Metamorfoza accesarii fondurilor europene 2007-2013

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 22:38
2406 citiri
Metamorfoza accesarii fondurilor europene 2007-2013

Extaz - grandomanie - inconstienta - mistocareala; urmeaza... agonia

In perioada de inceput, 2007 - 2008, cand la noi inca se mai faceau acreditarile Programelor Operationale, a fost doar extazul ca avem o multime de bani si urmeaza sa ne infruptam din ei pentru autostrazi, companii moderne, cursuri de calificare si multe altele. Era euforia guvernului Tariceanu pentru ce urma sa vina, dar din pacate nu a mai venit.

In schimb, a venit perioada 2009-2010, cand, odata cu prima guvernare Boc, haosul din sistem era bine mascat de grandomania "patriarhilor" de la autoritatile de management - Friptu, Iova, Melita si compania - care detineau adevarul absolut, iar toata lumea trebuia sa se conformeze unui hatis de reguli care a dus la sufocarea beneficiarilor.

A urmat cea de-a doua guvernare Boc, efemera guvernare MRU si primul guvern Ponta, iar in intervalul 2011 - 2012, a inceput jocul halucinant al unor tinte umflate politic, prioritati anulate de rezultate si o rupere inconstienta a performantei de nevoi.

Acum, in 2013, am ajuns intr-o perioada de mistocareala a gestionarii fondurilor europene, cand zambetele ministrului Eugen Teodorovici nu tin loc de procente absorbite, iar asigurarile acestuia ca situatia se va schimba, motivind tantos doar ca asa simte domnia sa, prevestesc mai degraba esecul.

Va urma un final en fanfare, cand cei de la Comisia Europeana vor taxa dur euforia amestecata cu nepricepere a autoritatilor romane, politicianismul combinat cu inconstienta al reprezentantilor statului si ineficienta acoperita de birocratie a unui mecanism de absorbtie depasit.

Dintre cei care s-au perindat pe la carma sistemului de gestionare a banilor europeni, nimeni nu a platit efectiv nici extazul, nici grandomania, ca sa nu mai vorbim de inconstienta si mistocareala.

In schimb, poporul roman sigur va deconta agonia, iar cinismul autoritatilor va merge pana acolo unde, situatia generata de sumele dezangajate nu va fi catalogata ca esec, dimpotriva, va fi un succes pentru ca raportarea absorbtiei se va face la o suma ramasa, mult diminuata si implicit rata statistica de absorbtie va fi mult mai mare.

Realitatea ne arata ca am ramas si fara drumuri, industria e la fier vechi, iar calificarile sunt doar pe hartie. Responsabilii pentru aceasta situatie refuza sa priveasca lucrurile asa cum sunt si incearca sa ne vanda o realitate virtuala, total decuplata de la necesitatile oamenilor si folosita pentru a rastalmaci jocul trivial al cifrelor.

Absorbtia fondurilor europene in Romania e o problema legata de sistem si oameni, atat din punct de vedere profesional, al celor implicati in mecanismul de gestionare a fondurilor, dar si din perspectiva sociala, a celor care au nevoie de rezultatele accesarii fondurilor si raman doar cu dezamagirea unor oportunitati nevalorificate.

A schimba doar numele ministerelor sau numarul institutiilor implicate, nemaivobind de numirea pe criterii politice a responsabililor, constituie doar praf in ochi, iar cei aproape 7 ani scursi arata cu prisosinta acest lucru.

A sosit momentul dinaintea agoniei, in care daca chiar se doreste performanta, trebuie sa se atinga problemele de fond: un sistem de aplicare simplificat si rational informatizat, o evaluare mult mai transparenta si cu o sarcina mult mai mica in zona autoritatilor, o segmentare mai exacta a beneficiarilor pe scheme de finantare, formarea retelelor colaborative intre autoritati, consultanti si beneficiari.

Pentru a evita colapsul este nevoie sa se iasa din zona diletantismului si sa abordam problema profesionist.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#fonduri europene Romania, #absorbtie fonduri europene, #management fonduri europene , #fonduri europene