Prin Regio, Consiliul Judetean Vrancea investeste in consolidarea centrelor pentru educatie incluziva

Joi, 22 August 2013, ora 08:00
1549 citiri
Prin Regio, Consiliul Judetean Vrancea investeste in consolidarea centrelor pentru educatie incluziva

Educatia incluziva se refera, in principal, la instruirea copiilor cu cerinte educative speciale, care prezinta diverse forme de handicap si la integrarea lor, pe cat posibil, pe piata muncii.

Principiul fundamental al acestui tip de educatie este - un invatamant pentru toti, impreuna cu toti. Principiile metodologice sunt schimbate si adaptate in functie de nevoile elevului, iar parintii devin parteneri ai scolii in educarea copilului.

La Mihalceni, prin proiectul Regio "Modernizare, extindere si dotare Centrul Scolar pentru educatie incluziva", Consiliul Judetean Vrancea a oferit, celor 65 de copii inscrisi si celor 20 de cadre didactice, toate conditiile pentru desfasurarea unui proces educational de calitate.

Centrul scolar pentru educatie incluziva Mihalceni, alcatuit dintr-o scoala si un internat, este localizat in comuna Ciorasti, judetul Vrancea si a fost dat in functiune in anul 1974. Initial, complexul a fost utilizat ca Centru de Plasament, ulterior schimbandu-i-se destinatia in scoala cu invatamant special. In cei aproape 40 de ani de functionare, nu s-au facut lucrari majore de reabilitare, iar timpul a contribuit din plin la degradarea cladirii, afectand serios activitatile care se desfasurau aici.

La Mihalceni invata copii cu deficiente auditive, logopedice si psihice. Procesul de recuperare si reintegrare a acestora in sistemul educational este anevoios, iar lipsa sau situatia precara a centrelor speciale determina multe familii sa prefere sa-si ingrijeasca copiii acasa.

Proiectul de reabilitare a centrului de la Mihalceni a urmarit solutionarea problemelor pe care invatamantului special din judet, atat din perspectiva imbunatatirii infrastructurii si a serviciilor educative, cat si din cea a limitarii abandonului scolar si a respectarii principiilor educatiei incluzive.

Lucrarile au durat aproximativ doi ani. S-au modernizat spatiile de invatamant si internatul scolar. S-a imbunatatit eficienta energetica in unitatea de invatamant prin montarea unei centrale termice realizata in extinderea unui corp de cladire. S-au dotat noua sali de clasa si cele doua cabinete de terapie specifica.

Pentru sala de informatica au fost cumparate 24 de calculatoare si 12 imprimante, iar pentru cabinetul de pregatire profesionala, unde copiii iau lectii de croitorie, s-au cumparat masini electrice de cusut, doua prese de calcat electrice cu abur, doua mese pentru fasonat si croit material textil si doua masini electrice industriale pentru surfilat.

Pregatirea pentru viata

Integrarea in societate a copiilor care studiaza in Centru este anevoiasa, motiv pentru care aici, pe langa pregatirea teoretica, copiii invata si o meserie.

Activitatile desfasurate in cadrul atelierelor de pregatire profesionala sunt extrem de importante, motiv pentru care proiectul a pus accentul pe dotarea atelierelor cu echipamente specifice (masini electrice pentru cusut si surfilat, presa de calcat etc.).

Modernizarea Centrului, adaptarea serviciilor educationale la nevoile elevilor si dotarea corespunzatoare a salilor de clasa si a cabinetelor de terapie specifica au reusit sa creeze pentru cei 65 de copii inscrisi, conditii optime de studiu.

Reprezentantii Consiliului Judetean Vrancea sunt de parere ca fondurile Regio sunt esentiale pentru dezvoltarea locala, fiind o sursa esentiala de venituri care degreveaza bugetul local si care permit realizarea de investitii strategice de anvergura.

Proiectul Regio "Modernizare, extindere si dotare Centrul Scolar pentru educatie incluziva" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional, implementat in regiunea de dezvoltare Sud-Est. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 3 Imbunatatirea infrastructurii sociale. Valoarea totala a proiectului a fost de 1.885.513,07 de lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 1. 541.017,12 de lei.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum si la promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#modernizare centru scolar Mihalceni, #fonduri europene educatie, #Regio centru scolar , #fonduri europene