Peste un milion de tarani trag nadejde sa ia subventii de la UE

Luni, 18 Mai 2009, ora 18:02
2211 citiri
Peste un milion de tarani trag nadejde sa ia subventii de la UE

Aproape 1,1 milioane de fermieri au depus cereri pentru a primi subventii pentru culturile agricole din acest an.

Fondurile provin atat de la Uniunea Europeana, prin Fondul European de Garantare Agricola si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, cat si de la bugetul de stat.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a incheiat la finele saptamanii trecute prima parte a campaniei de depunere a cererilor de plata pentru schemele de sprijin pe suprafata.

Astfel au fost depuse circa 1,1 milioane cereri, pentru o suprafata de circa 9,3 milioane hectare, fiind inregistrata o crestere cu circa 36.000 de cereri si cu peste 560.000 hectare fata de perioada similara a anului trecut. Cele mai multe cereri au fost depuse in judetele Dolj, Suceava si Olt.

APIA a anuntat ca fermierii mai pot solicita in continuare sprijinul pe suprafata, dar pentru cererile depuse in perioada 16 mai - 9 iunie vor fi percepute penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

De asemenea, cererile care vor fi depuse dupa data de 9 iunie nu mai sunt admise la calculul platii pentru campania SAPS 2009.

Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata pot fi persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune.

Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata in cauza va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar si formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare.

In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#subventii UE tarani, #subventii culturi agricole, #campanie cereri APIA, #beneficiari sprjin suprafata , #fonduri europene