Ziare.com

Pentru ce votam la 26 mai (IV)? Pentru 50 de miliarde de euro si pentru egalarea nivelului Ungariei

de Petrisor Peiu, analist
Duminica, 19 Mai 2019, ora 11:05

   

Pentru ce votam la 26 mai (IV)? Pentru 50 de miliarde de euro si pentru egalarea nivelului Ungariei
Petrisor Peiu
Europenii merg la vot pe 23-26 mai 2019 avand pe masa o miza de 1.135 miliarde de euro, bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. Aceasta suma este identica cu cea din perioada 2014-2020 (1.134 miliarde de euro) in termeni nominali, dar, in termeni reali, din cauza inflatiei din aceasta perioada, Uniunea va avea, de fapt, un buget mai mic cu 10-15%, adica un buget micsorat cu ponderea contributiei britanice la vistieria Bruxelles-ului. Ei bine, pe acest buget mai mic se bat mai multe regiuni definite drept "cel mai putin dezvoltate - Less developed regions, LDR" decat in precedentul buget.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com


Sursa (si pentru materialele urmatoare): Reforming the MFF and Cohesion Policy 2021-27: pragmatic drift or paradigmatic shift?, John Bachtler, Carlos Mendez si Fiona Wishlade, University of Strathclyde Publishing, 2019


Socul major va fi acela ca apar regiuni LDR noi in Grecia, Spania, Italia si Portugalia si se diminueaza (inclusiv in cazul Romaniei) populatia din regiunile cele mai sarace din Europa Centrala si de Est. Adica fondurile de coeziune, dupa ce ca vor fi mai putine, vor trebui sa hraneasca in plus si o parte dintre italieni, spanioli, greci si portughezi.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In plus, tarile mari, care conduc Uniunea, au impus o varianta de lucru a bugetului care sa reduca major ponderea fondurilor de coeziune (destinate infrastructurii si reducerii decalajelor dintre regiunile sarace si cele bogate) si a subventiilor pentru agricultura si sa creasca, la fel de puternic, ponderea altor fonduri: pentru migratie, pentru aparare, pentru asistenta externa, pentru inovatie si cercetare/dezvoltare.Numai fondurile de coeziune vor scadea de la 374 miliarde de euro, in perioada 2014-2020, la 331 miliarde de euro, pentru perioada 2021-2027. Adica o scadere de 13% a fondurilor destinate infrastructurii si dezvoltarii!

Dar hai sa vedem exact ceea ce a propus actuala Comisie Europeana, condusa de Jean-Claude Juncker, pentru urmatorul buget de coeziune:Bruxelles-ul propune, asadar, urmatoarea alocare a fondurilor destinate dezvoltarii- preturi din 2018:

  • 27 miliarde de euro pentru Romania, adica 1.384 euro/locuitor;
  • 64 miliarde de euro pentru Polonia, adica 1.675 euro/locuitor;
  • 18 miliarde de euro pentru Ungaria, adica 1.831 euro/locuitor;
  • 17,8 miliarde de euro pentru Cehia, adica 1.686 euro/locuitor;
  • 20 miliarde de euro pentru Grecia, adica 1.857 euro/locuitor;
  • 21 de miliarde de euro pentru Portugalia, adica 2.036 euro/locuitor;
  • 11,8 miliarde de euro pentru Slovacia, adica 2.173 euro/locuitor.


Asa cum se vede, Romania are cea mai mica alocare de fonduri de coeziune dintre toate statele enumerate mai sus, desi toate acestea au un nivel al indicatorului PIB/locuitor mult mai mare decat al nostru! Oare ce sens o avea cuvantul "coeziune" in limba birocratilor bruxellezi? Poate au vrut sa aplice ce-au inteles ei din Pilda talantilor: "Caci tot celui ce are i se va da si-i va prisosi, iar de la cel ce n-are si ce are i se va lua (Evanghelia dupa Matei, 25,29) "...

La aceste fonduri de coeziune se adauga cele pentru agricultura, compuse din doua categorii: cele destinate subventiilor directe si cele destinate "dezvoltarii rurale", propuse a se imparti astfel:


Si fondurile destinate "dezvoltarii rurale":

Practic, la cele 27 de miliarde de euro pentru coeziune, romanii ar urma sa mai adune inca putin peste 20 de miliarde de euro (13,5 miliarde pentru subventii directe si 6,75 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala) . Adica un total de 47 miliarde de euro.


