"Podul lui Dumnezeu" din judetul Mehedinti, reabilitat prin Regio

Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 08:00
6183 citiri
"Podul lui Dumnezeu" din judetul Mehedinti, reabilitat prin Regio

Peste 35 km din DJ 670, cel care traverseaza Podul natural de la Ponoarele (cunoscut ca Podul lui Dumnezeu) si care leaga orasul Baia de Arama de municipiul Drobeta-Turnu Severin, au fost reabilitati prin Regio. DJ 670 are o importanta strategica pentru judetul Mehedinti, deoarece asigura legatura cu drumul european E70, facilitand fluidizarea transportului de bunuri si persoane.

DJ 670 strabate un tinut incarcat de legende. Locuitorii spun ca Dumnezeu a construit podul de la Ponoarele pentru a-l ajuta pe sfantul Nicodim sa treaca peste Tismana, fiind alungat de oamenii din localitate, dupa ce a dorit sa construiasca o manastire, asa cum i se aratase in vis.

Sfantul a blestemat locul din care a fost izgonit, ca apa sa se zbuciume, sa fie fara pesti si sa o inghita pamantul. Blestemul s-a implinit: de-a lungul raului sunt opt mori abandonate, iar in apa nu traieste nicio vietate.

Podul, format prin prabusirea unei parti din Pestera Ponoarele, este alcatuit din piatra masiva si este cel mai mare pod natural din Romania. Totodata, este al doilea ca marime din Europa (30 m lungime, 13 m latime, 22 m inaltime si 9 m grosime) si singurul din lume deschis traficului rutier.

Dezvoltare economica durabila

Proiectul s-a derulat pe o perioada de patru ani si a fost finalizat in toamna anului 2013. Lucrarile au constat in modernizarea si consolidarea unui tronson de peste 35 km din drumul judetean, care asigura legatura interregionala, prin drumul national DN67, la drumul european E70.

Totodata, tronsonul reabilitat asigura legatura intre judetele Caras-Severin, Gorj si Valcea, pe traseul: judetul Caras-Severin - Clisura Dunarii - Orsova - Drobeta Turnu Severin - Malovat - Marga - Balta - Ponoarele - Baia de Arama - judetul Gorj - judetul Valcea.

Proiectul a asigurat si amenajarea intersectiilor cu drumurile judetene, comunale si laterale, executia de podete si acces la proprietati si reabilitarea trotuarelor. S-au refacut semnalizarea si marcajele rutiere, s-a realizat un sistem de colectare a apelor pluviale si s-au efectuat lucrari pentru refacerea mediului natural.

Lucrarile, receptionate in iulie 2011, nu au fost scutite de probleme neprevazute: din cauza fenomenelor naturale de eroziune si a trepidatiilor, a avut loc prabusirea unor blocuri de piatra din partea superioara a Podului Natural Ponoarele si alte blocuri de piatra erau intr-o stabilitate relativa.

Cum podul se afla pe tronsonul de drum la care se faceau lucrari de reabilitare, a fost necesar sa se restrictioneze circulatia autovehiculelor cu greutate mai mare de 3,5 tone, fapt care a ingreunat activitatea constructorului in zona. Solutia gasita de CJ Mehedinti a fost aceea a construirii unei variante ocolitoare a Podului lui Dumnezeu, fapt care a condus la fluidizarea traficului, reducerea nivelului poluarii si reducerea consumului de combustibil.

Realizarea proiectului a facilitat accesul pe pietele de desfacere a produselor animale si agricole perisabile din gospodariile populatiei, a redus nivelul emisiilor de noxe si consumul de combustibil, a crescut mobilitatea populatiei: in numai cateva luni de la finalizare, media zilnica anuala a traficului in zona a crescut de la 1.196 la 2.500 de vehicule/24h.

De asemenea, noul drum a permis cresterea incarcaturii suportabile pentru transporturi grele (lemn, produse de cariera, materiale de constructii etc.), accesul mai rapid al masinilor de interventii (pompieri, salvare, interventii telefonie/electricitate) si a creat premisele dezvoltarii infrastructurii conexe, ca, de exemplu, partia de schi de la Baia de Arama.

Proiectul "Modernizare si consolidare DJ 670 Marga (DJ607B) - Baia de Arama (DN 67D) km 21+350-56+650, judetul Mehedinti" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013 si implementat in Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 2 - Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale si are o valoare totala de 41.087.968 de lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 27.710.439 de lei.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Podul lui Dumnezeu Regio, #reabilitare Podul lui Dumnezeu, #reabilitare Mehedinti Regio , #fonduri europene