Romania, din nou pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene - KPMG

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 22:27

   

Romania, din nou pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene - KPMG
Romania se situeaza, pentru al treilea an la rand, pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene, la nivelul lui 2011, potrivit KPMG.

"Pentru al treilea an la rand, Romania este pe ultimul loc in acest domeniu, in UE. Dupa nu stiu cati ani de finantare, avem un procent de 14% la sfarsitul lui 2011 de sume platite. Contractate, intr-adevar, procentul este mai mare, de circa 60%, dar in privinta platilor efectiv angajate suntem la un procent extrem de mic, de 14%.

Este foarte greu de explicat de ce s-a intamplat lucrul acesta. Perioada aceasta se sfarseste, aceste fonduri nu vor mai putea fi utilizate si atunci avem o oportunitate ratata", a spus Daniela Nemoianu, expert KPMG, la seminarul "Parteneriatul Public Privat pentru proiecte de infrastructura".

Ea a atras atentia ca, in ultimul timp, in Romania nu numai ca nu mai vin investitori straini, ci chiar pleaca unii dintre cei existenti.

Expertul a subliniat ca, intrucat suntem intr-un mediu extrem de competitiv, trebuie sa determinam care sunt acele avantaje ale Romaniei in ziua de astazi, in Europa si nu numai, care ar putea sa atraga un investitor strain, oferindu-i un climat de predictibilitate si de garantare a profiturilor intr-un prag rezonabil.

"Strategia UE insasi este in dezvoltare, iar acesta este un lucru pozitiv, deoarece, spre deosebire de limitarile de folosire a fondurilor structurale de pana in prezent, pentru perioada de programare urmatoare avem vesti bune care permit mecanisme de cofinantare, permit asocierea fondurilor structurale in formule de parteneriat public privat. Este un element de noutate foarte important si, cu siguranta, legislatia romaneasca va trebui adaptata in acest sens. Se discuta o serie de propuneri care sa poata sa flexibilizeze aceste mecanisme", a precizat Daniela Nemoianu.

Insa nu exista doar vesti bune, a adaugat ea, in conditiile in care volumul de proiecte de PPP din UE, in 2011, a inregistrat o scadere dramatica, de aproape 40%.

"Ele se impart pe diverse arii de activitate, dar in primul rand sumele sunt mult mai mici decat erau in perioada 2007 - 2008, inainte de criza", a aratat ea.

"Dincolo de cadrul generic care este setat in prezent, lipsesc mecanisme importante, lipsesc criterii importante, care sa permita functionarea propriu-zisa. Intotdeauna blocajele vor aparea in zona bancabilitatii acestor proiecte, in zona alocarii riscurilor si a garantarii platilor. Pana cand nu se va gasi acea formula fiabila care sa permita investitorului o predictibilitate a acestui mecanism va fi imposibil sa vedem acel proiect de succes", a adaugat aceasta.

Ce trebuie sa faca Romania pentru a atrage mai multi bani

Potrivit lui Nemoianu, exista jurisdictii avansate, cum ar fi Franta si Marea Britanie, care, atunci cand au luat in calcul investitiile in Romania, au fost extrem de surprinse sa nu regaseasca in formulele de PPP propuse "standarde unanim rodate sau larg rodate", care in mod firesc ar fi trebuit sa existe.

"Si atunci specificul local conteaza. Deci, nu trebuie neaparat sa importam automat orice fel de model, putem invata din exemple mai bune sau mai putin bune, dar pe de alta parte exista anumite standarde minime care trebuie respectate", a afirmat Nemoianu.

Ea a reiterat ca, pentru a vorbi despre exemple de succes in PPP trebuie sa existe niste cerinte minime ce trebuie respectate, una dintre acestea fiind legata de masterplanul Romaniei si de listarea acelor proiecte prioritare, fara de care nu se poate merge mai departe.

"Acest masterplan care acum este in lucru, practic se reface versiunea lui finalizata acum cativa ani, este absolut definitoriu pentru pasii care urmeaza. La fel de importanta este si transparenta. Acum avem iar standarde de cost, iar lucrurile se pot compara altfel. Insa, in privinta criteriilor de eligibilitate si a criteriilor de atribuire, exista in continuare o zona foarte confuza, mai ales pentru proiectele foarte mari", a adaugat expertul KPMG.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2170 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Utilizator sters
oare de ce ???
nu o fi cerintele de comision prea mari ? Asa nu mai merita investitia daca trebuie sa imparti cu cineva care participa doar cu puterea locala sau politica ! Exemplu ? Daca vrea cineva sa faca o instalatie de Biogaz sa intrebe prima data cit e comisionul ca sa se poata lega la reteaua nationala si care sint conditiile si piedicile !!! Atunci va stii ce inseamna sa depinzi de monopolisti si de mustata lor !!
Alan Ritzi
rank 4
Pai genialii nostri...
...oameni de afaceri trebuie sa puna serios "osul" la traba ca sa aboarba aceste fonduri, adica trebuie sa si munceasca un pic...de ce? Cind ei sug banii gratuit de la stat si principala lor preocupare este sa creasca ouale lui nastase, peschesurile lui blaga in general sa alimenteze pe guvernanti pentru alte si alte absortii de la statul nostru prea indatorat...
mihai63
rank 5
Multumiri!!
Asociatia detinutilor din Romania de o anumita orientare multumeste guvernului ca domnul Nastase a ajuns cu bine la penitenciar ,anumiti detinuti vor sa-i numere ouale !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor