Domnule Teodorovici, va condamnati singur la ESEC

Autor: Octavian Serban , presedinte KNOMACONS
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 08:28
3119 citiri
Domnule Teodorovici, va condamnati singur la ESEC

A inceput un nou an, s-a instalat o noua echipa si auzim aceeasi marota: fondurile europene, prioritatea strategiei guvernamentale in perioada ce va urma.

Noul responsabil cu absorbtia banilor europeni, ministrul Eugen Teodorovici, imbraca haina de politician, o dezbraca pe cea de partas din pozitie de coordonare a esecului accesarii fondurilor in ultimii ani si declara zelos: pana la sfarsitul lui 2013, absorbtia va ajunge la 50%.

Nu mai tarziu de anul trecut, placa Guvernului Boc era 20% absorbtie, asta insemnand 6 miliarde de euro. Tintele au fost preluate la stafeta de MRU si continuate prin ministrul Orban, in primul Guvern Ponta, iar rezultatele au fost: blocarea Programelor Operationale, suspiciuni/certitudini de fraudare, asumarea unei corectii de 25%.

Chiar nu se trezeste nimeni! Pana unde merge politicianismul, unde incepe iresponsabilitatea si incompetenta si unde se termina bunul simt?

Daca domnul Teodorovici se deroba de sarcinile politice, acestea insele facand rau mecanismului de absorbtie, ar fi pus pe masa un pachet de masuri care sa aduca o transformare endogena la nivelul utilizarii banilor comunitari.

A arunca pe piata o halucinanta rata de absorbtie de 50% este ca si cum ai incerca sa iesi din bezna prin a alerga dupa o luminita care se apropie cu viteza.

Acum, nu ca ne-ar pasa prea mult de autoflagelarea noilor guvernanti, dar aceste vorbe goale, transformate in politica de stat, se repercuteaza asupra neacoperirii nevoilor economice si sociale ale romanilor.

In domeniul gestionarii fondurilor europene, mutarea centrului de putere de la o institutie, recte un minister, la alta, recte alt minister, e o joaca de-a alba-neagra cu final asteptat: ESEC - Eroare Sistemica de Eficientizare a Coordonarii.

Domnule Teodorovici, pentru a rupe sistemul incapabil si depasit, in loc sa folositi parghii administrative, mai bine apelati la instrumente de management performant:

- flexibilizarea procesului de evaluare prin diminuarea sarcinii din zona administrativa si mutarea in zona aplicantilor;

- standardizarea procesului de evaluare si transpunerea in format electronic;

- folosirea managementului cunoasterii pentru eficientizarea circuitului informational in cadrul autoritatilor;

- instaurarea obligativitatii e-procurement la toate nivelurile;

- conlucrarea institutiilor implicate in sistem cloud-computing si multe altele (pentru o lista completa, nu ezitati sa va manifestati interesul).

Mai mult, supralicitind demagogic tinta de 50% prin aducerea de experti straini, nu faceti decat un exercitiu de imagine, dar trageti si cartea ascunderii capului in nisip la momentul bilantului, aruncind vina pe... Bruxelles, dupa modelul instaurat in ultima vreme.

Imi permit, cu modestie, ca din pozitia de cercetator la Bruxelles tocmai in problematica absorbtiei si de cea de expert cu o vechime de 10 ani in acelasi domeniu, la nivelul administratiei din Romania, deci cunoscand ambele tabere, sa va atrag atentia ca la nivelul Comisiei Europene sunt o multime de lucruri de nuantat, dar asta nu inseamna ca in tara trebuie sa mergem pe principiul conform caruia, daca avem note proaste la scoala, sa certam profesorul, inainte de a face eforturi minime sa invatam lectia pe care o avem si sa ne facem temele.

Cu alte cuvinte, haideti sa fim profesionisti, sa lasam politica la o parte, macar in zona mecanismului de absorbtie, sa renuntam la episoadele compulsiv-demagogice si sa dam romanilor ceea ce merita: bani europeni pentru o viata mai buna!

Citeste si:
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi seară, 30 noiembrie, că nu a făcut nicio solicitare din partea primarului general Nicușor Dan privind subvenţia la gigacalorie....
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...