Platile pentru Programul Operational Sectorial Transporturi, deblocate

Luni, 24 Iunie 2013, ora 22:37
732 citiri
Platile pentru Programul Operational Sectorial Transporturi, deblocate

Comisia Europeana (CE) a deblocat, luni, platile pe Programul Operational Sectorial (POS) Transporturi, axele prioritare 1 si 2, care erau presuspendate din luna octombrie a anului trecut.

CE considera ca "conditiile pentru ridicarea procedurii de presuspendare pentru companiile de drumuri si cai ferate din prioritatile 1 si 2 sunt indeplinite si solicitarile de plati in legatura cu acestea pot fi din nou procesate", se precizeaza in notificarea serviciilor executivului comunitar catre autoritatile romane. Practic, incepand de luni, autoritatile romane pot trimite cereri de rambursare pentru toate axele prioritare ale POS Transport.

"Este o dovada a muncii depuse de autoritatile romane pentru a dezvolta capacitate administrativa si a ameliora managementul fondurilor structurale. Aceste investitii sunt esentiale pentru economia Romaniei si dezvoltarea ei.

Am vazut un progres real in ultimele luni. Acum trebuie sa vedem aceeasi hotarare in ceea ce priveste POS Crestea Competitivitatii Economice si in absorbtia de fonduri UE in perioada actuala de programare", a declarat pentru Agerpres Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn.

Ea a reamintit ca aceasta este o decizie tehnica, dupa ce comisarul Hahn a anuntat la 14 iunie, cu prilejul intrevederii cu premierul Victor Ponta de la Bucuresti, ca spera sa anunte foarte curand deblocarea platilor pe POS Transporturi.

"Am avut o foarte buna discutie cu acest prilej cu ministrii implicati despre importanta ameliorarii capacitatii administrative pentru buna cheltuire a fondurilor UE si a asigurarii faptului ca planificarea pentru urmatoarea perioada de programare este realizata cu concentrare si strategie, pentru ca fondurile sa fie directionate spre zonele unde pot fi utilizate cu cel mai mare folos pentru oamenii din Romania", a adaugat Shirin Wheeler.

Axele 1 si 2 din POS T au fost presuspendate in octombrie anul trecut de catre CE, in acelasi timp cu POS CCE in intregime si cinci axe din sase din Programul Operational Regional (POR) "ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control".

Intre timp, POR a fost deblocat aproape in totalitate, iar POS CCE se afla in continuare in presuspendare, premierul Victor Ponta numind recent acest program "repetent". Conform unor surse europene, CE ar urma sa faca in aceasta saptamana un anunt privind POS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#Programul Operational Sectorial Transporturi, #CE fonduri europene, #fonduri Programul Operational Transporturi , #fonduri europene