IPP si Ministerul Fondurilor Europene, contre pe banii de la UE

Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 18:42
3332 citiri
IPP si Ministerul Fondurilor Europene, contre pe banii de la UE

Institutul de Politici Publice (IPP) cere Guvernului revizuirea programelor operationale in concordanta cu cerintelor Comisiei Europene, pentru a nu rata un an de finantare din fondurile europene 2014 - 2020, in timp ce Ministerul Fondurilor Europene respinge existenta oricarui risc in acest sens.

"IPP cere Guvernului si partidelor de la guvernare sa treaca de socul pierderii alegerilor prezidentiale de catre candidatul pe care l-au sustinut si sa-si indrepte toata atentia spre imbunatatirea si finalizarea celor 8 programe operationale care vor aduce in Romania 30,7 miliarde de euro, reprezentand fondurile europene structurale si de investitii aferente exercitiului financiar 2014 - 2020.

Cerem tuturor partidelor sa se implice pe finalul acestui an intr-un efort national de a finaliza programele operationale (PO), pentru ca Romania sa beneficieze de fondurile europene 2014 -2020 cat mai curand. Toate elementele obiective, inclusiv multitudinea de observatii din partea Comisiei pe versiunile PO prezentate de Romania indica riscul ratarii, in curand, a unui intreg an la finantare pentru Romania", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, IPP transmite ca este datoria Ministerului Fondurilor Europene sa informeze societatea romaneasca despre stadiul negocierilor cu reprezentantii Comisiei Europene, despre care sustine ca este "in continuare nemultumita de continutul programelor operationale transmise de Romania in vara acestui an".

Totodata, IPP atentia asupra riscului ca programele operationale "sa nu fie nici de departe pregatite pentru adoptare, asa cum declara recent ministrul Eugen Teodorovici".

Astfel, principalele nemultumiri ale Comisiei Europene sunt considerate "abordarea inca incompleta, din partea Guvernului roman, a nevoilor grupurilor vulnerabile", precum si "avansarea unor concepte/scheme de finantare, fara sa fie capabil sa explice in concret cum anume va functiona acest mecanism de finantare in conditiile unei capacitati reduse la nivel local de a adresa problemele comunitatilor vulnerabile".

Nu in ultimul rand, IPP a cerut Guvernului sa urgenteze adoptarea bugetului Romaniei, din care sa rezultate sumele prevazute pentru proiectele cu finantare din fondurile europene 2014 - 2020.

Reactia Ministerului Fondurilor Europene

In replica, Ministerul Fondurilor Europene a transmis, intr-un comunicat remis Ziare,com, respinge integral afirmatiile legate de existenta oricarui risc de intarziere de atragere a fondurilor alocate pentru perioada 2014 - 2020, precum si a existentei unui risc de neadoptare a programelor operationale de catre Comisia Europeana.

"IPP continua seria de dezinformari si manipulari pe tema atragerii fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada de programare 2014 - 2020", noteaza MFE.

"In prezent, din cele aproximativ 370 de programe operationale prin care cele 28 de state membre UE vor atrage fondurile UE alocate pentru perioada de programare 2014 - 2020, Comisia a aprobat doar 34 de programe operationale. Daca IPP ar dori sa informeze corect publicul ar trebui sa prezinte stadiul negocierilor pentru obtinerea aprobarii programelor operationale la nivelul tuturor statelor membre", mai transmite ministerul.

F.N.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#IPP fonduri europene, #IPP riscuri absorbtie fonduri, #absorbtie fonduri europene , #fonduri europene