Opinie politica: Absorbtia fondurilor europene trebuie sa devina o prioritate pentru primari

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 11:48
6567 citiri
Opinie politica: Absorbtia fondurilor europene trebuie sa devina o prioritate pentru primari

Romania inca se afla la o rata de absorbtie de aproximativ 70% din valoarea totala a fondurilor europene disponibile.

Procedura greoaie sau birocratia in exces, teama si reticienta sunt cativa dintre factorii care impiedica procesul de accelerare a absorbtiei si, implicit, de stagnare a dezvoltarii Romaniei cu ajutorul fondurilor pe care Uniunea Europeana ni le pune la dispozitie.

Astfel, observam cum, chiar si dupa aproape 10 ani de la aderare, din varii motive, inca mai exista temeri.

Daca mediul privat a inteles ca fondurile europene reprezinta o importanta componenta a dezvoltarii afacerii la un nivel superior, inca mai avem hibe in sistemul public.

Sunt primarii care nici nu iau in calcul varianta fondurilor europene, continuand sa astepte repartitiile Guvernului. Intr-adevar, nu este deloc usor sa duci la bun sfarsit un proiect, sa te incadrezi in parametrii si itemii asumati, sa fii cu "ochii-n patru" - cum s-ar zice, pe intreg procesul de implementare si monitorizare.

Spre surprinderea mea, exista comunitati locale in care primarii refuza categoric varianta fondurilor europene. Fara a avea justificari pertinente, in afara "lipsei fondurilor", cu toate ca nevoile sunt mari, multi pun neputinta de a accesa aceste programe pe seama lipsei personalului de specialitate.

In mediul rural, in primariile in care angajatii inca mai au probleme cu deschiderea unui mail, astfel de ganduri deloc utile pentru localnici ma revolta. Principala preocupare a oricarui ales trebuie sa aiba in vedere modul prin care localnicii pe care ii reprezinta trebuie sa prospere, sa o duca mai bine.

Sa stai cu mana intinsa la Guvern in conditiile in care nu iei in calcul varianta fondurilor europene inseamna ca esti un om lipsit de viziune.

Am tot urmarit diverse reportaje media prin care ni se prezentau rezultatele de exceptie ale unor primari. Tot respectul pentru aceia care au inteles ca e de datoria lor sa caute solutii, indeosebi in situatiile in care aveau alta culoare politica decat Executivul.

Prin accesarea fondurilor europene avem sansa de a recupera decalajul economic si de dezvoltare creat si incurajat ani la rand prin directionarea preferentiala a fondurilor nationale catre primariile colegilor de partid.

Este principalul aspect pe care pimarii trebuie sa il inteleaga! Economia romaneasca, mai fragila ca oricand, nu poate sustine planul de investitii ale tuturor admnistratiilor locale. Primarii trebuie sa fie constienti de acest fapt si sa actioneze in consecinta. Nu trebuie sa refuzam fondurile europene, ci trebuie sa fim eficienti.

Imprumuturile externe nu reprezinta o solutie, intrucat o indatorare excesiva a cetatenilor inseamna sa persistam in saracie. Cereti sfatul primarilor care au dus la bun sfarsit astfel de proiecte. Cereti ajutorul firmelor de consultanta daca nu aveti personal calificat pe proiecte europene.

Adresati-va institutiilor pentru a fi informati si indrumati, caci, in anul 2016, acolo unde nu s-au accesat fonduri europene deloc pana in pezent, tind sa cred ca e vorba de neglijenta si rea-vointa.

Costel Alexe este deputat PNL si co-presedinte TNL

Citeste si:
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Guvernul n-a mai așteptat decizia CCR cu privire la două proiecte de lege privind măriri salariale pentru anumite categorii de bugetari și pregătește o Ordonanță de urgență (OUG) în...
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...