Gata! Mai e un an din primul cadru financiar multianual pe care Romania il traverseaza ca Stat Membru al Uniunii Europene si ne declaram oficial invinsi, de data asta nu de structurile informative, poate doar de cele birocratice si mafiote.
Ministrul care raspunde de absorbtia fondurilor europene, in stilul caracteristic de a striga foc dupa ce pompierii constata ca nici macar nu mai au ce stinge, ne spune, preocupat, ca nu ne putem atinge tintele si ca posibilitatea de dezangajare a unor sume importante este iminenta.
Domnule ministru, nu sunt nici Mafalda, nici Nostradamus, sunt doar un cercetator in domeniul dezvoltarii regionale exilat la o universitate din Bruxelles, iar daca aveti curiozitatea, cautati expunerile mele publice prin care anticipam acest moment daca nu luati taurul de coarne. Ati intrat in jocul unui aparat colosal de inadecvat, necalibrat, inert si malformat, iar asa cum era de asteptat, sistemul v-a sufocat.
Mandatul la conducerea ministerului de resort a fost consumat sub deviza: "fac si eu ce pot" cu justificarea ca daca "nu fur, nu fac trafic de influenta si nu ma angrenez politic" nu are nimeni ce sa comenteze.
Nu sunteti genul de om, profesional vorbind, care sa faceti matrapazlicuri, dar sunteti cu prisosinta un ministru care si-a vazut de propria imagine. In problematica absorbtiei fondurilor europene in Romania, va spun clar ca nu e de ajuns si, in timp, v-am propus masuri active de dizlocare a mecanismelor ruginite.
Poate ca multi nu stiu, dar in perioada 2007-2013 beneficiem de aproximativ 35 miliarde Euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, aproape inca un buget anual al Romaniei. Peste acestia, mai vin bani de la Banca Mondiala sub forma de investitii, Banca Europeana (de Reconstructie si Dezvoltare), imprumuturi de la Fondul Monetar International, Comisia Eueopeana si de la alte tari precum Norvegia si China.
Una peste alta ajungem pe la 70 miliarde de Euro, iar noi ce am realizat: 4% deficit structural, datoria externa pe termen scurt, mediu si lung de peste 100 miliarde Euro, somaj 7% la vedere plus alte procente bune mascate, ultimul loc la absorbtie, etc.
Prezentarile ambalate frumos pe care le fac autoritaile au in spate aceste cifre, dar nimeni nu le da ca atare pentru ca putreziciunea sistemelor iese imediat in evidenta.
Spunea un coleg din Danemarca, in cadrul unei reuniuni oficiale sub egida Comisiei Europene ca efectul de antrenare la ei, Euro primit de la UE si Euro in economia nationala, este de 1 la 4, adica un Euro intrat prin fonduri nerambursabile antreneaza alti 4 Euro in economia reala.
Ce inseamna pentru Romania acest raport daca dispunem de 70 miliarde Euro? Haideti sa-i lasam pe oameni sa judece si sa nu folosim niciun fel de mijloc pentru a influenta perceptia cifrelor, iar apoi sa se exprime romanii daca un ministru a condus bine sau rau si nu sa ne facem public propria apreciere!
Sunt convins ca in acest fel, cetatenii acestei tari inteleg de unde nebunia asta pe preluarea puterii... mai exista doctrine, mai exista principii, mai exista strategii politice? Haideti sa fim seriosi! E o gramada imensa de bani, pe care numai daca ii plimbi de colo colo si tot te alegi cu beneficii personale/de partid/grup de interese.
Daca ar exista o minima decenta, pricepere si dorinta de a face ceva, acesti bani ar ajuta romanii sa traiasca la un standard de viata pe care il merita si pe care l-au platit.
Zilele trecute, facea cineva un calcul potrivit caruia suntem in echilibru: pana acum am primit vreo 7 miliarde si am dat cam tot atatea. Perfect adevarat, dar in timp ce plata acestor sume se face foarte simplu prin apasarea unui buton, primirea acestor bani intra in acel mecanism greoi si nimeni nu face un calcul elementar al costurilor operationale de primire a acestor bani. Cu alte cuvinte, cu cat platim noi un aparat birocratic pentru a absorbi acesti bani?
Fara transparenta institutionala e greu de facut acest calcul, dar sunt veniturile lunare pentru aproximativ 1.000 de oameni, cheltuielile de functionare ale unor institutii naravite la utilizarea discretionara a banului public, conferinte, deplasari, etc. Probabil, multi dintre cititori au informatii detaliate despre aceste costuri care insumate ajung la valori ametitoare.
Solutia pe care o furnizeaza conducerea ministerului este una mai degraba de spirit de breasla decat una de management modern: de la anul se va putea gasi posibilitatea ca functionarii implicati in absorbtia fondurilor sa poata fi platiti suplimentar, iar personalul din autoritatile de management sa fie subordonat Ministerului Afacerilor Europene.
A da bani mai multi celor implicati e un gand bun, dar o masura ce nu poate schimba mentalitati, naravuri, uzante; practic, in aceasta problema ministrul actioneaza ca un lider sindical. Trecerea subordonarii dintr-o parte in alta, sub acoperisul aceluiasi guvern, e ca si cum ai face sa-ti treaca durerea de la picirul drept mutind-o la piciorul stang.
Daca pana acum, studiile si propunerile mele argumentate nu au intrat in vizorul oficialilor, le propun acestora o solutie extrema, dar care ar putea schimba radical capacitatea de absorbtie a fondurilor nerambursabile: concesionarea mecanismului de absorbtie catre Donald Trump - las deschisa lista pentru alte propuneri inovative.
Omul asta a dovedit ca stie sa faca bani si din piatra seaca, iar pentru 70 de miliarde de euro cu un efect de antrenare de 1 la 4 va garantez ca s-ar baga si maine. Ii puneti in fata Cadrul Strategic National de Referinta negociat cu UE, banii alocati si obiectivele pe care le are de atins, contra unui comision, evident, dar nu mai mare decat costul actual de administrare a acestor fonduri.
Pai decat sa se negocieze aceiasi bani cu firme de casa pentru ca autoritatile nu sunt capabile nici macar evaluarea sa o faca si sunt nevoite sa scoata la licitatii obscure toate aceste servicii, mai bine se face concesionarea transparent, din capul locului, pe tot pachetul, iar la sfarsit se trage linie.
Donald Trump e un om de business 100%, iar daca exista multi bani, un cadru stabilit, un profit cert, e genul care se baga, ba mai mult, sunt convins ca ar fi in stare sa dea si o lectie de business autentic in administratie, facind o emisune de profil, sa-i zicem... "Functionarul"!