nu face clarificarile necesare si nu da o situatie mai detaliata. Daca este nevoie, ea poate sa intervina si sa propuna corectiile, aceleasi pentru toti beneficiarii. Probabil nu a facut acest lucru si din cauza faptului ca statul beneficiaza cel mai mult din contractele de munca pe proiecte, aproape jumatate din suma intra imediat inapoi la bugetele sale, iar suma investita initial se dubleaza dupa rambursarea banilor de catre UE.

Surse de probleme

Faptul ca nu avem date concrete, pe care sa putem judeca cinstit, doar artificii in culori electorale, permite manipularea situatiei. Grupurile de interese chiar acest lucru il doresc, iar oamenii prin care lucreaza sunt chiar politicienii, ce intervin adesea discretionar si impotriva sfaturilor de bun simt al celor ce lucreaza in sistem si stiu cum sta situatia. Specialistii sunt tot mai neglijati si deciziile arbitrare, impuse politic fac tot mai multe probleme.

Spre exemplu externalizarea unor servicii de evaluare a cererilor, incercata in 2009, a adus probleme mult mai mari decat produc angajatii care au experienta Astfel unele ong-uri au primit finantare si pentru mai multe proiecte identice, doar numele schimbat. O asociatie pentru viitor are 8 proiecte aprobate, cu sume mari, desi pe cate 4 face acelasi lucru. Nu stim daca a fost incompetenta la evaluare sau au lucrat mult mai bine pilele.

Cateva motive obiective pentru derularea programului

Existe si numeroase motive obiective pentru care cei care se joaca cu destinul programului prin blocarea banilor pe proiecte ar trebui sa aiba grija sa functioneze.

Sunt multi angajati care au un loc de munca mai bine sau mai prost platit si pierd sursa lor de venituri. Pe de alta parte prin acest program se pot asigura contributii importante la bugetul statului si acest lucru este in interesul tuturor romanilor care primesc banii de la stat, fie ei angajati, pensionari, someri sau asigurati medical.

Prezint si argumentele din zona educatiei, invatamantul preuniversitar. In primul rand dezvoltarea resurselor umane nu este doar o dorinta oarecare, un moft, ci o nevoie importanta, chiar legiferata. In legea educatiei este trecuta obligativitatea cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar de a realiza o perfectionare echivalata la 90 credite, la fiecare 5 ani.

Asta nu este oferita gratuit iar finantarea unor programe acreditate din fonduri europene este o solutie care ar elibera oamenii si statul de cheltuieli. Pe de alta parte reforma propusa presupune o trecere la o alta abordare, centrata pe competente. Dar degeaba dorim aceste schimbari si le legiferam daca nu asiguram resursele si perfectionarea pentru schimbarea abordarii din partea cadrelor didactice.

Din aceste motive, toate cadrele didactice implicate in programele de perfectionare au interesul sa le termine ca sa perfectioneze si sa obtina creditele necesare. Si sunt probabil cateva zeci de mii, daca nu chiar peste 100 de mii ori mai mult. Ar fi bine daca am sti numarul, ca sa putem evalua corect programul.

Tot in domeniul educatiei exista si proiecte inovatoare care au ca grup tinta elevii, care urmaresc identificarea unor metode eficiente de dezvoltare a competentelor. Doar pe trei axe, institutiile din preuniversitar au fost beneficiari eligibili, astfel ca din multimea proiectelor le revin relativ putine, de aceea ar fi si pacat sa nu mearga. Importanta educatiei si interesul pentru aceasta nici nu sunt acoperite cat ar fi nevoie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3406 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romanul este specialist in hotie. Se cauta modul de fraudarea....

...a acestor fonduri si nu modul optim de utilizare.
Cu baceasta am spus tot si nu astept rezultate pozitive.
Asa sunt eu,negativist care COB-este !

 

ce titlu fain ! fondurile POSDRU ! unde sunt fondurile POSDRU !

ce fac fondurile POSDRU la ora asta ?
pana cand vom sta fara fonduri POSDRU ?
ce vom face cand punem mana pe fondurile POSDRU ?
cat mai rezistam fara fondurile posdru ?
au venit fondurile posdru ?
sa-l intrebam pe unul din creierul muntilor , ce parere are de fondurile ... posdru !

 

@Bum

Cei din creierii muntilor nu trebuie sa aibe nici o traba cu aceste tipuri de finatare, pur si simplu nu este treaba lor, ci a altora. Daca fiecare si-ar face treaba lui, am beneficia si de fonduri de la UE iar cei din creierii muntilor ar trai mai departe fericiti impreuna cu natura care le-a dat viata.

asta am zis si eu , dar altfel !

dau astia cate o denumire , de exemplu - POSDRU -
......... fondurile POSDRU ! si atunci vezi imediat ca cel din creierii muntilor , e om normal , iar astia care vorbesc noul vocabular s-au scrantit la cap ! mai bine stau de vorba cu un caine sau cu un cal de mare , decat sa incerc sa dialoghez cu politicianul interesat sa duca repede la el pe cont ......... fondul POSDRU ! sa i-a ei tot cu toate neamurile lor ! eu o sa-i refuz toata viata mea ! atat pot !

