POSDRU, un program pentru "cascavelisti"? (Opinii)

Joi, 24 Mai 2012, ora 10:02
3285 citiri
POSDRU, un program pentru "cascavelisti"? (Opinii)
Foto: Arhiva

De-a lungul anilor, smecheriile facute cu Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) au fost foarte multe, unele "acoperite" cu indemanare, ca sa para, nu-i asa, cat se poate de legale.

S-a umplut tara de tot felul de "formatori", de tot felul de "cascavelisti", care obtineau castiguri fabuloase din smecheria cu pregatirea si recalificarea profesionala, conversia si reconversia unor grupuri defavorizate, de la someri sau tineri la prima slujba, pana la persoane cu handicap si cetateni de etnie rroma. S-au vanturat o multime de bani in acte, din care o mare parte ajungeau in buzunarele acestor "formatori".

Potrivit premierului Ponta, din cauza gravelor nereguli sesizate de Comisia Europeana, tara noastra risca sa piarda in acest an peste 100 de milioane de euro, destinate proiectelor din cadrul POSDRU si 1,1 miliarde de euro in 2013. Raportul de audit de la Comisia Europeana, ce urmeaza sa soseasca in cateva zile la Bucuresti, va arata in detaliu daca au fost sau nu matrapazlacuri tolerate sau poate patronate de Autoritatea de Management din cadrul ministerului care se ocupa de acest program.

La Ministerul pedelist al Muncii s-au schimbat trei ministri: Botis, Lazaroiu si Sulfina Barbu, care se lauda ca au facut fala institutiei, in ceea ce priveste gestionarea banilor europeni si a proiectelor din cadrul POSDRU. Si, totusi, se vorbeste de pagube de ordinul milioanelor de euro.

Comentand aceasta situatie, premierul Victor Ponta a spus ca "a fost un jaf si ca lucrurile acestea nu pot continua. Persoanele vinovate trebuie sa raspunda civil si penal pentru acest jaf". Ca a fost sau nu jaf, o sa ne arate, cum spunem, Raportul de audit de la CE.

De cealalta parte, Sulfina Barbu vine cu o replica taioasa: "Ponta face afirmatii nefondate, e intr-o mare eroare". Dandu-se ironic, Lazaroiu ii raspunde si el lui Ponta: "daca dumnul Ponta e asa de curajos si vrea sa demanteleze mafia de la POSDRU, sa inceapa cu cei de la PSD. Ii dau eu lista, de cand eram ministru". Hopa! I-a iesit porumbelul lui Lazaroiu! Pai, daca avea o lista, de ce n-a dat-o la DNA?

Grav este ca acest program de dezvoltare a "resurselor umane" nu are nicio legatura cu alte programe (programe de investitii in economie), nu are legatura cu posibilitatile reale de a face pregatire profesionala in domeniile in care vor fi create locuri de munca, in functie de investii.

Pentru ce sa califici mii de oameni, cand presedintele Basescu a spus clar ca nu poti angaja un om decat dupa ce ai concediat sapte? Sigur, asta in domeniul bugetar. Dar, vorba lui nenea Iancu, economia romaneasca este sublima, dar lipseste cu desavarsire.

La ce ne trebuie acest sistem cand am avut clase "profesionale", clase de ucenici, scoli postliceale si de maistri? De ce a dorit Funeriu sa le desfiinteze pe vremea cand era ministrul Educatiei? Ca sa faca loc acestui POSDRU? Pentru cine? Pentru eventualii "cascavelisti"?

Citește și:
Un fost deputat AUR riscă închisoarea dacă nu plătește o amendă penală de 40.000 de lei. Documentele au ajuns la Camera Deputaților
Un fost deputat AUR riscă închisoarea dacă nu plătește o amendă penală de 40.000 de lei. Documentele au ajuns la Camera Deputaților
Un fost deputat AUR, în prezent independent, trebuie să plătească 40.000 de lei în următoarele două luni ca să nu ajungă în spatele gratiilor. Daniel Rusu, parlamentar de Alba, a fost...
Europarlamentarul Eugen Tomac: ”Guvernul de la Viena este condus de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole”
Europarlamentarul Eugen Tomac: ”Guvernul de la Viena este condus de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole”
Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă, după discuţiile cu cancelarul austriac Karl Nehammer privind admiterea României în Schengen, că a fost una dintre cele mai tensionate...