Oamenii de afaceri: Birocratia incurca tot, chiar si fondurile europene

Luni, 23 August 2010, ora 22:30
1827 citiri
Oamenii de afaceri: Birocratia incurca tot, chiar si fondurile europene

Companiile autohtone se feresc sa apeleze la fonduri europene, deoarece birocratia face ca implementarea proiectelor si deblocarea banilor sa dureze nepermis de mult, intr-o piata afalata in continua schimbare, influentata si de incoerenta deciziilor politice.

Unele companii romanesti au incercat sa deruleze si proiecte cu bani europeni, insa acum sunt nevoite sa traiasca in nesiguranta, informeaza Mediafax, citand discutiile avute de sefii grupurilor Ana Holding, CrisTim, Mobexpert si Ecopack, prezenti la intalnirea ZF Expert.

Vladimir Cohn, seful producatorului de ambalaje Ecopack Ghimbav, a demarat deja doua proiecte, iar acum a ajuns in etapa alegerii evaluatorilor.

"Nu stim cand se va termina acest proces, cand vom accesa fondurile si daca la momentul accesarii fondurilor ofertele care stau la baza acestora vor mai fi valabile", a marturisit Cohn.

La randul sau, Dan Sucu, patronul Mobexpert, sustine ca "birocratia nu iti permite sa ai niste termene foarte clare cand iti vei face afacerea".

Radu Timis, proprietarul producatorului de mezeluri CrisTim, spune ca desi a implementat cateava proiecte Sapard, de-a lungul timpului, acum prefera sa lucreze numai cu bancile si sa plateasca dobanzi, decat sa se mai lupte cu birocratia, riscand ca in orice moment cineva sa spuna ca proiectul nu e eligibil si sa ceara banii inapoi.

"Mesajul Guvernului de zi cu zi este foarte important", spune Timis, marturisind ca a oprit toate investitiile cand a auzit despre majorarea TVA.

"Nu aveam siguranta ca peste sase luni sau un an va mai exista compania. Am fost loviti psihologic", explica patronul CrisTim.

Unul din cei care par sa se descurce totusi prin jungla birocratica este George Copos, paronul Ana Holding, care sustine ca firmele sale au doua proiecte cofinantate din bani europeni, in valoare de 5 milioane de euro.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#companii romanesti fonduri europene, #proiecte finantare europena, #sucu mobexpert, #timis cristim , #fonduri europene