Fiin'ca au in compozitiunea lor particulele PSD ...

... aceste fonduri trebuie praduite exclusiv de bolshevici. Ce le cade pe jos pot hali labaralii.

tardiv !

lacustele portocalii au halit toate fondurile !v cred ca tu ai fost unul din soferii portocalii care erau platiti cu 2500 euro /luna ! ar trebui sa te autodenunti, si sa dai banii inapoi !

fondurile POSDRU

stau cu doamna Udrea la masa !

Romani, fiti linistiti, USL vegheaza pentru tine !

Si Ponta vegheaza, si Iliescu, Nastase, Hrebenciuc, Mitrea, Porumbacu, Felix si lista ar putea continua la nesfarsit.
Cum spuneam, romani, fiti linistiti, Usele vegheaza pentru tine !

 

film - ponta , fondurile POSDRU , PSD-ul si Coreea de nord -

------------------

LIPSA DE REZULTATE.

Una din principalele cauze ale ,,crizei,, POSDRU, este lipsa unor rezultate palpabile. Oficialitatile ro. si-au imaginat a comensurarea activitati si rezultatelor este dificila spre imposibil. Sa nu mai vorbim de actori mai mari sau mai mici implicati.

 

.

fiti linistit ca gasca comunista cu securistul dovedit ne pazesc ca hienele.

 

eu sincer

v-as trimite la brutarie !

constat ca unii comenteaza problema POSDRU doar asa, ca sa

se afle in treaba...habarnisti care stiu de toate...

si cel mai dureros este ca, desi e un program care se adreseaza resurselor umane, se cer lucruri palpabile de la el, cum ar fi un podet peste o apa la alte programe...asta denota gandirea incuiata, comunistoida...aceiasi care considera ca numai muncitorul in fabrica si taranul munceste, intelectualii fiind niste paraziti periculosi...

rezultatele concrete le simte si apreciaza Uniunea Europeana, unde persoanele instruite in Romania pe fonduri europene, pleaca la munca fluturand diplomele obtinute..

noua ne raman doar golaniile facute cu finantarile ...

 

POSDRU

Interesele personale și de grup primează in societatea romanească, nu cele ale țării sau ale poporului. Cu o asemenea concepție nu te mai miri dacă și ceea ce merge este făcut să nu mai meargă, iar ceea ce nu merge este impins de la spate sau menținut deoarece este mult mai rentabil pentru interesele puse in joc. Adevărat: criza din POSDRU nu este rezultatul crizei economice, ci a crizei morale secondată de criza modului de gandire, care in acest moment nu este adecvat rezolvării radicale a marilor probleme cu care umanitatea in general și cea romanească in special se confruntă in acest moment si cu cele cu care va urma să se confrunte intr-un viitor nu prea indepărtat. Gandirea practicată in acest moment este o gandire din si pentru trecut, bazată pe amanări si o abordare superficială a problemelor, evitand solutiile radicale in raport cu gravitatea reală a situatiei din acest moment. Reteaua semnatică a crizei ar avea in centru criza gandirii, iar in jurul ei categoriile: criza de soft si criza de hard. Din prima s-ar desprinde criza intelectuală, criza stiintifică, criza educatiei, criza morală, criza (inter)religioasă, criza (inter)culturală, iar din cea de a doua criza politică, criza economică, criza tehnologică cu componenta sa de bază criza energetică, criza ecologică etc. (după, Peter Gluk, peter.gluck@astral.ro ). Din perspectiva celor spuse mai sus, "criza POSDRU" este de asemenea un simptom al unei societăți care nu mai funcționează sau care trebuie făcută să nu mai funcționeze, eventual să funcționeze după legi nescrise sau știute numai de unii.

 

POSDRU 2

1. De ce doar Inspectoratelor Școlate Județene le-au rămas blocate fondurile pentru proiecte?
2. De ce nu se achită Ministerul (sau Misterul?) Educației, Cercetării, Sportului și Tineretului de obligațiile contractuale pe ultimele cinci luni pe care le are față de cei care lucrează in proiecte?

 

@ Scepticus Interesul poartă fesul...

Intr-adevar, doar o parte din subordonatele MECTS nu au primit banii alocati prin buget, sub diverse motive. Colegii angajati la universitati au primit banii in acest an. Intentia celor ceare au blocat ilegal fondurile ce trec pe la MECTS pentru structurile subordonate acestuia este de a externaliza serviciile catre firme private. De ce sa cistige angajatii de la stat cind pot cistiga baietii destepti? Este un plan pus la cale de mult, pe cale sa se realizeze.
2. Ministerul nu este parte contractanta, Amposdru are semnate contractele cu beneficiarii. Pe la minister doar trec banii din bugetul de stat, dar el a intervenit abuziv in alocarea lor.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor