Cine esti tu, Tamsyn Berry?

Autor: Octavian Serban , presedinte KNOMACONS
Luni, 25 Iunie 2012, ora 23:35
3108 citiri
Cine esti tu, Tamsyn Berry?

Venita de pe tarmurile atlantice ale unei Europe in fierbere care pana nu demult era un exemplu de a munci cu spor si a trai cu placere si care precis va avea puterea sa renasca din propria-i cenusa, ei bine, Tamsyn Berry, aceasta inimoasa englezoaica, alaturi de sora ei, Sharon, au aterizat direct in Parlamentul European.

A sosit in fata a 800 de delegati, la un eveniment de amploare, Digital Agenda Assembly, prezidat cu o distinctie cuceritoare de vice-presedinta Comisiei Europene, o adevarata doamna a conducerii cu fermitate si rafinament a destinelor europene unite, Neelie Kroes.

Intr-o Europa fara granite, unde 500 milioane de oameni au hotarat sa isi puna la un loc interesele, aspiratiile, regulile si au inteles ca spatiul in care traim e al cetatenilor care il compun, ei bine, Tamsyn Berry e unul dintre ei, chiar premiata fiind pentru asta.

Grandoarea si nototrietatea unui mare oficial european s-au intalnit cu modestia educata si priceperea dedicata ale unui om care a inteles ca a fi integrat cu adevarat in marea familie europeana, inseamna a munci cu devotament si eficienta in comunitatea in care traiesti.

Tamsyn Berry a castigat marele premiu pentru proiectul sau prin care sprjina o categorie speciala de oameni aflati in dificultate la un moment dat al vietii, "Storybook Dads" (de mare actualitate mai ales pentru Adrian Nastase, Sorin Ovidiu Vintu, etc, si familiile lor) si este un exemplu tangibil al intangibilului pe care ma straduiesc de atatia ani sa-l transmit romanilor care vor sa realizeze proiecte finantate din bani europeni. Totul pleaca de la locul in care traiesti, de la activitatea pe care o desfasori si in care ai experienta si pricepere, la care adaugi inovativitate, curaj, incredere si pasiune.

Banii europeni nu sunt profit, nu sunt pomana, sunt sprijin, iar in fuga celor care doresc sa speculeze obtinerea fondurilor nerambursabile doar prin completarea unor hartii, faptul ca exista reguli, control si indicatori, constituie piedici de neinteles ce stau intre interesele lor si promisul belsug.

De multe ori dam vina pe cei care sunt pusi sa gestioneze aceste fonduri, existand suficinete motive sa le atragem atentia asupra unui mecanism care nu functioneaza cum trebuie, dar asta nu e de ajuns. Fiecare din cei care participa la procesul de absorbtie a fondurilor euroepene, fie ca sunt beneficiari, consultanti sau autoritati, trebuie sa-si faca ordine si in propria ograda.

In cazul de fata, vorbind de beneficiari, e momentul sa intelegem ca ne ajutam de fondurile nerambursabile pentru ceva care oricum am fi incercat sa realizam in virtutea a ceea ce facem in mod curent, dar pentru ca exista aceasta oportunitate, cerem sprijin european in a crea impact pentru cetatenii europeni.

Procesul de absorbtie la nivel national este foarte mult ingreunat si de aceia care isi inchipuie ca au dreptul de a se infrupta din bugetul alocat convergentei doar prin iscusinta lor de a lega niste vorbe si a plimba niste hartii. Piedicile cu siguranta nu ar mai fi atat de multe daca proiectele ar avea un curs firesc, izvorat dintr-o necesitate evidenta, iar scrierea lor ar consta in asternerea pe hartie chiar a ceea ce se intampla in realitate, echipa de lucru dovedind ca are abilitatile, educatia si competenta necesara implementarii proiectului pentru care sunt alocate fonduri europene.

Mi-as dori ca multi romani sa primeasca fonduri europene pentru a le inlesni atingerea succeselor in activitatile care au impact pentru cei carora li se adreseaza si stiu ca exista oameni care pun pasiune in ceea ce fac, important este ca si acestia sa fie inovativi si sa aiba mai multa incredere in reusita lor.

Aici intervine si rolul nostru, al celor care consiliem echipele de proiect sau care pregatim specialistii respectivi, in asa fel incat sa replicam la scara cat mai mare spiritul european al lui Tamsyn Berry. E nevoie sa trudim pentru a condensa in timp scurt perioade lungi de democratie, liberatate si spirit inovativ de care s-au bucurat semeni de-ai nostri. La urma urmei, la propriu, toti suntem aceeasi apa si acelasi pamant!

Citeste si:
Normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, adoptate săptămâna viitoare. Anunțul Ralucăi Turcan
Normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, adoptate săptămâna viitoare. Anunțul Ralucăi Turcan
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că săptămâna viitoare vor fi adoptate normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, care sprijină financiar persoanele şi...
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
USR PLUS îi solicită lui Florin Cîțu să prezinte un raport privind campania de vaccinare: ”E un eșec. Singurul responsabil e premierul”
Liderul deputaţilor USR PLUS Ionuţ Moşteanu a solicitat ca premierul Florin Cîţu să vină în Parlament ca să prezinte un raport cu privire la campania de vaccinare. El mai spune că...
Sursa: Ziare.com