OLAF dezvaluie musamalizari in fraudarea fondurilor europene din Bulgaria

Miercuri, 16 Iulie 2008, ora 15:37
1351 citiri
OLAF dezvaluie musamalizari in fraudarea fondurilor europene din Bulgaria

Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF ) a descoperit ca Bulgaria a comis abuzuri cu fonduri SAPARD in valoare de 32 de milioane de euro si a protejat politic persoanele implicate in aceste fraude.

Directorul OLAF Franz-Hermann Bruner (foto) a trimis o scrisoare si un "raport devastator" vicepremierului bulgar Meglena Plugcieva cu doua saptamani in urma, informeaza Novinite.

Constatand gravitatea faptelor, Plugcieva a prezentat marti aceste documente Consiliului Suprem Judiciar.

In raport, OLAF sublineaza ca anumite persoane implicate in fraudarea fondurilor SAPARD, asa-numitul grup "Nikolov-Stoikov" a fost protejat de anumite institutii politice si/sau de anumiti oficiali.

"OLAF considera ca exista forte influente in guvernul bulgar si/sau in serviciile de stat care nu au nici un interes in a pedepsi vreo persoana din grupul Nikolov-Stoikov", se arata in scrisoarea semnata de Bruner.

Grupul vizat este format din oamenii de afaceri Mario Nikolov si Ljudmil Stoikov, ambii arestati cu un an si jumatate in urma dupa ce OLAF a alertat autoritatile bulgare ca acestia fraudasera fonduri SAPARD in valoare de 7,5 milioane de euro.

Nikolov si Stoikov, precum si alti patru complici ai lor au fost eliberati la scurt timp. Ancheta este inca in curs, dar nimeni nu a fost trimis in judecata.

Potrivit OLAF, grupul Nikolov-Stoikov este o "retea criminala de firme, care include peste 50 de firme bulgare, europene si offshore", fiind deosebit de "flexibil" si implicat intr-o serie de activitati ilegale.

"Aceasta retea este gestionata si finantata de Nikolov si Stoikov, despre care se spune ca au legaturi stranse cu guvernul bulgar actual. Despre unul dintre ei se spune ca a finantat campania electorala a presedintelui actual si ca este partener de afaceri cu un fost ministru adjunct pentru afaceri externe, care a incercat sa influenteze o ancheta ce il viza", se arata in raportul OLAF.

OLAF mentioneaza ca intr-unul din proiectele SAPARD, grupul Nikolov-Stoikov vindea catre complicii sai din fosta Germanie de Est echipamente de procesare a carnii alterate.

Dupa aceea, echipamentele se intorceau in Bulgaria si erau "vandute" ca noi altor cinci firme apropiate lui Nikolov si Stoikov, care depuneau proiecte pentru finantari SAPARD, prezentand echipamentele la preturi mult mai mari decat valorau de fapt. Proiectul a valorat 6 milioane de euro.

Procuratura bulgara a informat ca beneficiarii altor cinci proiecte SAPARD in valoare de 1,8 milioane de euro au prezentat informatii false si ar putea fi in legatura cu grupul Nikolov-Stoikov.

OLAF are informatii si in legatura cu alte 17 proiecte SAPARD aprobate, ce valoreaza 18 milioane de euro, bani care au fost inghetati pana la finalizarea investigatiei.

Raportul OLAF se bazeaza pe inspectii ce au avut loc intre 9 si 20 iunie 2008 si recomanda Bulgariei sa analizeze toate proiectele SAPARD si sa investigheze toate infractiunile.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Bulgaria, #raport, #OLAF, #abuza, #fonduri, #SAPARD, #protectie, #politica, #persoane , #fonduri europene