Dar si ungurii si polonezii si cehii si bulgarii si slovacii isi pastreaza nivelul subventiilor primite, iar francezii, spaniolii si germanii pierd cate putin (cam 5%) din acestea. Cat priveste fondurile pentru dezvoltare rurala, toate statele vor pierde cate 15,3% din actualele alocatii.

Ei, si-acum ma intreb si eu ca alegatorul: oare cum sa reducem noi decalajele fata de Polonia, Cehia, Ungaria sau chiar fata de Portugalia si Grecia, daca primim mai putini bani decat ceilalti pentru dezvoltare, pentru infrastructura? Pai cum putem face noi autostrazi si cai ferate, macar ca la unguri sau ca la polonezi, daca primim mult mai putini bani? Oare cei care au proiectat aceste alocari ce fel de matematica foloseau? Sau ce fel de economie? Bine ca ne-am umplut de fonduri pentru agricultura si dezvoltare rurala sa producem materie prima pentru fabricile unguresti si poloneze si sa crestem deficitul comertului cu produse alimentare!

Poate va intrebati cum am ajuns in aceasta situatie? Ei bine, in anul 2013, cand s-a negociat bugetul UE pentru perioada 2014-2020, Romania avea guvernul cu cea mai larga majoritate parlamentara din Europa (USL castigase alegerile cu 70% din mandate), premier era guralivul si mandrul Victor Ponta, ministru de Finante era Daniel Chitoiu, creierul de azi al ALDE, Orlando Teodorovici era ministrul Fondurilor europene si candidatul la Nobel Varujan Vosganian era ministrul Economiei, marele patriot de azi Liviu Dragnea era chiar ministrul Dezvoltarii, Romania avea cel mai experimentat sef de stat din UE (Traian Basescu era in al 9-lea an de mandat), comisar european era nimeni altul decat Dacian Julien Ciolos, francofonul reformator al agriculturii europene.

Armate de intelectuali demni si curajosi zburau cu elicopterul la Neptun sa-l daruiasca cu stiinta lor de carte pe protectorul Elenei Udrea si alte batalioane de intelectuali progresisti clujeni strajuiau jiltul premierului.

Ei bine, ce-a obtinut Romania, cu toata aceasta elita politica geniala? Hai sa facem haz de necaz (https://cohesiondata.ec.europa.eu/countries/RO): romanii s-au ales cu 30,8 miliarde de euro (fonduri in afara celor pentru subventii agricole, inca vreo 12 miliarde euro) pentru perioada 2014-2020, adica 1.548 euro/locuitor; in vremea asta, ungurii iliberalului Viktor Orban au primit 25 miliarde de euro, adica 2.532 euro/locuitor, Donald Tusk le-a adus polonezilor 86 miliarde de euro, adica 2.262 euro/locuitor, euroscepticul si rusofilul Milos Zeman le-a adus cehilor 24 miliarde de euro, adica 2.270 Euro/locuitor si nu mai continui cu alte exemple, ca voi enerva inutil cititorul.

Pentru a intelege dimensiunea exacta a catastrofalei abordari a politicienilor nostri a fondurilor europene, trebuie spus clar: Europa considera ca astazi a trecut vremea marilor proiecte de infrastructura si a agriculturii subventionate fara masura si a venit timpul pentru cheltuirea banilor cu apararea granitelor, cu sprijinirea revolutiei tehnologice, cu stipendierea vecinilor pentru a nu ne inunda cu imigranti etc. Cu alte cuvinte: cine avea nevoie de autostrazi trebuia sa si le faca la timpul potrivit, noi trecem acum la infrastructura digitala si la inovatie tehnologica! Si uite astfel am mai pierdut un bun prilej sa construim autostrazile de care vorbim atat.

E drept ca si Europa e condusa de catre niste geniali absoluti: in plina competitie cu America, in care Trump a facut un pact cu democratii pentru un plan gigantic de 2.000 miliarde USD, de reconstructie a infrastructurii si cu China, care se afla in plina expansiune a noului drum al matasii, o infrastructura gigantica in valoare de 5.000 miliarde USD, duetul cel duios Merkel-Macron ne propune un liliputan fond de coeziune de 331 miliarde de euro pentru 7 ani. Curat viziune si perspectiva globala, coane Emmanuele si coana Angeliko! se lingusesc pe langa ei Ghita Pristanda-i contemporani, care ne mai vor si votul pentru isprava asta.

