Parohia Varbila - restaurarea radacinilor

Joi, 11 Iulie 2013, ora 08:00
2287 citiri
Parohia Varbila - restaurarea radacinilor

Printre multe alte proiecte, Regio - Programul Operational Regional a finantat si proiectul "Restaurarea si punerea in valoare a Ansamblului Medieval al fostei Manastiri Varbila".

Lacasul, atestat documentar la inceputul secolului al XVI-lea, unul din locurile de rugaciune si odihna ale lui Mihai Viteazul, este incadrat la categoria monumentelor istorice grupa A, de valoare nationala si universala. Prin Regio s-a reusit reintegrarea ansamblului ecumenic in circuitul turistic national si international.

Biserica a resimtit puternic cele doua cutremure de mare intensitate, care s-au produs in Romania. In anul 1838, s-au prabusit clopotnita si boltirea bisericii, iar in anul 1977 s-au daramat foisorul si boltirea pridvorului, zidurile bisericii fiind grav avariate.

Obiectivul proiectului a constat in executarea lucrarilor de consolidare si restaurare a bisericii parohiale si a clopotnitei din complexul monahal. Astfel, s-a reusit efectuarea de lucrari atat la casa egumeneasca, care necesita reparatii capitale, cat si la biserica, prin lucrari de restaurare a picturii, reparatia catapetesmei si modernizarea sistemului de incalzire. Totoata, s-au executat lucrari de restaurare a zidului de incinta si amenajari interioare.

Astazi, la 4 ani de la contractarea proiectului, acest asezamant incarcat de istorie, care va ajunge in curand la implinirea a 500 de ani de existenta, este complet restaurat si pregatit pentru introducerea in circuitul turistic national si international.

"Regio contribuie efectiv la salvarea patrimoniului national de la distrugere. In plus, un astfel de proiect implementat cu succes, creste credibilitatea in accesarea fondurilor structurale nerambursabile pentru proiecte de acest gen", a declarat doamna Alina Stoica, consultantul proiectului.

Proiectul "Restaurarea si punerea in valoare a Ansamblului Medieval al Fostei Manastiri Varbila" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional, implementat in regiunea pentru dezvoltare regionala Sud Muntenia. Proiectul a fost depus in cadrul axei 5 - Dezvoltarea durabila si promovarea turismului. Valoarea totala a proiectului a fost de 8.214.351,04 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni pentru dezvoltare regionala care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio Programul Operational Regional 2007-2013.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#restaurare Manastire Varbila, #fonduri europene restaurari, #proiecte fonduri europene , #fonduri europene