Record la atragerea fondurilor europene. Da, in Romania!

Joi, 06 Iunie 2013, ora 13:30
2955 citiri
Record la atragerea fondurilor europene. Da, in Romania!

Rata absorbtiei fondurilor europene prin POSDRU s-a dublat in ultimele patru luni si s-a triplat in ultimul an, anunta Ministerul Muncii.

Din momentul deblocarii fondurilor de la Comisia Europeana, in urma cu 4 luni, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) din subordinea Ministerului Muncii a atras sume mai mari decat toti banii rambursati in perioada 2007-2012, reusind o crestere a ratei absorbtiei de peste 3 ori, de la 5,51% in aprilie 2012, la 16,27%, se arata in comunicatul publicat pe site.

Astfel, suma totala rambursata de Comisia Europeana este de 566 milioane de euro.

Numai in perioada martie - aprilie 2013, s-au verificat si achitat peste 1.000 de cereri de rambursare in valoare totala de peste 400 milioane lei, ceea ce inseamna rambursarea la zi a cheltuielilor catre beneficiari.

Acest lucru a fost posibil datorita remedierii deficientelor de sistem care au dus la pre-suspendarea programului in perioada august 2012 - ianuarie 2013.

Cereri de rambursare in valoare de 127 de milioane lei sunt in prezent trimise spre verificare la Ministerul Finantelor Publice, spre a fi ulterior transmise Comisiei Europene.

"Pregatim o noua cerere de rambursare de peste 140 milioane lei, care va fi transmisa cel tarziu saptamana viitoare", au mai anuntat cei de la Ministerul Muncii.

"Ca element de noutate, AM POSDRU si OI POSDRU ofera acum beneficiarilor posibilitatea ca, timp de 2 saptamani, sa studieze in detaliu Ghidul Solicitantului si sa pregateasca documentatia necesara pentru sistemul electronic ACTIONWEB, care va fi deschis intre 17 iunie 2013, ora 10.00 - 01 iulie 2013, ora 16.00, conform precizarilor din fiecare ghid de conditii specifice", conform comunicatului.

Mai mult, pentru noile cereri, procedurile vor fi simplificate si termenele de plata catre beneficiari vor fi reduse, ceea ce va duce la micsorarea numarului de documente pe etape de verificare a unor cheltuieli, lucrari executate sau activitati desfasurate si la scurtarea timpului intre momentul platii facturilor si momentul in care se trimit cererile de rambursare catre Comisia Europeana.

Incepand cu 1 iunie, doritorii pot depune proiecte, care pot fi consultate pe site-ul fseromania.ro.

C.P.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...