Daca este sa fim optimisti, putem sa privim lucrurile si astfel: Romania este singura tara estica care nu va trimite la Strasbourg deputati din clasa "euroscepticilor", "suveranistilor" sau "populistilor", Romania este aproape de sufletul lui Manferd Weber, viitorul conducator al Europei, care tocmai ce s-a certat cu galagiosul Viktor Orban. Mai mult, Bucurestiul a reusit sa nu supere Berlinul prea mult pe tema conductei Nord Stream si a renuntat si la mutarea ambasadei la Ierusalim. Poate viitorii europarlamentari, tinerele sperante Traian Basescu, Rovana Plumb si Vasile Blaga se vor umple de entuziasm pentru tara care i-a imbogotit si, intr-una din pauzele de la shopping, vor gasi puterea sa se uite in ochii lui Weber si sa-i aminteasca cat de putin a primit Romania fata de cat ar fi trebuit. Poate asa se va face dreptate si vom castiga cele 5-6 miliarde de euro care ni s-ar fi cuvenit in plus, daca am fi fost condusi acum sase ani de niste oameni de stat, nu de catre niste sicofanti. Hai sa nu mai visam, o sa creada cititorul ca fumez ceva prea "tare".

Nu pot sa nu amintesc aici si penibila naivitate a celor care cred cu adevarat ca marea explicatie pentru decalajul intre Romania si vecini este coruptia, care numai la noi exista. O, Sancta simplicitas!, imi vine sa strig precum Jan Hus pe rug: articolul "Nemtii" sunt de vina, semnat de catre Andrei Cornea in revista 22, pacatuind printr-o citire plina de superficialitate si rea-credinta a articolelor mele, crede ca a gasit vinovatul (pe mine, evident!) pentru prezenta mica la vot sau chiar pentru voturile catre PSD.

Vreascul aruncat pe rugul pe care ma arde "babuta" Andrei Cornea este observatia ca eu as prefera sa insir grafice si tabele greu de inteles, eludand astfel coruptia noastra neaosa, cauza tuturor relelor. Ce ne facem, insa, ca, bunaoara, in orice statistica europeana, vom gasi faptul ca indicatorul PIB/locuitor (metodologie PPS) este mai mare pentru Bucuresti decat pentru Berlin! Sa insemne oare ca berlinezii sunt mai corupti decat bucurestenii? Ba chiar Bucurestiul sta mai bine decat jumatate din landurile Germaniei. Doar nu credem ca e coruptia explicatia acestei diferente? Cat priveste rata de absorbtie a fondurilor europene, ea este mai mica in Romania decat in Ungaria (unde a ajuns la contractarea a 107% din fonduri!!!), dar, totusi, acolo, aceasta absorbtie minune l-a facut pe vecinul din copilarie al lui Viktor Orban cel mai bogat ungur in doar 3 ani.

Si, desi sunt de acord cu Cornea ca Liviu Dragnea este mai "putin" intelectual si mai antipatic decat Emil Boc, asta nu inseamna ca Boc nu a condus Guvernul care a construit terenuri de sport in panta si parcuri la tara de peste 1 miliard de euro si care a platit despagubiri tot de ordinul miliardelor camarilei Elenei Udrea (va mai aduceti aminte, sper, de Stelu, Diacomatu etc.) Sper sa nu uitam vreodata nici de Crinuta Dumitrean si alte nume sonore din echipa clujeanului Boc!

Pragmatic vorbind, oricum ar fi ratele de absorbtie, ele nu schimba defel alocarea inegala a fondurilor structurale, care sunt cu peste 70% mai mari pentru 1 slovac decat pentru un roman, cu 60% mai mari pentru un ungur decat pentru un roman si cu 40% mai mari pentru un polonez decat pentru un roman. Si pentru toate acestea nu putem defel sa dam vina pe nemti, austrieci sau olandezi. Nu, singurii vinovati sunt conducatorii nostri, care nu si-au propus nimic niciodata pentru tara, cu atat mai mult pe durata negocierilor bugetului UE. Singurii vinovati sunt purtatorii de pantofi de mii de euro, care nu se duc la Strasbourg sau Bruxelles decat sa-si faca selfie cu nemtii, francezii si olandezii, pe care-i injura apoi in fata electoratului, printre laude despre ispravile lor trecute si viitoare.

Concluzia: alegerile din 26 mai 2019 sunt, in primul rand, pentru a imparti foarte multi bani intre 27 de guri flamande. Traind in bula noastra mioritica, nu am inteles inca faptul ca Uniunea Europeana a devenit un adevarat "bellum omnium contra omnes", mai multi deveniti saraci peste noapte dorind sa imparta mai putini bani. Continuand sa ne comportam provincial, sfasiindu-ne pentru teme care nu au deloc anvergura in Europa, riscam sa pierdem, a cata oara? trenul dezvoltarii.

Vrem sa ajungem din urma Ungaria? Ne despart cateva procente, ei sunt la 68% din media europeana, noi la 63%; pentru a-i putea ajunge avem nevoie sa crestem cu 0,5 puncte mai mult decat ei in fiecare din cei 7 ani din perioada 2021-2027. Si pentru asta avem nevoie sa beneficiem de un nivel egal de fonduri europene de coeziune. Le vom avea daca va avea cine sa ne aduca 5-6 miliarde euro in plus si acelea puse acolo unde trebuie: la Fondul de Coeziune, pentru infrastructura mare. Nu e un obiectiv prea frumos acela de a egala Ungaria pana in 2027? De ce nu am crede in aceasta tinta?

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15832 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Teoretic votam pentru Europa, practic votam pentru europenizare si

civilizare, pentru desprinderea de traditie, stimate autor.
Ar fi al doilea vot sincer impotriva consensului national politic in care tara pierde constant pentru ca politicienii nostri nu se pot desprinde de trecutul glorios al boierilor, vatafilor, stapanilor; primul a fost in Duminica Orbului, o imensa cacialma jucata chiar orbeste, dar sa speram ca a fost si a trecut.
Ne prezentati cifre, tabele si tendinte europene dezavantajoase pentru RO, dar cel mai mult conteaza cultura romaneasca efervescenta doar in apropierea banilor pentru dezvoltare, nu mai comentez a cui dezvoltare pentru ca toata lumea stie dar nimeni nu mai vorbeste. Cel putin pana acum, d-le Petrisor Peiu.
Avem sansa uriasa de a reusi unirea tuturor romanilor cinstiti in cuget, simtiri si actiune: votul hotarat impotriva politicii de descurcareala damboviteana promovata de fostii comunisti si acceptata de mai toti politicienii ajunsi in fata la butoane, pentru ca asta ne era cultura, viziunea despre tara si atitudinea indiferenta fata de celalti, respectiv cine nu se descurca, nu conteaza.
Imi pare rau ca nu sesizati corect impactul coruptiei asupra vietii sociale si a politicii rezultante, minimalizand efectele ascunse ale acesteia: coruptia exista peste tot, dar ca la noi.. haideti sa recunoastem, in ceasul al 12-lea, ca diferentele dintre noi si unguri, sau polonezi, nu sunt doar de finantare, ci de mentalitate, cultura, viziune.
Unde-s multi, puterea creste iar dujmanul(hotul) nu mai infloreste, spunea candva o alta batrana straina de vocea "babutei" A Cornea, amintita voit ironic; dealtfel chiar ieri in mijlocul manifestarii "Magna cum fraude" am inceput sa intelegem cum se distruge o tara fara interventii armate: e suficient sa taca toti intelectualii sau sa faca ce fac cei de la si de pe langa butoane. Simplu si concis, votam in primul rand pentru noi, pentru europenizare si civilizatie. Atat.

 

Ar trebui pe fbk sa se permita mai mult link-uri

Se vorbeste prea mult fără documentare serioasă. Votăm fără a cunoaste mecanismele UE si cat de important e să nu trimitem iar ageamii ca europarlamentari din RO.

 

Fonduri europene...

Explicatia faptului ca noi aven fonduri mai reduse decit celelalte tari comparabile este simpla: nu le meritam. Daca ni se dau, se fura mai mult ca la ceilalti, adica intra mai mult in buzunarele securisto-sereistilor, de care ceilalti au reusit, cum-necum, sa scape. Oricum, noi nu putem sa asimilam si aceste fonduri reduse care ni s-u pus la dispozitie, asa ca ce rost ar avea sa fie blocate niste sume si mai mari de bani europeni, daca nu sintem in stare de ei?

 

pare ca

mai degraba intra in buzunarele emanatilor pesederasti sau struto-camila uselist-turiceana
mergeti la vot si vor veni in investitii serioase

Este adevarat, spre deosebire de Polonia, Ungaria, Cehia

Slovacia, Tarile Baltice, etc, Romania nu reuseste sa absoarba fondurile alocate (coruptia si organizarea administrativa /centralizata la Bucuresti se numara printre principalele cauze). In Plonia de exemplu fondurile UE sunt alocate pe regiuni (finantarea si plata proiectelor nu necesita "apropbarea" puterii din Parlament sau a mai stiu eu care ministru).
In ceea ce priveste diferenta ponderii fondurilor UE per capita mai exista si alte explicatii! La negocierea bugetului se ia in considerare si venitul /salariul mediu- in Polonia, Cehia, etc, costurile cu salariile si materiale sunt mai mari, asadar 1 km de autostrada sau de cale feroviara este mai scump (teoretic vorbind, practic este tocmai invers, culmea ironiei;) De asemenea, quantumul participarii la bugetul UE joaca si el un rol. Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria de ex. au un PIB /capita mai mare. Romania la randul ei, are si ea un PIB/capita si o participare mai mare decat Bulgaria (astfel se explica si diferenta sumei alocate per capita intre Romania si Bulgaria). In concluzie, cei harnici, functionali si bine organizati absorb fondurile UE pana la ultimul cent, iar pe cealalta parte, capacitatea de absorbtie creste in paralel cu cresterea PIBului (si viceversa;).

"Guvernul Boc care a construit terenuri de sport in panta" - sigur

că și pe vremea lui Boc s-au făcut investiții absurde cu scopul de a oferi contracte grase clientelei, corupția era și atunci cat casa (Udrea&co.). Dar povestea cu "terenul in pantă" e fake. A avut două componente: 1.o poză cu un "teren de fotbal" din Ucraina (in realitate amenajat ca decor, am văzut și in alte părți), despre care s-a zis că ar fi din comuna Brusturi, Romania. Și 2.O investiție costisitoare din comuna Finiș, zonă de deal, care presupunea excavarea unui deal pentru construcția unui teren de fotbal - ocazie pentru ca media să susțină, fake, că acolo urma să se construiască "incă un" teren in pantă. Doar că nu era "incă unul" - deoarece primul nu exista - și nu ar fi fost in pantă!
http://tikitaka.ro/teren-de-fotbal-in-panta/

 

In 1995 am fost...

...intr-o mica tara din vestul Europei. Desigur ca erau mai avansati ca noi - trenuri moderne, calculatoare, semafoare automatizate, sosele bune, sisteme de incalzire etc. Problema este ca acel nivel noi nu il avem nici acum, peste 20 de ani mai tarziu! 63%? Hai sa fim seriosi! Ca de ras, rad ceilalti de noi.

 

Alooo...este f. bine sa votam ...si banii care vin in RO. sunt

buni tare...si o sa curga si o sa pice euroi...si va fi bun...Dar ne trebuie un guvern cinstit...Patriot...nu patrihotz...

 

Votarea din 26 mai

Votarea din 26 mai (atentie, votarea, ca alegerile le-au facut altii!) trebuie facuta pentru a face legitima trimiterea unor politruci in Parlamentul European.

 

După ce s-a străduit să pară un analist obiectiv dl. Petrișor Peiu,

fost membru al echipei guvernamentale condusă de Adrian Năstase, se dovedește a fi, pe măsură ce se apropie alegerile, un subtil propagandist al PSD. Pentru el vinovată de decalajul dintre Romania și vecinii săi este ... Uniunea Europeană, iar cei care vorbesc despre corupția existentă in Romania ar fi de o "penibilă naivitate".

 

si chiar a reusit in masura in care doar a documentat, la in-

terpretare a picat testul maturitatii la modul cel mai stralucit si traditional in acelasi timp, doar suntem romani si stim ca DECAT ASA merg treburile la noi!
Asta este cheia intelegerii fenomenului destructurarii RO ca natiune in fata provocarii mioritice de a fi deasupra cu orice pret si chiar fara discernamant, simplu. In fond viata e destul de scurta si insignifianta raportat la istorie, asa ca decat sa descifram adevarata provocare, mergem pe obisnuinta traditionala, punct.
Cine nu se descurca, nu conteaza, asta e RO democrata unde toti pot sa fure fara teama de lege, nu degeaba pleaca romanii obisnuiti peste granita, nu-i asa ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor